Treba organizirati akciju ‘Dajmo da šute’ te pozvati Josipovića, Jovanovića, Pupovca, Šeksa, Dejana Jovića, Vesnu Pusić i Jadranku Kosor da sudjeluju

10

Tko želi Ustav tumačiti gramatički neka si kupi Jozićevu Gramatiku. Kako bi rekao jedan bivši ministar rumenih obraza: “Ustav je voda duboka”, pa će mnogi, čitajući ga naivno, gramatički potonuti do samog dna.

Članak 38. Ustava RH kaže otprilike da svatko ima prvo javno izražavati svoje stavove itd., da vas ne zamaram suhoparnim nabrajanjem. Uostalom, što je sve nabrojeno u našem Ustavu – ne zvuči loše. Teoretski. U praksi, kad naivni hrvatski građanin – siguran u sebe i u Ustav – pokuša nekome iz vladajuće nomekluture objasniti da je Ustav na njegovoj strani dobiva razne odgovore i izgovore koji se zajedno mogu podvesti u dvije riječi “malo sutra!”

Recimo sudac Turudić po čl. 38. Ustava RH ima pravo javno iznositi svoje poglede na pravosudne i političke probleme. Naravno, u tome ga podržava i saborski zastupnik Josip Kregar. Ipak, kaže Kregar kako ne može javno iznositi svoje stavove dok je sudac! Kad ode u mirovinu ili na Mirogoj onda neka pita, kritizira i iznosi svoje zlobne primjedbe. Sada, dok ga još toleriramo kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, neka – kako lijepo kažu Zagorci – čkomi! Bismo li mi postigli ovako briljantne rezultate da je svaki sudac ili sudija u Hrvatskoj pljuckao prema izvršnoj vlasti? Vlasti koju je uostalom izabrao narod. Turudića nije izabrao narod nego DSV. I kako to lijepo objašnjava profa Sanja Barić i herojske Rijeke čl.38. Ustava RH treba shvatiti smisleno, a ne štreberski i – ne daj Bože – gramatički. Tko želi Ustav tumačiti gramatički neka si kupi Jozićevu Gramatiku. Kako bi rekao jedan bivši ministar rumenih obraza: “Ustav je voda duboka”, pa će mnogi, čitajući ga naivno, gramatički potonuti do samog dna.

Uz Turudića, pouzdajući se u čl. 38. Ustava, oglasio se i nogometaš Joe šimunić. Naivni Joe ima jednu olakšavajuću okolnost, zahvaljujući kojoj je još na slobodi. Naime, on je rođen u Australiji, a to je jedna dosta primitivna sredina gdje zakone čitaju gramatički i shvaćaju doslovno. Po Vuku: kako piše tako ga i čitaju! Tamo nemaju pojma što je to “smisleno” ili još bolje rečeno “smišljeno” u nečijoj kuhinji.

Naš 100 %, a možda i više, popularni Predsjednik RH obavijestio je svoje birače da ne ide na tekme zbog: “visokog rizika od nacionalizma, rasizma i izgreda.” Naravno, u pravu je Prezidente kad je u pitanju ustašoidni Zagreb. U Beograd bi išao, ali do tamo je daleko! Evo, kolega Nikolić – poznat po lirskom nadimku “Toma grobar” – bio je na tekmi između Srbije i Albanije. Sve je bilo na idiličnoj športskoj razini. Objektivni navijači, kao na misnom slavlju, pjevali su narodne pjesme kao što su: “Ubi Hrvata da Šiptar nema brata”. Kad su igrali Srbija i Hrvatska u Beogradu, zahvaljujući slobodarskoj atmosferi, palile su se hrvatske zastave. Neki obrazovaniji palili su i Krležine zastave znajući da je Krleža bio žestoki ustaša. Ne želeći nikog povrijediti, bezazleni navijači razvili su tom prilikom i ogromni transparent s natpisom “Vukovar”. Naravno na ćirilici. Pismu koje spaja narode!

toma grobarU ovom slučaju vukovarski narod sa Srbijom. Sve je to mirno i sav blažen gledao tadašnji ministar Prosvjete Željko Jovanović. On je, nakon utakmice, žestoko protestirao protiv paljenja zastava, ali kako je bio nepopularan kod novinarskog svijeta naročito u EPH-u, nitko nije htio objaviti ni retka iz Željkovog protesta. I sad Željko s pravom predbacuje Joe Šimuniću “desničarsko popovanje” jer se pravi da nije pročitao njegov protest protiv divljanja na Marakani. Taj protest desničarski novinari nisu htjeli objaviti. Međutim, i ja se čudim našim ognjištarima Davoru Butkoviću, Jeleni Lovrić, Anti Tomiću, Miljenku Jergoviću, Jurici Pavičiću, Branimiru Pofuku i njihovoj auto cenzuri zbog koje krik protesta Željka Jovanovića nije izašao u ustašoidnom Jutarnjem, Slobodnoj Dalmaciji i Novom Listu. Vjerujući u čl. 38. Ustava RH naivni Joe uzburkao je hrvatsku baru s puno krokodila. Novinar Tomo Ničota misli da Šimunić ima pravo javno izražavati svoje stavove, ali ne dok je aktivni nogometaš. Kad ovako javno proziva voljenog Predsjednika RH, onda je očito da loptu previše udara glavom pa mu je to ostavilo neke tragove. Uostalom, i sam Predsjednik mu je očitao bukvicu i odgovorio onako predsjednički: “Mislim da gospodin Šimunić ne čita novine i ne gleda televiziju pa zato postavlja takova pitanja. Ali podsjetit ću, šteta koju je učinio Hrvatskoj kao državi, našem nogometu, reprezentaciji onim sramnim ponašanjem na stadionu je nenadoknadiva i ne znam otkud mu uopće hrabrosti da se javlja po tom pitanju.” Pametnom dosta! Joe je, u euforiji, radi važne pobjede, vikao “Za Dom!” a navijači odgovarali “Spremni!”

Drugovi iz udruge “Fare” i navijači iz Žikine dinastije odmah obavijestiše UEFU i Joe je jedva spasio živu glavu. Stvarno su se sramotne stvari dešavale te večeri u Maksimiru. Međutim, ni Predsjednik ni Jovanović nisu ništa čudno primjetili ovh dana u Beogradu gdje su dostojanstveni Grobari i Delije dali do znanja da bi opet malo klali Hrvate. Pa su onako u šali stolicama napali albanske nogometaše jer je albanski vezni igrač s tribina pustio dron s albanskom zastavom da dekoncentriše domaće fudbalere. Utakmicu je prekinuo dvanaesti domaći igrač – sudija koji se pravio Englez. Uspješno! Drugi dan počeše po slobodarskoj Srbiji letjeti u zrak pekare u vlasništvu Albanaca. U Novom Sadu vlasnik pekare je i ubijen – ali zabunom. Naime, bio je Makedonac. Zamislite da netko u Maksimiru pusti dron sa zastavom velike Srbije? Koja bi gužva nastala! Naročito prilikom izlaska s stadiona, kad se svi žele dokopati prvog kafića i legendarne Žuje.

Predsjednik je u svom istupu zaboravio neobrazovanog Šimunića podučiti kako ne raditi štetu Lijepoj našoj i kako je međunarodno afirmirati. Recimo, prilikom igranja u inozemstvu stalno ukazivati na ustašku zmiju koja gmiže Hrvatskom. Pa u komšiluku naglašavati da je Hrvatska dijelila BiH. I to loše. Puno je bolje da drugi djele Hrvatsku. Primjera koliko hoćeš – od Vukovarskih ada, Svete Gere, Prevlake i da ne nabrajamo previše.

Rober Junaci iz Večernjaka pita se “Kako je ovdje riječ o političkim stavovima, nije li (Šimunić) u sukobu s Kodeksom o ponašanju nogometnih djelatnika. I sad pitanje svih pitanja: što je pravno relevantnije u suverenoj državi. Čl. 38. Ustava ili Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika? Odgovor: Naravno kodeks!!!

Nakon akcije “Dajmo da čuju” valja pod hitno organizirati akciju “Dajmo da šute” te pozvati Josipovića, Jovanovića, Pupovca, Šeksa, Dejana Jovića, Vesnu Pusić i Jadranku Kosor da sudjeluju u njoj.

mirjana kasapovićProfesorica Mirjana Kasapović, ustavnopravna stručnjakinja, odlučila se konačno, rezolutno i definitivno obračunati s profom Ustavnog Prava dr. Robertom Podolnjakom. Mirjana ima jake refernce: ona je i kuma aktualnog Predsjednika RH. Mirjana dobronamjerno podučava nesretnog profu s Pravnog faksa nekim osnovnim postulatima koje, manje više, zna svaka kumica s Dolca. On “ne uvažava povijesni i politički kontekst u kojem se razvila ekstenzivna referndumska praksa…”. Ovakvim čvrstim i logičnim stavovima Mirjana je Roberta dovela do zida. I uvjerila ga! Ali on joj i dalje ne vjeruje! Glavna zamjerka Predsjednikove kume nesretnom Podolnjaku je činjenica da on u nekoj ranijoj polemici nije citirao sve, baš sve što je ona svojedobno napisala o ustavnopravnom problemu izravne narodne volje – referendumu. I ja mislim da je prof. Podolnjak bio krajnje neoprezan. Opreza radi, trebao je Večernjaku u kojem se  polemika i vodila, prepisati sve knjige koje je Mirjana objavila i zahtjevati da se objavi posebno tvrdo ukoričeno izdanje kako bi čitaocima napokon bilo jasno koliko je Pravni faks zaostao za elitnim crvenim fakultetom poznatijim pod imenom Fakultet političkih znanosti.

Nadam se da će prof. Podolnjak ubuduće biti malo oprezniji i sa promjenom izbornog zakona. Vjerojatno će se, radi mira u akademskoj zjednici, složiti s Mirjanom da je najbolje vratiti se na davno afirmirani sustav iz 1945.g., s gumenim kuglicama i dvijema kutijama. Na jednoj je pisalo “Savez komunista Jugoslavije”, a na drugoj ništa. Ako je netko zabunom ubacio kuglicu u “ništa”onda je i sam ubrzo postao ništa.

Kad smo već kod referenduma, koji je pravo građana da izravno izražavaju svoju volju, neke su dileme nestale. Koliko je potpisa dovoljno 375.000 ili 450.000? Dilemu je riješila elegantno i superiorno odvjetnica Vesna Alaburić. U Jutarnjem od 13. listopada odvjetnica je, bez puno magle i filozofiranja, poslala poruku i Bauku u Sanji Barić i onima koji ustavne odredbe čitaju smisleno, a ne gramatički. Citira je tri Ustavne odredbe: Čl.1. Ustava RH koji utvrđuje da u RH vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, te da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem, te čl.3. Ustava RH koji vladavinu prava ubraja među najviše vrednote ustavnog poretka RH i temelj je tumačenja Ustava, te napokon čl. 87. Ustava koji propisuje da će Sabor raspisati referendum ako to zatraži 10% od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Da je ustavotvorac imao namjeru obuhvatiti sve potencijalne hrvatske birače tada i u Ustavu stajalo “10% od ukupnog broja birača”. I točka. Obzirom da Željka Markić ima oko 380 000 potpisa, taj referendum ne mogu spriječiti ni Peđa Grbin, a ni Vladimir Šeks – makar se popeo Peđi na ramena! To je ujedno poruka HDZ da što brže prijeđe na pobjedničku stranu! Hrvatska još uvijek nije potpuno crvena!

Oscar Wilde je napisao: “Crvena ruža nije sebična što želi biti crvena ruža. Ali bi grozna sebičnost bila tražiti od svega drugog cvijeća da bude crveno”.

Zadivio me Anto Nobilo. Nedavno se hrabro isprsio pred njemačkim sudom i odbrusio: bobu bob, a popu pop! Zamislite, bivši fašisti naumili suditi sadašnje antifašiste! “E, nećeš razojniče!” mamićevski skoči Anto. Njegov žestok i superioran nastup iznenadio je suca koji se pred svima počeo tresti. Od smijeha! Sudac mu je umiljato objasnio da “prodaje maglu”. Zašto? Pa Anto je samo pokušao objasniti neukim sucima da su Hrvati morali likvidirati neprijateljsku emigraciju jer je emigracija namjeravala stavljati eksploziv njemačkim turistima pod luft-madrace na jugoslavenskom Jadranu. Kako su im pri tom zločinačkom cilju pomagale njemačke tajne službe (BND), treba suditi Njemačku za terorizam, a Perkovića osloboditi. Zanimljiva teorija! Ta teorija ima samo jednu dobru stranu: obrana je zadobila iskrene simpatije sudskog vijeća što će Perkoviću sigurno puno pomoći! Međutim, i to je nešto!

Obrana je predložila da se osumnjičenik za ubojstvo vatrenim oružjem pusti na slobodu i da se sa slobode brani istim oružjem.

Zvonimir Hodak/dnevno.hr

facebook komentari

 • peppermintt

  Objektivni navijači, kao na misnom slavlju, pjevali su narodne pjesme
  kao što su: “Ubi Hrvata da Šiptar nema brata”. Kad su igrali Srbija i
  Hrvatska u Beogradu, zahvaljujući slobodarskoj atmosferi, palile su se
  hrvatske zastave.

 • peppermintt

  Sve je to mirno i sav blažen gledao tadašnji ministar Prosvjete Željko
  Jovanović. On je, nakon utakmice, žestoko protestirao protiv paljenja
  zastava, ali kako je bio nepopularan kod novinarskog svijeta naročito u
  EPH-u, nitko nije htio objaviti ni retka iz Željkovog protesta. I sad
  Željko s pravom predbacuje Joe Šimuniću “desničarsko popovanje” jer se
  pravi da nije pročitao njegov protest protiv divljanja na Marakani. Taj
  protest desničarski novinari nisu htjeli objaviti.

 • peppermintt

  Predsjednik je u svom istupu zaboravio neobrazovanog Šimunića podučiti
  kako ne raditi štetu Lijepoj našoj i kako je međunarodno afirmirati.
  Recimo, prilikom igranja u inozemstvu stalno ukazivati na ustašku zmiju
  koja gmiže Hrvatskom. Pa u komšiluku naglašavati da je Hrvatska dijelila
  BiH. I to loše. Puno je bolje da drugi djele Hrvatsku. Primjera koliko
  hoćeš – od Vukovarskih ada, Svete Gere, Prevlake i da ne nabrajamo
  previše.

 • peppermintt

  čl. 87. Ustava koji propisuje da će Sabor raspisati referendum ako to zatraži 10% od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

 • peppermintt

  Zadivio me Anto Nobilo. Nedavno se hrabro isprsio pred njemačkim sudom i
  odbrusio: bobu bob, a popu pop! Zamislite, bivši fašisti naumili suditi
  sadašnje antifašiste! “E, nećeš razojniče!” mamićevski skoči Anto.
  Njegov žestok i superioran nastup iznenadio je suca koji se pred svima
  počeo tresti. Od smijeha! Sudac mu je umiljato objasnio da “prodaje
  maglu”. Zašto? Pa Anto je samo pokušao objasniti neukim sucima da su
  Hrvati morali likvidirati neprijateljsku emigraciju jer je emigracija
  namjeravala stavljati eksploziv njemačkim turistima pod luft-madrace na
  jugoslavenskom Jadranu. Kako su im pri tom zločinačkom cilju pomagale
  njemačke tajne službe (BND), treba suditi Njemačku za terorizam, a
  Perkovića osloboditi. Zanimljiva teorija!

 • Zdenka

  Bravo curo! Još samo da ‘oćedu’ i Nobila smjestit u pržun! Dobro, i Mesića i Pusićku i Josipovića i Pupavca i Stanimirovića i četnike koji rade u Vukovaru…Podugačak spisak!

 • peppermintt

  eto razloga revitalizirati Goli otok, naravno uredit ga u humane uvjete 🙂

 • Zdenka

  Sad znaš zašto ugasim internet i po petnaest dana-Mater im njihovu! Samo kad se sitim Vukovara, dođe mi da uzmem matrak u ruke i pravac policijska postaja! Iden ća da ne beštimam! Sjeme im se zatrlo, svakom Srbijancu koji je napravio zlodjelo!

 • haha:) bravo! Pala mu teorija u vodu, plus mu pauk odnesel onega vraga avta! :))

 • Alan B’Stard

  Perokvrzica, jesi li slucajno procitao kolumnu?