Pratite nas

Treba spriječiti ukrajinski scenarij

Objavljeno

na

”Događanja u Ukrajini trebala bi biti poziv za buđenje za sve, a posebno za EU, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH”, ocijenio je u Beču ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je u obraćanju na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Europe na ministarskoj razini rekao kako EU mora imati fleksibilniji pristup kako bi bila osigurana europska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o BiH iz travnja.

“Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja u vezi s vladavinom prava, borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključnim ekonomskim i socijalnim reformama”, naglasio je Lagumdžija.

U priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je Lagumdžija istaknuo da je BiH potrebna podrška EU i Vijeća Europe, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

Prema njegovim riječima, na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a na drugom su šire strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provođenje odluke “Sejdić-Finci”, što bi trebalo biti pokrenuto nakon izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaj glavnog tajnika Vijeća Europe Torbjorna Jaglanda o “Demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava u Europi”.

Tijekom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azerbajdžanu koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Europe, a sredinom sljedeće godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je imao niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, čije su glavne teme bile novi pristup EU prema BiH i Konferencija ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana koja će u sljedeća dva dana biti održana u Solunu.

srna

Što vi mislite o ovoj temi?

BiH

PLAN BOŠNJAČKE POLITIKE: Migrante registriraju u Mostaru da bi ih ostavili u HNŽ-u

Objavljeno

na

Objavio

Ilegalni migranti bili su tjednima i mjesecima bez ikakvog statusa po parkovima u Sarajevu, a što je za svaku osudu, ali su po dolasku u IC Salakovac odmah pokrenuli postupak azila i pri tome su navodno dobili i službeno mjesto boravišta u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Imamo saznanja da je velik broj ilegalnih imigranata pokrenuo postupak azila i iskazao namjeru za azil pred službama za strance u Sarajevu, ali da Ministarstvo sigurnosti nije izvršilo pravodobno registraciju istih stranaca, što mu je bila i zakonska dužnost – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega državnim institucijama.

Dominacija preko migranata

Upravo ova informacija otkriva kako je bošnjačka politika odlučila migrante iskoristiti za pokušaj dominacije nad ostalim narodima.

Naime, migranti su mogli biti registrirani u Sarajevu još prije nekoliko tjedana, ali vlasti nisu dopustile takav scenariji. Kada su prebačeni u Mostar, odmah se pristupilo procesu registracije.

Srbija namjerno propušta migrante kroz svoj teritoriji jer ako ih ne registrira, neće ih iz europske zemlje moći deportirati u Srbiju. U BiH je registracija počela dolaskom ljudi u Mostar. Ako oni nastave put dalje prema Europi i europske zemlje iz budu deportirale, oni će biti vraćeni u Mostar.

S obzirom na to da se njihov broj stalno povećava, vrlo je moguće da se na ovaj način izmjeni etnička slika Mostara i da u njemu Hrvati više ne budu većina – objašnjavaju nam naši sugovornici.

Ovome u prilog ide činjenica kako su migranti koji su prebačeni u Mostar mogli biti smješteni i na prostor općine Hadžići, točnije u vojarni koja se nalazi u toj općini, ali se općinski načelnik usprotivio takvoj ideji.

Navodno je on bio protiv jer u vojarni nisu osigurani uvjeti za smještaj migranata. U biti, to je samo izlika da se migranti prebace u Mostar.

Neslužbene informacije govore kako će uskoro u Salakovcu biti osigurani uvjeti kako bi se proširio smještaj ovoga kampa i kako bi on u konačnici mogao primiti još više migranata. Sve je to dio jednoga šireg plana bošnjačke politike koja migrante koristi u političke svrhe – zaključili su naši sugovornici.

Reakcija Bošnjaka

Ipak, ono što autori ovakvog plana nisu očekivali jest činjenica da se veći broj Bošnjaka protivi ideji naseljavanja migranata na području Mostara.

Tome svjedoči i peticija koju su potpisali stanovnici Bijelog Polja, mostarskog prigradskog naselja u kojem žive i Hrvati i Bošnjaci, a kojom se traži zaštita od migranata i upozorava na pogoršanje sigurnosne situacije.

Ističe se kako je riječ o ljudima za koje država nije utvrdila radi li se o bivšim pripadnicima terorističkih organizacija ili ne, čak se ne zna ni njihov stvarni identitet, što dovodi do grubog kršenja sigurnosne situacije u HN županiji.

 

Migrante se neće moći prebacivati bez suglasnosti lokalnih vlasti

 

Migranti ulaze u privatne posjede, građani traže zaštitu

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima milijun intelektualaca… ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ima:
– tisuće doktora znanosti,
– tisuće vrlo uspješnih gospodarstvenika
– stotine tisuća inženjera, ekonomista, pravnika…
– milijun intelektualaca…

Ali, svi oni nisu toliko pamenti ni odgovorni koliko je to jedan predsjednik stranke da bi znali sa liste probrati onoga koga žele da ih predstavlja u Saboru.

Jako je opasno takvim tipovima dati pero u ruke da zaokruže onoga koga žele. Sve to treba prepustiti predsjedniku stranke  On je, time što je postao predsjednik, valjda poprimio božanske sposobnosti…

Stoga nam tako i ide.

Ne nipošto mijenjati ovaj tako prokušan i dokazan model. To bi, nakon svega, stvarno bilo šteta velika… 

 

Pater Ike Mandurić: Pa sad ti nemoj dat potpis za referendum!

 

Pater Ike Mandurić: Hrvatska ima samo jedan problem: KRIVI POLITIČARI

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found