Pratite nas

Treba spriječiti ukrajinski scenarij

Objavljeno

na

”Događanja u Ukrajini trebala bi biti poziv za buđenje za sve, a posebno za EU, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH”, ocijenio je u Beču ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je u obraćanju na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Europe na ministarskoj razini rekao kako EU mora imati fleksibilniji pristup kako bi bila osigurana europska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o BiH iz travnja.

“Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja u vezi s vladavinom prava, borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključnim ekonomskim i socijalnim reformama”, naglasio je Lagumdžija.

U priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je Lagumdžija istaknuo da je BiH potrebna podrška EU i Vijeća Europe, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

Prema njegovim riječima, na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a na drugom su šire strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provođenje odluke “Sejdić-Finci”, što bi trebalo biti pokrenuto nakon izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaj glavnog tajnika Vijeća Europe Torbjorna Jaglanda o “Demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava u Europi”.

Tijekom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azerbajdžanu koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Europe, a sredinom sljedeće godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je imao niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, čije su glavne teme bile novi pristup EU prema BiH i Konferencija ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana koja će u sljedeća dva dana biti održana u Solunu.

srna

facebook komentari

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari