Pratite nas

Treba spriječiti ukrajinski scenarij

Objavljeno

na

”Događanja u Ukrajini trebala bi biti poziv za buđenje za sve, a posebno za EU, kako bi se spriječio sličan scenarij u drugim zemljama, uključujući i BiH”, ocijenio je u Beču ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je u obraćanju na 124. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Europe na ministarskoj razini rekao kako EU mora imati fleksibilniji pristup kako bi bila osigurana europska budućnost za zemlje poput BiH, a na principima demokracije, ljudskih prava, teritorijalne cjelovitosti i vladavine zakona kao što je definirano zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU o BiH iz travnja.

“Svi moramo zajedno raditi na smirivanju nacionalnih tenzija i fokusirati se na rješavanje problema ljudi, usmjeravanjem EU mehanizama na pitanja u vezi s vladavinom prava, borbom protiv organiziranog kriminala i korupcije i ključnim ekonomskim i socijalnim reformama”, naglasio je Lagumdžija.

U priopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se da je Lagumdžija istaknuo da je BiH potrebna podrška EU i Vijeća Europe, ne u smislu smanjivanja standarda EU, nego paralelnim djelovanjem na dva kolosijeka.

Prema njegovim riječima, na prvom je potrebno raditi na ključnim ekonomskim i socijalnim reformama, vladavini prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, a na drugom su šire strukturalne i ustavne reforme, uključujući i provođenje odluke “Sejdić-Finci”, što bi trebalo biti pokrenuto nakon izbora uz punu uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.

Lagumdžija podržao prijedloge iznesene u izvještaj glavnog tajnika Vijeća Europe Torbjorna Jaglanda o “Demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava u Europi”.

Tijekom ovog zasjedanja Komiteta ministara Austrija je predala predsjedavanje Azerbajdžanu koji će u sljedećih šest mjeseci predsjedavati Vijećem Europe, a sredinom sljedeće godine predsjedavanje će preuzeti BiH.

Na marginama zasjedanja, Lagumdžija je imao niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU, čije su glavne teme bile novi pristup EU prema BiH i Konferencija ministara vanjskih poslova EU i zapadnog Balkana koja će u sljedeća dva dana biti održana u Solunu.

srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Plenković poručio Zvizdiću: Slučaj Komšić za Hrvatsku je prevažno pitanje, podignut ćemo ga na internacionalnu razinu

Objavljeno

na

Objavio

“To je za Hrvatsku prevažno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, kazao je Plenković i ponovio jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju. Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu”, rekao je predsjednik Vlade RH u odgovoru na današnje obraćanje predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Azija-Europa u Bruxellesu komentirao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je kritizirao njegove izjave tijekom protekla dva dana u europskim institucijama te kazao da je “primjetan pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine”, prenosi N1.

“Te teze i teorije o nemiješanju u unutarnje poslove, to je ostalo u međunarodnim odnosima 19. stoljeću. Mi smo sada u 21. stoljeću gdje sva krupna i politička pitanja, a posebno ona za koja ja kao predsjednik Vlade imam posebnu odgovornost i prema Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, ali i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska i potpisnik i jamac Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma i da smo zainteresirani da se on i 23 godina nakon potpisivanja provodi onako kako je i zamišljen”, kazao je Plenković.

“Zvizdić zna koliko je Hrvatska, osobito od kada sam ja predsjednik Vlade, pomagala jačanju bilateralnih odnosa i bržem putu BiH prema EU i to činimo i dalje. No, neovisno tome stavit ću u prvi plan ono što i on zna da se dogodilo, a da nije dobro, a to je da jedan narod u Federaciji glasovima svojih pripadnika bira drugom narodu njegova člana u Predsjedništvu. Ne možemo se praviti nevješti na nešto što je sasvim očito i prema strukturi glasova i prema onome što se dogodilo”, kazao je Plenković.

“To je za Hrvatsku ozbiljno pitanje i imamo sva legitimna prava da ga dižemo na međunarodnim forumima i da senzibiliziramo druge”, kazao je Plenković i ponovio jučerašnje riječi da mnogi akteri to ne razumiju. “Zato je važno da naša poruka bude poruka pojašnjenja i apela da se riješi izborni zakon koji bi omogućio legitimnu zastupljenost svih, a osobito u Predsjedništvu”, kazao je Plenković te dodao kako on nije rekao da je izbor Komšića nezakonit.

“Moja intervencija nije bila u smislu nezakonitosti, nego ozbiljnog i krupnog političkog problema gdje se može izizgrati politička volja jednog konstitutivnog naroda. Jednakost se mora reflektirati u institucijama”, rekao je Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari