Pratite nas

Treba ustrojiti državu s tri entiteta

Objavljeno

na

Pacijenta kojemu na krevetu piše Bosna i Hercegovina bezuspješno liječe od teške bolesti. Nakon komplicirane operacije u Daytonu prije 18 godina svezali su ga u “luđačku košulju” i pustili na kućnu njegu. Od tada ga međunarodna zajednica drži na infuziji. Jedina terapija je skidanje visoke temperature andolima. Nadaju se kako bi, kada padne temperatura, nekim čudom mogao ozdraviti. A stanje je zapravo takvo da pacijentu već odavno treba nova operacija. No, ona je nemoguća jer nitko ne želi utvrditi točnu dijagnozu. Kada, pak, to učine, shvatit će kako je temperatura bila samo posljedica. A uzrok je čak i nadriliječnicima jasan. Pacijent boluje od (ne)izlječive bolesti, zvane neriješeno (hrvatsko) nacionalno pitanje.

[dropcap]N[/dropcap]akon Amerikanca Kleina, svakog europskog visokog predstavnika, i Bilda i Westendorpa, i Petritscha, i Ashdowna, i Schwarz-Schillinga, i Lajčaka, i Inzka pitao sam zašto se umjesto andola pacijentu hitno ne rade pretrage. Svi su vjerovali kako će učinkovitije djelovati postojeća terapija. Međutim, pacijent se ovih dana gotovo otrgnuo iz “luđačke košulje”. Postao je opasan i za sebe i za okolinu.

Liječnici moraju hitno sazvati konzilij. On već postoji, ali se 13 godina nije sastao. Zove se “Vijeće za provedbu mira” (PIC) koje čini 55 država. Ono bi trebalo kroz svoj upravni odbor koji ima 10 članica kontrolirati stanje daytonske tvorevine. Jedna država koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Već ta formula (1+2+3) generira sve probleme. BiH može biti funkcionalna samo po formuli države s tri nacionalna entiteta (1+3+3). To bi značilo ukidanje Federacije i deset županija. Umjesto sadašnjih 14 vlada, bile bi samo četiri: državna i tri entitetske.

Eventualno peta ako bi se odlučilo da Sarajevo bude distrikt. Unutar nacionalnih entiteta rješavala bi se građanska i pitanja manjina (“Sejdić – Finci”). Nitko se više ne bi bavio nacionalnim, već životnim pitanjima. Narod bi već na sljedećim izborima birao najbolje, a ne kao do sada, zbog straha, nacionalne stranke.

U BiH se ovih dana govori o prijevremenim izborima, ali bilo kakve izbore ima smisla održati tek onda kada se usvoje ustavne promjene. Čemu izbori dok se ne riješi funkcionalni ustroj države. Sve će ostati isto. U ovakvom zamršenom bh. sustavu svi najsposobniji svjetski političari postali bi nemoćni. Nasuprot tomu, s nacionalnim entitetima država bi profunkcionirala. Pale bi međunacionalne tenzije.

Riješilo bi se i pitanje Mostara. Svaka obala bi bila u svom entitetu. Nacionalni entiteti bi jačali multietničku državu BiH. Primjerice hrvatski entitet, u kojemu bi uz Hercegovinu bila Posavina, srednja Bosna i druge hrvatske općine, upravo zbog diskontinuiteta teritorija bile bi vezivno tkivo BiH. Slično bi bilo i s bošnjačkim područjima. Srbi bi u takvom ustroju vjerojatno prihvatili da dio Posavine (Derventu) vrate Hrvatima za, recimo, Drvar.

Ovakav ustroj bi pojeftinio državu za barem 60 posto. Međunarodna zajednica više ne bi bila potrebna. Oni bi silne milijarde koje ulažu ili troše u BiH mogli usmjeriti potrebnijima – gladnima Afrike. Ured visokog predstavnika bi odmah bio zatvoren, a takvu BiH bi brzo i EU i NATO stavili pod svoj kišobran.

Dakako da će protiv ovakvog prijedloga biti oni koji ne žele uređenu BiH. Osobito oni koji u zamršenom političkom sustavu love u mutnom. U sređenoj državi više ne bi mogli drugima otimati i birati im predstavnike. Više ne bi mogli matematičkim manipulacijama postavljati vlade. Niti bi se pod krinkom građanskog moglo otimati nacionalno. Entiteti bi poticali natjecanje stranaka. Bez straha od prijevara. Ne bi se više Hrvati, zbog zaštite od majorizacije, morali homogenizirati samo oko “stožerne stranke”. Mogli bi se politički pluralizirati.

Stotine tisuća je zainteresiranih da se pacijenta još jače sveže u “luđačku košulju”. Jer, kada ozdravi, oni ostaju bez posla. Zato će svi zajedno uvjeravati neinformirani svijet kako se ne može ništa promijeniti. Samo neka šalju novac za već odavno najskuplji poslijeratni projekt na svijetu. “Mirna Bosna” je unosni svjetski biznis!

Jozo Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica: Pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju tijekom posjeta Vinkovcima i priredbama Dječjih vinkovačkih jeseni posjetila i članove vinkovačkog Udruženja roditelja poginulih branitelja te razgovarala o problemima koji tište ovu stariju populaciju stradalnika Domovinskog rata, ali i o problematici nestalih branitelja i civila.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarović govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“.

Predsjednica Udruženja roditelja poginulih branitelja grada Vinkovaca Mara Bartulović upoznala je predsjednicu s radom ove udruge osnovane 1993. godine koja okuplja još 50-tak roditelja poginuli branitelja, posebno istaknuvši činjenicu da je u Domovinskom ratu poginulo 243 hrvatska branitelja iz Vinkovaca.

Istaknula je dobru suradnju s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci koja traga za još 30 nestalih, a kada je „Hrvatska majka“ osnovana 1992. godine tragali su za 120 nestalih branitelja i civila.

„Politika mora odraditi pitanje nestalih, nema više čekanja“, poručila je pred okupljenim novinarima Bartulović nakon sastanka s predsjednicom Republike posebno zahvalivši predsjednici na podršci i naporima u rješavanju problematike nestalih branitelja i civila. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Andrija Hebrang prvi puta govori o događajima čiji će detalji biti objavljeni u knjizi tek nakon njegove smrti

Objavljeno

na

Objavio

“General Miljavac mi je rekao: ‘Ministre, pod ovim krovom da niste ništa stavili u usta, ni vodu…’
Izišao sam pred Tuđmana i rekao ‘Predsjedniče, sad presjeci, ili hoćeš da ovi tvoji udbaški kadrovi i dalje ocrnjuju hrvatsku državu, da koriste tim gangsterima koji zamračuju novac, ili se ja mičem’.”

projektvelebit.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari