Pratite nas

Herceg Bosna

Treba zaštititi povijesne istine o HR HB!

Objavljeno

na

Bio je Hrvatski Narodni Sabor, deset dana poslije, moramo reći, nismo iznenađeni niti bijednom reakcijom na isti! Hrvatski Narodni Sabor treba hrvatskom narodu u BiH i ovaj čas se nećemo baviti analizom HNS-a jer se želimo zadržati na ocijeni da je ponuđena Deklaracija odlična i da nismo zadovoljni odjekom i komentarima na nju, poglavito na onaj dio koji se odnosi na “Zaštitu istine o Domovinskom ratu!”

Taj dio Deklaracije je bio nužan i kvalitetan je, ako mu pridodamo i govor dr. Zelenike, mislimo da je sve rečeno što nas muči, a treba napraviti u zaštiti povijesne istine o Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, HVO-u i Domovinskom ratu. Da sada ne pitamo zašto se spavalo 20 godina, mislimo da je Deklaracija obuhvatila sve, a deset dana iza zasjedanja HNS-a opet, na tu temu, šutnja. Šutnja izabranih i odgovornih političara, ili .., ili je to bilo samo kratko slučajno buđenje nacionalne svijesti. Naša analiza potvrđuje svu aktualnost navoda iz Deklaracije i potrebu za promptno reagiranje svih izabranih dužnosnika iz reda hrvatskog naroda u BiH.

Gospodo hrvatski dužnosnici, najprije bi vas upozorili da dobro provjerite tko radi u organima tužiteljstva BiH, kako su i od koga na te dužnosti birani! Koje su im namjere?

jnarezervistNa temelju do sada podignutih optužnica, usuđujemo se tvrditi : “Diskriminacija HVO-a sa optužbom za organizirane zločine koje žele podići na razinu udruženog zločinačkog pothvata, koji treba diskriminirati i osuditi cijeli hrvatski narod!”

Iskrivljujući istinu u optužnicama se navodi : “U vremenskom periodu od aprila 1992. godine do jula 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Vojne policije HVO Livno usmjerenog protiv civilnog srpskog stanovništva općine Livno, …  učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je započeo sa realizacijom u aprilu 1992.godine, čiji članovi su bili zapovjedništvo i pripadnici Vojne policije HVO općine Livno,…”, a onda da bi svoju neistinu o ratu podebljali, naoružane rezerviste (uhvaćeni su sa mitraljezima, automatima, zoljama, bacačima, sredstvima veze i enormnom količinom streljiva i bombi), ostavljene da djeluju po dubini bojišnice iza leđa obrambenim snagama HVO-a, te i takve proglašavaju “srpskim civilima” i svjedocima optužbi i tužiteljstva!Trebamo li uopće postavljati pitanje, “tko je počeo rat” i to ne 1992, nego 1991.godine.

Kako se tretira  napad na selo Ravno, koje su to postrojbe i od kuda su 1991.godine došle, naoružane do zuba, na teritorij tadašnje Republike Bosne i Hercegovine? Znamo li tko je 1990.godine zapovjedio razoružavanje postrojbi Teritorijalne obrane u BiH, znamo li gdje i kod koga je završilo to naoružanje? Znamo li tko je u rujnu 1991.godine naoružao u općini Livno “srpsko civilno stanovništvo”  i u svim općinama  BiH?

Znamo li, pitamo li se od kuda 18.rujna 1991.godine u Mostaru Užički i Nikšički korpus TO?

Naravno da znamo! Lažno, nemoralno i tendenciozno od tužiteljstva! Gospodo, nitko vam ne osporava pravo da ustvrdite okolnosti ratnih zločina, imate svu našu potporu za izvođenje pred lice pravde istinskih zločinaca, ali generaliziranje krivnje i svođenje iste pod zapovjednu odgovornost i udruženi zločinački pothvat, koji pak za cilj ima nametanje političke odgovornosti, gospodo to je igranje sa cijelim narodom i vrijeđanje istog! Gospodo političari, vi svi koji se kunete u moral, a poglavito vi iz reda hrvatskog naroda, na ovo morate reagirati. Kako? Ne sumnjamo da znate. Samo bi zamolili da to bude odmah, stoji u priopćenju Udruge Zavjet kojeg potpisuje predsjednik Branko Stanić.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemoracija generalu Slobodanu Praljku

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

Zagreb, 11. prosinca 2017.

GOSPODINE GENERALE!

Ja znam da si s nama. Da, s nama danas u ovom sjećanju točno u podne u Lisinskom. Sjediš u svakom stolcu ove dvorane, stojiš na svakom mjestu gdje netko danas u ovoj dvorani stoji, misliš naše misli, želiš naše želje, tužiš naše tuge, živiš naše radosti. S nama si na svakom pedlju Domovine i danas i svu vječnost. Vjetrom čežnje misao nam nosiš, misao što je neumorna, kojoj nikad san neće sklopiti oči.

Htjeli smo još tilovina žutih uživati, željeli vrhunce naših gora dušom osvajati, na poljima našim još tolika kola odigrati. Hercegovina i Bosna i Hrvatska stoji kao ukopana i ime ti tiho  Tvoje na usnama našim titra.

Ogromno si svoje tijelo i još veću dušu svoju, Generale, uvijek na dlanu imao. Bez zadnje suzdržane misli, ili kolebanja, iskreno do boli i za prijatelja i za neprijatelja. Nije bilo tajne na tvom ratnom putu, nije bilo zakulisnog, nejasnog, tamnog. Uvijek si kročio onom stranom života na kojoj je sve bilo bjelodano.

Tko Te mogao razumjeti? Tko? Ne oni i onaj tko nije bio iskren i tko nije bio spreman za ideale sve dati. Generale, Tvoji su te vojnici Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane uvijek razumjeli i s tobom bili jedno. Znali smo da bi i za naš mali prst dao sve na svijetu. I to su svi znali, jer si takav i to si svima rekao. Iskreno do bola.

Ostala je Tvoja rečenica koju je čuo cijeli svijet, i koja će cijelom svijetu odzvanjati u ušima:

SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.

Ostaješ s nama, Generale. Stojimo Ti do kraja postrojeni na prijavak. Zore će i sutoni Herceg Bosne u sve dane s Tobom živjeti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari