Connect with us

Lifestyle

Trebaju li muškarci sudjelovati u kućanskim poslovima?

Objavljeno

on

Podjela kućanskih poslova je područje u kojem prevladava rodno stereotipna podjela posla. Teret kućanskih poslova ipak pada na ženu, jer su ženama ostavljeni poslovi koji se moraju obavljati gotovo svakodnevno, kao npr. priprema hrane (60%), čišćenje (71%), pranje (80%), dok su muškarcima ostavljeni povremeni poslovi poput popravaka u kući (84%) i plaćanja računa (41%). Većina muškaraca je zadovoljna ovom podjelom kućanskih poslova te procjenjuju da su i njihove partnerice zadovoljne. Žene imaju drugačije viđenje kućanskih poslova od muškaraca. Jedini posao koji žene procjenjuju da većinom obavljaju muškarci su popravci u kući (u 72% slučajeva).

Mlađi muškarci (do 35-te godine), obrazovaniji, i nezaposleni više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova.

Muškarci su povremeno uključeni u živote vlastite male djece. Jedina aktivnost koju muškarci čine svakodnevno je igra s djetetom, dok sve ostalo rade povremeno, tj. povremeno pripremaju hranu, mijenjaju pelene i kupaju djecu. Kada je riječ o djeci školskog uzrasta, situacija je slična, što znači da muškarci većinu aktivnosti vezanih uz brigu o djeci čine ponekad. Oko 1/5 petine muškaraca (i manje od toga) izjavljuje da se djecom bave svaki dan, što znači da se svakodnevno igraju s djecom (26%), pomažu sa zadaćama (14%) ili pripremaju hranu djeci (12%). Obrazovaniji muškarci i oni većih prihoda skloniji su više sudjelovati u brizi o djeci. 72% žena procjenjuje da one više vremena utroše na brigu oko obitelji i kućanstva.Žene će godišnje potrošiti tri tjedna radeći kućanske poslove, a muškarci dva.
ciscenje-kuce-muskarci
Kada dođu djeca, angažman je još veći. Tada žene u prosjeku provedu 16,5 sati tjedno brinući se za dom i obitelj, a muškarci 11,5 sati.
Premda će današnji muškarci brže prionuti kuhanju, usisavanju i brisanju prašine nego što su to činili njihovi muški preci, ipak još uvijek kućanske poslove dijele na muške i ženske.

Tako će pri vrhu liste njihovih dužnosti biti održavanje vrta, iznošenje smeća te pranje auta.
Rezultati su pokazali da žene troše daleko najviše vremena na kuhanje i to 105 minuta tjedno. Slijedi 77 minuta pranja i glačanja te 68 minuta čišćenja.

Usporedbe radi, njihovi muškarci posvetit će 66 minuta kuhanju, pola sata pranju i glačanju te samo 36 minuta čišćenju.

No, zato muškarci troše 10-ak minuta više od svojih žena baveći se poslovima u vrtu ili perući auto. Stručnjaci kažu kako je teško u današnje vrijeme održavati ravnotežu između sklada u obitelji te stresa na poslu. Stoga je iznimno važno da partneri podijele obaveze kada god je to moguće.

Možda nećete moći izbjeći situaciju da su određeni poslovi samo vaš zadatak, ali to nije loše ukoliko druga polovica ne preuzme druge poslove kao stalne.

Anketa provedena prošle godine pokazala je da 32 posto mladih ljudi još uvijek smatra da je uloga žena u društvu biti dobra supruga i majka.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari