Pratite nas

Pregled

Trebalo je samo 6 dana od ratifikacije IK da Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvede „rod“

Objavljeno

na

Upitnik Ministarstva znanosti i obrazovanja jači od Interpretativne izjave Vlade RH

Republika Hrvatska smatra da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav ni obvezu promjene ustavne definicije braka.

Vlada Republike Hrvatske, Interpretativna izjava

P. S: Tijekom poslijepodneva čitatelji su nam ukazali da je došlo do promjena u navedenoj anketi i da nakon intervencije mladi znanstvenici više ne mogu odabrati “drugi” rod.

Hrvatski sabor je 13. travnja 2019., na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, ratificirao Istanbulsku konvenciju i potvrdio Interpretativnu izjavu koja je trebala umiriti državljane Hrvatske da se ni u kom slučaju ne radi o uvođenju rodne ideologije u pravni i obrazovni sustav Republike Hrvatske, piše: D. Lovrić / HKV

Trebalo je smo 6 (šest) dana da se pokažu učinci ratifikacije i „snaga“ Interpretativne izjave Vlade RH.

Naime, 19. travnja 2018. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske poslalo je mladim znanstvenicima u kojoj ih obavještava da je to ministarstvo pripremilo upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”, i moli da ga se u što većem broju popuni i proslijedi drugima.

Sam Upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti” može se naći na poveznici:

Upitnik je anoniman i sadrži 22 pitanja, od kojih se posljednjih 20 zaista odnose na mobilnost znanstvenika, a prva dva (koja su među onima na koje je potrebno obvezno odgovoriti) glase:

1. Koliko imate godina? *

2. Molimo Vas označite svoj rod. *

Ženski

Muški

Drugi/e

Dakle, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske želi znati kojeg je roda osoba koja ispunjava upitnik. Pri tome, pitanja o spolu nema. Da li se radi o uvođenju rodne ideologije u hrvatski znanstveni sustav čitatelji lako mogu procijeniti sami.

Voljeli bismo da se o upitniku očituje i najodgovornija osoba za ratifikaciju Istanbulske konvencije i Interpretativnu izjavu koja ju prati, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

U protivnom je jedino što se može logički zaključiti da se Predsjednik vlade RH slaže s uvođenjem rodne ideologije danas u znanstveni, a sutra nesumnjivo i obrazovni sustav Republike Hrvatske, upravo kako su mnogi kritičari upozoravali, dok im je predsjednik vlade poručivao da ne znaju čitati.

P. S: Tijekom poslijepodneva čitatelji su nam ukazali da je došlo do promjena u navedenoj anketi i da nakon intervencije mladi znanstvenici više ne mogu odabrati “drugi” rod.

piše: D. Lovrić / HKV

Dodatak: E-mail koji je MZO poslao mladim znanstvenicima 19. travnja 2018.:

FROM: newfelpro [mailto:[email protected]]

SENT: Thursday, April 19, 2018 1:39 PM

TO: newfelpro

SUBJECT: Poziv_ Upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”

IMPORTANCE: High

Poštovani/e,

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je upitnik
“(Samo)procjena stavova o mobilnosti”. Ovaj upitnik namijenjen je MLADIM
ZNANSTVENICIMA S CILJEM PRIKUPLJANJA ANALIZE STAVOVA I MIŠLJENJA O
MOBILNOSTI. Rezultati analize poslužit će kao temelj za izradu mjera
usmjerenih na povećanje mobilnosti i sudjelovanje mladih znanstvenika u
programu Obzor 2020. i budućem okvirnom programu za istraživanje i
inovacije (FP9).

Molimo Vas da odvojite malo vremena i iskreno odgovorite na pitanja u
upitniku te da proslijedite sljedeću poveznicu [1] svojim relevantnim
dionicima u sustavu znanosti kako bi se obuhvatio što veći uzorak:
poveznica [1] .

Pojam mobilnost odnosi se na boravak znanstvenika/ice, zaposlenog/e na
jednoj znanstvenoj organizaciji, na drugoj znanstvenoj organizaciji u
svrhu provedbe znanstvenog istraživanja. Pojam se primarno odnosi na
međunarodnu mobilnost (boravak na znanstvenoj organizaciji izvan
matične zemlje).

Upitnik je anoniman te će se svi prikupljeni podaci koristiti
isključivo kao skupina podataka za analitičku obradu.

Hvala Vam puno.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Uprava za znanost i tehnologiju
Donje Svetice 38
10 000 Zagreb
Hrvatska

 P. S: Tijekom poslijepodneva čitatelji su nam ukazali da je došlo do promjena u navedenoj anketi i da nakon intervencije mladi znanstvenici više ne mogu odabrati “drugi” rod.

Kao dokaz da je došlo do naknadne intervencije donosimo sliku zaslona prije navedene promjene.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

HGSS i HRZ spasili češku turisticu izgubljenu na vrhu Sv. Paškal

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HGSS

Češka turistica koja se izgubila na povratku s vrha Sv. Paškal iznad Općine Gradac spašena je, a u akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na svojoj facebook stranici makarski HGSS je objavio kako je akcija počela odmah nakon što je stigla dojava zabrinutog supruga češke državljanke, u četvrtak nakon 11 sati. Supružnici su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

“Prilikom povratka s vrha, češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž odlučio pozvati HGSS”, stoji u objavi.

U potragu su krenule dvije zemaljske ekipe, iz dva smjera, prema vrhu Sv. Paškal, a podignut je i helikopter HRZ-a s dežurnim letačima i spašavateljima iz Splita.

Lokacija mobilnog uređaja nije se mogla detektirati jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko-hrcegovačku mobilnu mrežu, no posada helikoptera HRZ-a s i pripadnici HGSS-a locirali su izgubljenu češku državljanku iz zraka oko 15 sati.

Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika makarskog HGSS-a, dvoje pripadnika dubrovačkog HGSS-a, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica. (Hina)

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari