Pratite nas

Događaji

RAŠTIKIJADA 2014: Treće međunarodno natjecanje u kuhanju raštike

Objavljeno

na

RAŠTIKIJADA 2014

U subotu 22. studenog s početkom u 11 sati Agroturizam Marića Gaj organizira treće međunarodno natjecanje u kuhanju “raštike” RAŠTIKIJADA Pozivamo sve zainteresirane za natjecanje da se prijave i pokažu svoje kulinarske sposobnosti. Prijave su besplatne, a najbolje ekipe očekuju bogate Manifestacija RAŠTIKIJADA 2014 nudi za svakoga po nešto, kušanjeHercegovačkih kulinarskih specijaliteta, obilazak Agroturizama Marića Gaj i kušanje vina iz vlastite vinarije, dobru zabavu uz tamburaše i bogati kulturni program uz nastupe kulturno umjetničkih društava.

Za sve posjetitelje uz kupnju promotivne čaše po cijeni od 20 KM osigurano je jelo (raštika, roštilj, čorbanac), piće tokom cijele manifestacije i zabava do ranih jutarnjih sati uz tamburaše.

RAŠTIKIJADA, jedinstvena manifestacija na području Hercegovine Manifestacija RAŠTIKIJADA 2014 održava se po treći put na prostorima Agroturizma Marića Gaj u Grudama. Manifestacija ima natjecateljski, kulturni i prezentacijski karakter. Natjecanje u kuhanju raštike je osnova manifestacije.

Svoje kuharske vještine pokazat će ekipe iz Hercegovine, Dalmacije i Slavonije, a njihova jela ocjenjivati će peteročlani žiri. Prilikom pripreme jela od raštike ekipe će svoje recepte i iskustva razmjenjivati sa posjetiteljima i kolegama. Nakon pripreme jela i ocjenjivanja žirija posjetitelji mogu kušati i dati svoju ocjenu jelima od raštike ekipama koje su ih pripremile.

Kulturni dio manifestacije biti će popraćen nastupima kulturno umjetničkih društava, hercegovačkih gangaša i tamburaša iz Slavonije.

Prezentacijski karakter manifestacije se očituje kroz prezentaciju kulture življenja u Hercegovini čije su raštika i drugi kulinarski specijaliteti ne neizostavan dio.

Cilj manifestacije jeste da se kroz jedno takvo jednistveno natjecanje prezentira jedno skoro pa zaboravljeno jelo, koje je do kraja prošlog stoljećabilo neizostavno na Hercegovačkim stolovima. Cilj je također prikupiti iskustva iz drugih krajeva gdje se uzgaja ova biljka kako bi zajedno vratili raštiku na stolove hercegovačkih obitelji i jelovnike restorana.

Program sa satnicom:

11:00-12:00 Predavanje na temu: Autohtona gastronomija kao podloga regionalnog razvoja, Ana Marusic Lisac, dipl. Ing.

12:00-13:00 Okupljanje sudionika natijecanja u kuhanju «raštike» 13:00 Dodijela mijesta za kuhanje i početak kuhanja

13:00-16:00 Kuhanje jela, prezentacija natijecatelja pred posjetiteljima, durženje uz svirku tamburaša i nastup kulturno umjetničkih društava, Obilazak i razgledavanje Agroturizma Marića Gaj uz stručno vođenje za posjetitelje.

16:00-16:15 Kraj kuhanja, serviranje jela za ocjenjivački žiri, dodjela šifra za ocjenjivanje natjecateljima.

16:15-16:45 Ocjenjivanje žirija u odvojenoj prostoriji, zbrajanje bodova.

16:45-17:00 Serviranje jela od raštike na središnji stol, okupljanje natijecatelja,dodjela priznanja i zahvalnica te proglašenje pobijednika i najšarmantnije ekipe.

17:00-…. zajednička večera, druženje uz tambraše i zabava do kasno u noć

Pokrovitelji manifestacije: Općina Gude, Turistička zajednica ŽZH

Medijski pokrovitelji: Grude-online.info

Sve informacije vezane uz manifestaciju te prijave na natjecanje potražite na:

www.facebook.com/maricagaj

[email protected]

[email protected]

+387 63 326 493 – Toni

+387 63 437 099 – Marko

ONLINE Prijavnica

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježen Dan topništva u vojarni ‘Bilogora’ u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

Dan topništva u vojarni "Bilogora" u Bjelovaru
Foto: MORH/ T. Brand

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru obilježen Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne pukovnije i otvoren “Dom topnika”

Svečano obilježavanje Dana roda topništva i Dana Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske te blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika održano je u srijedu, 4. prosinca 2019. godine u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru. Ovom prigodom svečano je otvoren i novouređeni “Dom topnika”.

Uz djelatnike topničkih postrojbi smještenih u vojarni, svečanosti su nazočili i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik ministra branitelja Republike Hrvatske Mirko Tandara, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije te vojni i policijski uzvanici, kao i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

“Topničko raketna pukovnika postrojba je koja ima budućnost i perspektivu”, poručio je general-bojnik Siniša Jurković podsjetivši ovim putem na i presudnu ulogu topništva za vrijeme Domovinskog rata.

“Tijekom ovih 12 godina nesebičnim zalaganjem i radom svakih od vas postigli smo da Topničko- raketna pukovnija zauzima visoko mjesto među postrojbama Hrvatske kopnene vojske!”, kazao je zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš dodavši kako je visoka osposobljenost i obučenost postrojbe potvrđena na nacionalnim i međunarodnim vježbama.

Najistaknutijim djelatnicima u protekloj godini dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale.

Za građane je održan Dan otvorenih vrata vojarne “Bilogora” gdje su zainteresirani mogli razgledati Taktičko-tehnički zbor, na kojem je bila izložena mnogobrojna borbena i neborbena tehnika topničkih postrojbi Hrvatske vojske

Povodom blagdana svete Barbare u kapelici u vojarni “Bilogora” služena je sveta misa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Advent na Prekrižju za sve zainteresirane građane koji će svaki petak i subotu moći obići vilu Prekrižje i vidjeti tradicijske običaje u sklopu najvećeg i najuspješnijeg adventa u Europi.

„Ovim programom nastavljamo otvaranje Ureda Predsjednice Republike građanima, s posebnim veseljem što smo s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba ostvarili uspješnu suradnju i postali dio najljepšeg europskog Adventa“, kazala je Predsjednica. Naša želja je pridonijeti raznovrsnosti ponude ovog programa kroz predstavljanje božićnih običaja naše Domovine, istaknula je dodavši kako su ove godine stručnjaci Etnografskog muzeja u Zagrebu pomogli predstaviti izvorne narodne običaje iz cijele Hrvatske, kako bi pod jednim krovom predstavili raznovrsnost i bogatstvo našega narodnog blaga.

Predsjednica je kazala kako smo ponosni na bogatu božićnu tradiciju naše Domovine te da Adventom na Prekrižju želimo predstaviti to veliko bogatstvo našoj djeci i mladima kako bi upoznali i zavoljeli tradiciju priprema za Božić u našim domovima. „Božić je blagdan koji donosi veselje, radost života, zajedništva u dijeljenju dobra. Otvorimo mu srca, posvetimo se jedni drugima, posebno potrebitima, bolesnima i nemoćnima. Ispunimo nečije srce kao najljepši božićni poklon!“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U prigodnom programu otvaranja Adventa na Prekrižju nastupili su zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Ansamblu Lado i ansambl Strauss.

Foto: Ured predsjednice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari