Pratite nas

BiH

Treći entitet kao amanet ICG?

Objavljeno

na

Trebalo je da prođe dvadesetak dana da zadnji izvještaj o BiH Međunarodne krizne skupine (ICG), objavljen 10. srpnja, počne dolaziti u fokus javnosti.

nino raspudic sjena v kamenjar
Najprije je, ne bez senzacionalizma, u nekim hrvatskim i srpskim medijima predstavljen isključivo kao jasno zauzimanje međunarodne zajednice za stvaranje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, a onda su uslijedile i neke ozbiljnije analize, među kojima se ističe ona mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja. U bošnjačkim medijima je izvještaj uglavnom prešućen, na isti način kao i epohalna rezolucija EU parlamenta iz veljače ove godine kojom se prvi put u BiH pored separatizma osuđuje i unitaristička i centralistička (čitaj sarajevska) politika i govori o federaliziranju kao jedinoj europskoj perspektivi BiH. Postoji izvjesna srodnost i podudarnost u preporukama zadnjeg izvješća ICG-a i rezolucije EU parlamenta. Uzroke tog zaokreta treba tražiti u promjeni šireg konteksta, ali ponajprije u neslavnom kraju tzv. platforme, zadnjeg, karikaturalnog pokušaja “građanske” rekonkviste Federacije, kojeg su gurali američka ambasada i njeni saveznici u BiH, prije svega o njoj ovisno NVO i medijsko jato te vodeće bošnjačke i “građanske” stranke.

U državi skrpljenoj na temelju krhkog kompromisa predstavnika tri zaraćena naroda, gurati unitaristički, građanski koncept koji negira te identitete, a u praksi se poklapa s nacionalističkom taktikom najbrojnijeg od tri naroda, znači ili biti krajnje naivan pa vjerovati da se načela američkih otaca nacije mogu jednostavno kopirati u drugi kontekst, unutar kojeg je i komunistima okupljenim u ZAVNOBiH svojevremeno bilo jasno da se mora uvažavati tronacionalni karakter zemlje, ili svjesno održavati nestabilnost i kontrolirati fitilj budućeg sukoba.

U toj farsi je svoju ulogu igrala i Međunarodna krizna skupina, koja se pokazivala kao puki instrument američke politike. Njeni izvještaji su godinama bili potpuno na liniji “građanske” priče o prevladavanju “nacionalizma” i tri partikularna identiteta. Ponekad su izvještaji ICG-a djelovali kao proročanstva koja se samoispunjavaju. U nekima od njih, a o BiH ih je ukupno bilo 66, najavljivane su konkretne akcije eliminiranja svega što je stajalo na putu bajkovitoj građanskoj viziji BiH. U analizi Instituta za društveno-politička istraživanja posebno se ukazuje na izvještaje ICG-a iz 2000. i 2001. u kojima se “međunarodni dužnosnici pozivaju na striktnu kontrolu rada pojedinih banaka na temelju procjena o stranačko-političkoj orijentaciji njihovih uprava”. Ukratko, bio je to uvod u uništavanje i pljačku Hercegovačke banke i slamanje financijske kralježnice Hrvata u BiH, što se uskoro i dogodilo. Pozivalo se i “na izravno angažiranje na “modeliranju” političke i uopće društvene scene bosanskohercegovačkih Hrvata s ciljem njene umjetne diverzifikacije, što se također sustavno radilo da bi se danas, 2014, devastirana hrvatska politička i društvena scena Hrvata u BiH opet svela na plebiscitarnu potporu HDZ-u, protiv kojeg je sve to i pokrenuto.

Izvještaji ICG-a bili su najljepša muzika za unitarističke uši, teorijska podloga koja je pratila konkretne akcije, od presude Ustavnog suda o konstitutivnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH, u kojoj su strani i bošnjački suci preglasali hrvatske i srpske i koja je zvučala divno, a u praksi je značila početak pretvaranje Federacije u bošnjački entitet, preko Berijavih amandmana, koji su politički namjestili Hrvate Bošnjacima na volej, kojeg je nažalost pristao opaliti Lagumdžija. Na koncu Bošnjaci nisu postigli ništa, zabili su autogol, izmrcvarili sve skupa, doveli zemlju u najgore stanje od rata i na rep eurointegracija. A, onda je uslijedilo golemo iznenađenje – isti oni koji su ih huškali na unitarističku avanturu pod građanskom krinkom, sada im okreću leđa i prozivaju ih kao glavni problem u BiH.

Izvješće ICG-a, kao i ranija, ističe neodrživost ovakvog ustroja i Ustavu BiH zamjera što “on definira BiH kao državu dva entiteta, efektivno, ali ne i eksplicitno federalnu, ali također i državu tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba) i, paralelno s time, svih građana”.

Priznaju da su uprskali i da manjkavosti Ustava proističu i iz “nekoliko izmjena koje su nametali sudovi i međunarodni dužnosnici”, što je dosad bilo nezamislivo. Ističe se da je u BiH “potreban novi ustroj: normalna federacija, teritorijalno definirana, bez posebne uloge konstitutivnih naroda, ali takva da odgovara interesima svoje tri zajednice i pravima svih građana”.

Ukidanje kategorije konstitutivnih naroda je na liniji starog dobrog ICG-a, ali kvaka je upravo u tome što se u novim prijedlozima umjesto formalne konstitutivnosti, od koje u praksi, zahvaljujući intervencijama međunarodne zajednice i bošnjačkoj spremnosti da odigraju tu igru, Hrvati nemaju ništa, koncipiraju teritorijalne “političke zajednice”, koje se uglavnom poklapaju s etničkim linijama i koje onda biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Revolucionarna novost je da je detabuiziran hrvatski entitet, pod formom “političke zajednice”: “Nema ničega nužno pogrešnog u vezi s hrvatskim entitetom. On bi mogao riješiti mnoge probleme: ne bi bilo više potrebe za kantonima i odnosi između države i entiteta, kao i između entiteta i općina, mogli bi biti konzistentni u cijeloj Bosni”. Zbog ovakvih teza su nekada skidali političke dužnosnike, a sada ih sami promoviraju kao spasonosne.

U izvještaju se, u tom smislu, znakovito podsjeća na činjenicu da je “na početku FBiH bila federacija ne kantona, već dvije političke zajednice i oblasti pod njihovom kontrolom: Muslimansko-hrvatska Federacija”. Federalni partneri bili su Republika Bosna i Hercegovina sa sjedištem u Sarajevu sa svojom vojskom i odvojena Hrvatska Zajednica (kasnije Republika) Herceg Bosna, sa svojim vojnim krilom – Hrvatskim vijećem obrane”.

Hladan tuš i packa ide onima koje su sami gurnuli u ulogu wannabe hegemona i političkih tlačitelja malobrojnijih: “Glavna je prepreka entitetu s hrvatskom većinom politička: to je veoma uvredljivo za Bošnjake. Ipak, obrazloženje njihovog odbijanja zvuči prazno.”

Cinizam izvještaja leži, prije svega, u tome da su ono što sad prigovaraju Bošnjacima radili oni sami, štoviše i gurnuli ih u tu poziciju izravne političke konfrontacije s Hrvatima. Ista ta “prazna” obrazloženja protiv teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom, koja sada nabijaju na nos Bošnjacima, davali su i američka administracije i ICG i njihovi papagaji iz Zagreba, od političara (spominjanje trećeg entiteta je u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika Hilary Clinton ulizički nazivao “glupošću” HDZ-ov biviši ministar vanjskih poslova Jandroković) do pravovjernih medija i analitičara, koji će, što je vrhunac zabave, jednakim žarom sada tumačiti mudrosti i potrebu federaliziranja BiH i stvaranja trećeg entiteta.

Bošnjačkim/bosanskim unitaristima se u izvještaju indirektno prijeti podsjećanjem na sudbinu Jugoslavije: “Bosanski patriotizam će možda jednom usvojiti većina građana, ali njegove pristalice bi se morale osvrnuti na razvojni put jugoslavenskog identiteta, u kome je pritisak s ciljem prilagođavanja građanskom idealu prije ojačao nego što je oslabio hrvatski, srpski, slovenski i bošnjački identitet. Jedinstvo se ne može nametnuti ili postići kroz inozemni pritisak. Ono se treba graditi na angažiranju i širokoj suglasnosti svih segmenata društva.” Dobro jutro, Kolumbo! Ljude koji to isto govore godinama, u sarajevskim medijima tituliraju kao fašiste, u blažoj varijanti kao nacionaliste.

Kao model za formiranje teritorijalno diskontinuiranih entiteta, hrvatskog i bošnjačkog, izvještaj nudi infrastrukturne sustave energetskih javnih poduzeća, koja već duže vremena djeluju u BiH. Praktično, tko je što u ratu zapasao i unio u Federaciju, to mu je i “politička zajednica”. Tu se, u slučaju hrvatskog teritorija, i prostiru “Elektroprivreda HZHB” i “Hrvatska pošta” d.o.o. Mostar. Ovaj važan pasus izvještaja u logičnoj je vezi s ranijim isticanjem kako je izvorno nastala Federacija.

“Niti jedan ustavni projekt ne može uspjeti ako ne tretira građane onakvima kakvi jesu, a oni jesu u ogromnoj mjeri podijeljeni u tri zajednice”, kaže još jedan strašno duboki uvid izvještaja, radi kojeg je valjda vrijedilo potrošiti desetine milijuna dolara na rad tih stručnjaka, no i takva banalnost predstavlja golemi napredak u odnosu na ono što su gudili donedavno.

Bijeli dim samo što se nije ukazao na Marindvoru. Nakon godinu dana čekanja, Maureen Elizabeth Cormack, nova američka veleposlanica u BiH, uskoro stupa na dužnost. Bit će zanimljivo čuti njene prve izjave i vidjeti hoće li biti usklađene sa zadnjim izvještajem Međunarodne krizne skupine, tj. hoće li biti na liniji odmaka od centralističke i unitarističke opcije, te umjesto nje poticati federalistička rješenja.

Između ostalog, izvještaj ICG-a preporučuje i ponovno razmatranje prudskih principa iz 2008. godine. O tome tko će kompenzirati izgubljene godine i ublažiti dodatno nepovjerenje izazvano njihovim višegodišnjim protežiranjem unitarističke politike koju sada osuđuju, ne govori ništa.

Nino Raspudić / nezavisne.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Na Jaklićkoj planini snimani kadrovi filma o ”Duvandžijama”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ramski vjesnik

Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale teški život duvandžija i borbu za preživljavanje stanovništa.

Na Jaklićkoj planini i Makljenu u Rami, proteklog su vikenda snimani kadrovi dokumentarnog filma o duhanskim putovima koji su vodili iz Hercegovine prema Bosni i obrnuto, kada se iz Bosne išlo u Hercegovinu po duhan.

Već ranije, snimani su dijelovi filma u Grudama tijekom sadnje duhana, zatim misa za ”Duvandžije” na Blidinju, obavljeno je niz razgovora sa još uvijek živućim  Duvandžijama.

U subotu su snimljene zanimljive scene na Blidinju.  Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale taj teški život i borbu za preživljavanje. U tim scenama  širem gledateljstvu bit će vidljive ne samo teškoće duvandžijskog puta, nego i života stanovništva Rame i drugih mjesta kuda su se kretale duvandžijske družine na svojoj ruti.

U Jaklićkoj planini snimane su scene u autohtonoj obiteljskoj kući Tadića i njezinu okruženju.  Ta ambijentalnost dat će sigurno posebnost igranim scenama ovog dokumentarnog filma.

Projekt snimanja filma o Duvandžijama ideja je Ivice Perića Maradone iz Ždrimaca, Uskoplje. Perić je dobio zanimljiv nadimak Maradona ne zato što svojim izgledom podsjeća na njega, nego zato što je baratao nogometnom loptom kao Maradona. Nažalost, u ratu je ranjen u nogu te se morao oprostiti od nogometa.

Za Ramski vjesnik Perić je o svojoj produkciji za film kazao: ”Ideja za film je došla od mojih djedova i oca, jer su i oni išli u Hercegovinu po duhan kako bi ga dalje preprodavali i tako zarađivali za život. Zanimljivo je da su do sada uglavnom snimani filmovi o švercu duhanom u Hercegovini. Ovo je prvi slučaj da je Bosna vezana za taj duhan. Ljudi su odavde iz Bosne išli u Hercegovinu i vraćali se sa duhanom. Zamolio sam Josipa Mlakića da napiše scenarij i projekt je dobro podržan od Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i HAVC-a iz Republike Hrvatske.

Ljudi su ovdje preživljavali od šverca duhanom, a mlađi to ne znaju. U filmu ćemo vidjeti kroz koja su sve područja ljudi prolazili i što su sve doživljavali. Započeli smo snimanje u Grudama gdje se najviše duhana i sadilo te smo obavili niz razgovora sa živućim švercerima duhana iz Hercegovine, ali i iz Bosne.

Snimali smo upravo taj put kuda se nosilo duhan. Najviše materijala za film dobili smo upravo od samih sudionika šverca duhanom i pokušavamo praviti rekonstrukciju njihova putovanja i svega što su na tim putovima proživjeli.” Scenarij za film je napravio naš poznati književnik i scenarista Josip Mlakić, također iz Uskoplja.

O svom radu na scenariju Mlakić je za Ramski vjesnik rekao: ”Što se tiče ove teme dosta sam je istraživao. Ali to nije trebalo puno istraživati jer mit o švercu duhanom živi u svim ovim krajevima, od Hercegovine, pa preko Rame i sve do Srednje Bosne odakle su ljudi odlazili u Hercegovinu po duhan i krijumčarili ga, jer je to jedno vrijeme bio jedini način opstanka za pojedine ljude. U tim istraživanjima naišao sam na dosta zanimljivih podataka. Jedan od takvih je da je tog hercegovačkog duhana koji se švercao bio ljubitelj i Staljin.

Nedavno sam čuo i da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov ljubitelj hercegovačkog duhana”. Za pripremu scenarija Mlakić je istraživao povijest sadnje duhana na ovim prostorima, dolazak duhana u Europu i ove krajeve u 17. stoljeću kada se pojavio. Zanimljivo je da je u tim prvim danima pojave duhana u nekim europskim zemljama bila propisana smrtna kazna za uživanje u njemu.   ”Do sada je snimljeno sve od samog početak, od sadnje, branja i sušenja duhana i razgovaralo se sa jako puno sudionika tih događanja.

To su mahom ljudi u kasnoj životnoj dobi i čini mi se da smo se za ovaj film odlučili u posljednji čas. Sniman je također i dio razgovora u Uskoplju s ljudima koji su se time bavili. Završne scene su ovdje, jer su putovi išli preko Vrana, Draševa, Raduše i Vranice, a odatle dalje”, kazao je Josip Mlakić o dosadašnjem snimanju filma. Projekt snimanja filma duhanskih putova dobio je podršku iz Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i dio sredstava stigao je iz Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Na taj način financijska konstrukcija za ovaj film je zatvorena. Snimatelj filma je većim dijelom Mirko Pivčević, poznati hrvatski snimatelj koji radi sa Kristijanom Milićem, Arsenom Oremovićem i nizom drugih hrvatskih i svjetskih redatelja. Određene scene je snimao i Zdenko Jurilj koji je do sada snimio cijeli niz dokumentarnih filmova među kojima se izdvaja Bijeli put. Ovaj film je nedavno premijerno prikazan. Tu je i njegov film Dom koji je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu dobio specijalno  priznanje žirija. Statisti za film su uglavnom iz Uskoplja.

Drugi dio ekipe je iz producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega gdje će se film, najvjerojatnije i montirati sa kompletnom postprodukcijom. Budući da je riječ tek o snimanju još se ne može govoriti o tome gdje će biti i kada prikazan ovaj film. Ovo snimanje na Jaklićkoj planini još jednom je pokazalo da ovakve lokacije u Rami mogu ponuditi originalnu scenografiju bez bilo kakvih kulisa. Dodajmo ovome da je na Draševu snimljen jedan od najvećih filmskih kadrova u duljini od pet kilometara koji je napravi Veljko Bulajić u filmu ”Neretva”.

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari