Connect with us

BiH

Trećina glasačkih mjesta kasnila s otvaranjem:Čak 250 biračkih mjesta u BiH nije otvoreno na vrijeme

Objavljeno

on

IZBORI u Bosni i Hercegovini odmah u početku izazvale su sumnje u regularnost. Naime, prema službenim podacima Centralne izborne komisije (CIK) u 8.25 sati na vrijeme nije otvoreno čak 250 biračkih mjesta! Kasnilo se u prosjeku 15 minuta, no negdje se kasnilo i gotovo sat vremena te će u tim izbornim jedinicima glasanje biti produženo. 

Kako je objavljeno 67,5 posto biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme u sedam sati, a 94,6 posto biračkih mjesta otvoreno je do 7:15 sati.

Kašnjenja ne ukazuju na malverzacije

“Kašnjenja ne ukazuju na malverzacije”, naglasila je u izjavi za BiH medije članica CIK-a Irena Hadžiabdić.  Kašnjenja je bilo i zbog zamjene članova biračkih odbora koji se nisu pojavili, no i zbog nedovršenih tehničkih priprema.

“Takva manja kašnjenja uobičajena su u ovakvim situacijama”, kazala je Hadžiabdić.

Potukla se dva promatrača

Kako javljaju BiH jedan od većih incidenata dogodio se u Općini Sanski most gdje je došlo do fizičkog sukoba dva promatrača. Morala je intervenirati i policija, no glasanje nije prekidano.

U  BiH počelo je u nedjelju ujutro glasanje na općim izborima na kojima nešto manje od 3,3 milijuna registriranih birača odlučuje o novom sastavu vlasti što će voditi zemlju u iduće četiri godine. Na općim izborima bira se tročlano Predsjedništvo BiH i 42 zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Bira se i 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prijavljeno 50 stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata

Građani odlučuju i o 289 zastupnika u skupštinama deset županija u Federaciji BiH, kao i o predsjedniku i dva potpredsjednika Republike Srpske.

Za sudjelovanje na izborima prijavljeno je čak 50 političkih stranka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata, a na listama je ukupno 7748 imena.

Na izborima 50 tisuća promatrača

Kako je uoči otvaranja birališta obijavilo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP), izbore će nadzirati više od 50 tisuća promatrača, pri čemu je najviše onih koji zastupaju političke stranke i nešto manje od 300 promatrača OESS-a.

Prve službene rezultate izbora, one za državno predsjedništvo SIP će objaviti u ponoć, a rezultati glasovanja za ostala tijela vlasti očekuju se u ponedjeljak.

Rok za objavu potpunih i službenih rezultata je 11. studenoga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari