Pratite nas

Magazin

Trešnja čudotvorna voćka

Objavljeno

na

Trešnje su ukusna ljetna poslastica, a s nutritivnog stajališta njihove su koristi vrlo cijenjene. Dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i kolesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu težinu

Djeluju na ravnotežu tekućine u organizmu

Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.

Jedinica serviranja trešanja (73 grama) sadrži 50 kalorija, 1 gram ukupnih masti, 2 grama ukupnih ugljikohidrata, 2 grama prehrambenih vlakana, 10 grama šećera i 1 gram proteina. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale (osim natrija), iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu. Voće i povrće, pa tako i trešnje ujedno sadrže tisuće fitokemikalija zaslužnih za mnoga zaštitna svojstva ovih važnih namirnica.

Nutritivna vrijednost i zdravstvene blagodati

Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamno crvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava. Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako da snizuju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih s gihtom. U bolesnika koji su svakodnevno od 3 dana do 3 mjeseca unosili oko 250 grama trešanja utvrđeno je da se razina urata smanjila na normalnu razinu. Druga je studija na dobrovoljcima 5 sati nakon konzumacije trešanja utvrdila značajno smanjenje razine urata u plazmi. Osim toga, pokazalo se da se u tih 5 sati povećalo izlučivanje urata urinom. Studija novijeg datuma potvrdila je takva razmišljanja. Naime, prema istraživanju provedenom na 633 ispitanika oboljelih od gihta i objavljenom u časopisu Arthritis & Rheumatism, dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik za pojavu napadaja gihta za 35 posto.

Protiv fizičke i umne iscrpljenost

U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportašima jer može umanjiti  bol nakon trčanja. U studiji je sudjelovalo 60 zdravih ispitanika dobi 18 do 50 godina. Ispitanici koji su kroz tjedan dana dva puta dnevno pili 3 decilitra soka od trešnje imali su znatno manje problema s bolovima u mišićima nakon trčanja na duge staze nego ispitanici koji su pili drugu vrstu soka.

Iako točan mehanizam djelovanja nije još jasan, znanstvenici smatraju da trešnje djeluju poput uobičajenih lijekova koje sportaši uzimaju kako bi olakšali upalno stanje poslije tjelesne aktivnosti. Peteljka trešnje obiluje taninima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerima i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

 

Odabir i čuvanje trešanja

Zrele trešnje su velike, sjajne, mesnate i tamne boje Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji traži plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavaj plodove koji su natučeni.

  • Kupuj samo trešnje koje su čuvane na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer visoke temperature oštećuju njihovu teksturu i okus.
  • Trešnje možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Povremeno provjeri plodove i odstrani one koji su se pokvarili.
  • Trešnje možeš zamrznuti tako da ih opereš, dobro osušiš, zatim raširiš na podlozi u jednom sloju i tek tada staviš u zamrzivač.
  • Smrznute trešnje čuvaj do godinu dana.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Što je trulo u državi Hrvatskoj? A što nije?

Objavljeno

na

Objavio

Pogledajte emisiju ZOOM Zagreb emitiranu na Z1 televiziji u kojoj se otvoreno progovara o pravim temama u Hrvatskoj.

Gostovali su politički komentator Marko Ljubić i glavni urednik Hrvatske danas Neven Pavelić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Magazin

Što je zdravom čovjeku odvratno i strano, ‘maloumnim degenericima’ je super, privlačno i uzbudljivo.

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u Supertalentu izvela svoju novu točku, Sarah Seifert nikog nije ostavila ravnodušnim. “Oskvrnula” je hrvatski folklor, koristeći narodne nošnje i pjesmu “Moja Diridika”, koje je ukomponirala u ‘seks ples’. Martina Tomčić opet je stisla crveni gumb i očitala bukvicu mladoj Sarah:

“Radi se o seksualnoj provokaciji, seksualnom podražaju kao takvom. Ova vrsta plesa može biti više no pogubna, da ne kažem da može ostaviti velike traume na lumbalnom dijelu kralježnice. Krajnje degutantno oskvrnjivanje hrvatske tradicijske glazbe, i za mene sramotno”, zaključila je Tomčić

Na stranu sad što se radi o odvratnoj afro-američkoj plemensko-seksualnoj manifestaciji koja nema nikakve poveznice sa bjelačkom kulturom jer predstavlja nešto što bi radile bezumne životinje, a ne žena koja drži do sebe, do svoje časti i morala, ovo nije trebalo proći prvi put ni pod razno jer nema ni T od talenta i jedino što je kokoš sa tri grama mozga pokazala je masno dupe i ništa više, scenska, koreografska, sadržajna nula.

No kako je program za uništenje bijele rase, tradicije, kulture, temeljnih vrijednosti društva, obitelji i nacija puno širi od mišljenja jedne Maje Šuput onda takve ‘moralne nakaze’ moraju proći dalje (kao što transvestit mora biti žena godine, crnkinja miss Finske i sl.) i to uz nažalost veliku podršku dekadentne javnosti koja u animalističkom seksualizmu vidi bunt protiv konzervativizma, a sa svojom plitkom svijesti ne shvaća da radi na vlastitom uništenju.

Filip Strahija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari