Connect with us

Iz Svijeta

Tri godine od požara u katedrali Notre Dame

Objavljeno

-

Prošle su tri godine od požara u katedrali Notre Dame u Parizu, glavnom gradu Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom godišnjice, u dvorištu katedrale Notre Dame održana je manifestacija “Molite za mir” na kojoj je sudjelovalo više stotina ljudi, među kojima i brojni turisti.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u travnju 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca sudjelovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale, koja je primala gotovo 12 milijuna posjetitelja godišnje.

Radovi na osiguranju zgrade, preliminarna priprema restauracije, počeli su u ljeto 2019. godine. Radovi su obustavljeni u ožujku 2020, zbog pandemije koronavirusa, a ponovo su počeli 8. lipnja iste godine.

Za obnovu katedrale prikupljen je rekordan iznos donacija od 844 milijuna eura iz cijelog svijeta. Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu.

Zgrada koja datira još iz 12. stoljeća i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa “Zvonar crkve Notre Dame” svake godine privuče milijune turista iz cijelog svijeta.

Kršćani, pogotovo u Europi, umukli su. I dolazi vrijeme da kamenje progovori…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari