Pratite nas

Hrvatska

Tri godine rada Građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Objavljeno

na

Dana 10.siječnja 2016.g prošle su tri godine od osnutka Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

[ad id=”93788″]

Stožer je osnovan od predstavnika braniteljsko-stradalničkih i civilnih udruga grada Vukovara, kao reakcija na odluku Vlade RH i premijera Zorana Milanovića o uvođenju dvojezičnosti i dvopisanosti u grad Vukovar, odnosno uvođenje ćirilice i srpskog jezika u službenu uporabu i korespodenciju. Neumorno se pozivajući na kršenje čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na štetu većinskog naroda od strane navedenih državnih dužnosnika, poduzeli smo sve kako bi ukazali na neslaganje sa istim. Nakon provedenih niza akcija, događanja naroda i stanovnika, ne samo grada Vukovara nego i cijele Republike Hrvatske, uspjeli smo zaustaviti bjesomučne, nerazumne, bezosjećajne i bezpijetetne odluke vladajuće kastve.

Zaustavljena je daljnja ćirilićna agresija na grad heroj, daljnje uznemiravanje, ponižavanje i omalovažavanje njegovih žitelja. Povodom našeg trogodišnjeg djelovanja i aktivnosti koje smo inicirali i provodili, a koje nismo mogli realizirati bez svesrdne pomoći građanki i građana Republike Hrvatske, dijaspore, poglavito domoljuba, branitelja i stradalnika Domovinsko obrambenog rata, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, sindikata, donatora, predstavnika iz crkvenih redova, jednog dijela bivših saborskih zastupnika, pojedinih djelatnika i službenika državnih institucija, lokalne vlasti koja nas je podupirala i pratila u radu u okviru svojih ovlasti, lokalnih vlasti većine županija, vanjskih suradnika, pravnika, akademika i profesora, demografima, glazbenicima, studentima i učenicima, medijima koji su realno izvještavali i pratili nas, i svima ostalima koji su nam iz pijeteta i savjesti pomagali u ostvarenju ciljeva ovim putem šaljemo javnu zahvalu u svekolikoj pomoći.

stozer grbTijekom protekle tri godine demokratski dozvoljenim sredstvima u okviru zakona, ukazivali smo na nepravilnosti i protuzakonita ponašanja svih koji su pokušavali izvršiti ponovnu agresiju na naš grad i njegove stanovnike, ovoga puta ne oružjem, već mržnjom. Onih koji su koračali besramno u Koloni sjećanja i svojim prisustvom se licemjerno izrugivali žrtvi. Klanjali su se žrtvi, palili svijeće i polagali vijence onima koji više nisu sa nama. Dolazili su, prošetali i vraćali se u svoje urede kako bi nastavili sa moralnim i psihičkim ubijanjem preživjelih suboraca onih kojih više nema. Naš duh nisu uspjeli slomiti. Nismo im dozvolili, i nećemo dozvoliti da to itko učini. Preko 650 000 građana jasno nam je dalo potporu dajući svoj potpis za naš zahtjev za provođenjem Referenduma. Narod je prepoznao bezumnu politiku i nadasve bezumnu vlast.

Na žalost, ta bezumna politika odnijela je jedan mladi život, a krivci još uvijek nisu kažnjeni, iako su prozivani i pozvani na odgovornost. Od posljedica neprofesionalnog postupanja policijskog djelatnika na maloljetnog dragovoljca i branitelja Darka Pajičića, te komplikacija nastalih nakon hospitalizacija, Darko je preminuo. Odluka Ustavnog suda, iako politički donešena kao privremeno rješenje problema je jasna – „U Vukovaru se mora poštivati i ispoštivati čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“, u skladu sa duhom zakona jer su ratne rane još uvijek svježe.

No, i pored toga svega, sudski procesi protiv onih koji su se protivili odlukama nerazumne i bešćutne vlasti koja je kršila svojim odlukama Zakone jedne demokratske države, protiv onih koji su se odlučili očuvati Ustav demokratske države, još uvijek traju. Saborsku raspravu na zahtjev 1/3 saborskih zastupnika o uvođenju ćirilice u Vukovar koju smo inicirali, stari saziv Sabora nije imao priliku provesti jer je neprestano na Poslovniku sabora zauzimala posljednja mjesta, kao nebitna.

Inicirali smo također prikupljanje potpisa saborskih zastupnika za objavom registara, provođenje lustracije, puštanje otetog Veljka Marića iz srpskih kazamata gdje je u montiranom sudskom procesu i osuđen, te ukidanje univerzalne jurisdikcije beogradskog suda za ratne zločine za prostore bivše Jugoslavije. Predložili smo projekt „Majka odgojiteljica“, kao pomoć provođenju natalitetne politike, sudjelovali smo u niz akcija u rješavanju braniteljsko-stradalničkih problema, sudjelovali na Tribinama i Okruglim stolovima, pomagali u provođenju aktivnosti drugih Građanskih inicijativa, bili potpora sindikatima radnika, seljaka, blokiranima, kao i svih obespravljenih i ponižavanih građana prema svojim mogućnostima.

Pokušavali smo ujediniti svu braniteljsko-stradalničku populaciju. I nadalje ćemo ustrajati u svojim zahtjevima i provoditi aktivnosti kako bi i domaća i svjetska javnost bila upoznata sa nepravilnostima i kršenju osnovnih ljudskih prava ne samo u našem gradu već i cijeloj RH. Marginalizaciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, njihovo omalovažavanje, vrijeđanje i ponižavanje nećemo dopuštati. Čuvati ćemo ustavno-pravni poredak RH, poštivati Zakone koji se provode u duhu zakona, a one koji nisu više provedivi zahtijevati ćemo da se promjene. Isključivo ćemo se zalagati za sve što je vezano za život u našem gradu, u našoj Domovini, boljitak svih građana i napredak Republike Hrvatske.

Tražiti ćemo da se Vukovar proglasi Mjestom posebnog i trajnog pijeteta i da se kao takav zaštiti Zakonom. Tražiti ćemo pravno i stručno preispitivanje međunarodnih, odnosno bilateralnih sporazuma koji su godinama provođeni, a istrošeni u pravnom i stvarnom smislu, kako bi se isti stavili van snage. Bez vas svih ne bi bilo niti nas.

Još jednom vam se od srca zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći i potpori koju ste nam pružali tijekom protekle tri godine.

SOHV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prvih 50 izbjeglica iz Sirije useljava se u državne stanove u Sisku

Objavljeno

na

Objavio

Migranti su u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica koji će odlaskom iz Kutine i useljavanjem u Sisak dobiti status azilanata.

Riječ je o ljudima koji su odlukom Vlade u Hrvatsku došli kroz program preseljenja iz Turske kao prva skupina od ukupno 250 izbjeglica, koji će dolaskom iz Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini i useljavanjem u državne stambene objekte u Sisku, dobiti status azilanata.

U Sisku je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje već pripremio deset državnih stanova za prihvat azilanata, a deset ih se još uređuje za slične potrebe, rečeno je na sastanku.

Aktivnosti vezane uz prihvat i kompletnu integraciju osoba vodit će Isusovačka služba za izbjeglice, a Ministarstvo unutarnjih poslova proces će sufinancirati europskim sredstvima.

Za sve će azilante biti organizirani seminari učenja hrvatskog jezika, djeca će se uključiti u osnovne škole, a nakon dodatnog stručnog osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije, odrasli će se uz kontakte s poslodavcima, uključiti u projekt zapošljavanja, piše N1.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministarstvo državne imovine: Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Potpisivanjem ukupno tri ugovora, Ministarstvo državne imovine darovalo je u ponedjeljak Baškoj Vodi i Makarskoj zapuštene nekretnine čijim će se stavljanjem u funkciju potaknuti gospodarstvo, kultura i obrazovanje.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su u Baškoj Vodi ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić potpisali ugovor kojim Ministarstvo općini daruje zemljište za poticanje gospodarskog razvoja i razvoja komunalne infrastrukture.

Riječ je o nekretnini koja je “desetljećima bila ničija, bez čuvara i vlasnika”, a dana je je općini i njenim ljudima “da živi zajedno s njima“, rekao je tom prilikom ministar Marić.

Načelnik Roščić istaknuo je da je riječ o dragocjenom poslu odluci i gesti Ministarstva. “Ovo je potez za vidljivi razvoj i dobrobit naše Baške Vode“, dodao je.

Ministar Marić potom je u Makarskoj s gradonačelnikom Jurom Brkanom potpisao dva ugovora. Prvim Ministarstvo daruje Makarskoj “Villu Irenu“ za potrebe muzeja Grada Makarske, u vrijednosti 5 milijuna kuna, a drugim je darovalo zgradu za projekte u kulturi, znanosti i obrazovanju.

“U suradnji s Ministarstvom doživjeli smo gotovo nezamislivo. U manje od mjesec dana od kada smo podnijeli zahtjev za ‘Villu Irenu’, potpisali smo ugovor.

Formiranje Ministarstva državne imovine promijenilo je sliku Hrvatske. Zato zahvaljujemo ministru Mariću i njegovim suradnicima na potpori i učinkovitosti“, rekao je gradonačelnik Brkan.

“Kad ovo radimo, imamo vrlo jednostavnu premisu: država ima imovinu koja je zapuštena, ona je na dohvat ruke i očiju gradu Makarskoj koja tu imovinu treba. Ovim činom, upravo takvu imovinu stavljamo u funkciju života ljudi u ovom bisernom, kamenom gradu”, rekao je ministar Marić, stoji u priopćenju Ministarstva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari