Pratite nas

Hrvatska

Tri godine rada Građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Objavljeno

na

Dana 10.siječnja 2016.g prošle su tri godine od osnutka Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

[ad id=”93788″]

Stožer je osnovan od predstavnika braniteljsko-stradalničkih i civilnih udruga grada Vukovara, kao reakcija na odluku Vlade RH i premijera Zorana Milanovića o uvođenju dvojezičnosti i dvopisanosti u grad Vukovar, odnosno uvođenje ćirilice i srpskog jezika u službenu uporabu i korespodenciju. Neumorno se pozivajući na kršenje čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na štetu većinskog naroda od strane navedenih državnih dužnosnika, poduzeli smo sve kako bi ukazali na neslaganje sa istim. Nakon provedenih niza akcija, događanja naroda i stanovnika, ne samo grada Vukovara nego i cijele Republike Hrvatske, uspjeli smo zaustaviti bjesomučne, nerazumne, bezosjećajne i bezpijetetne odluke vladajuće kastve.

Zaustavljena je daljnja ćirilićna agresija na grad heroj, daljnje uznemiravanje, ponižavanje i omalovažavanje njegovih žitelja. Povodom našeg trogodišnjeg djelovanja i aktivnosti koje smo inicirali i provodili, a koje nismo mogli realizirati bez svesrdne pomoći građanki i građana Republike Hrvatske, dijaspore, poglavito domoljuba, branitelja i stradalnika Domovinsko obrambenog rata, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, sindikata, donatora, predstavnika iz crkvenih redova, jednog dijela bivših saborskih zastupnika, pojedinih djelatnika i službenika državnih institucija, lokalne vlasti koja nas je podupirala i pratila u radu u okviru svojih ovlasti, lokalnih vlasti većine županija, vanjskih suradnika, pravnika, akademika i profesora, demografima, glazbenicima, studentima i učenicima, medijima koji su realno izvještavali i pratili nas, i svima ostalima koji su nam iz pijeteta i savjesti pomagali u ostvarenju ciljeva ovim putem šaljemo javnu zahvalu u svekolikoj pomoći.

stozer grbTijekom protekle tri godine demokratski dozvoljenim sredstvima u okviru zakona, ukazivali smo na nepravilnosti i protuzakonita ponašanja svih koji su pokušavali izvršiti ponovnu agresiju na naš grad i njegove stanovnike, ovoga puta ne oružjem, već mržnjom. Onih koji su koračali besramno u Koloni sjećanja i svojim prisustvom se licemjerno izrugivali žrtvi. Klanjali su se žrtvi, palili svijeće i polagali vijence onima koji više nisu sa nama. Dolazili su, prošetali i vraćali se u svoje urede kako bi nastavili sa moralnim i psihičkim ubijanjem preživjelih suboraca onih kojih više nema. Naš duh nisu uspjeli slomiti. Nismo im dozvolili, i nećemo dozvoliti da to itko učini. Preko 650 000 građana jasno nam je dalo potporu dajući svoj potpis za naš zahtjev za provođenjem Referenduma. Narod je prepoznao bezumnu politiku i nadasve bezumnu vlast.

Na žalost, ta bezumna politika odnijela je jedan mladi život, a krivci još uvijek nisu kažnjeni, iako su prozivani i pozvani na odgovornost. Od posljedica neprofesionalnog postupanja policijskog djelatnika na maloljetnog dragovoljca i branitelja Darka Pajičića, te komplikacija nastalih nakon hospitalizacija, Darko je preminuo. Odluka Ustavnog suda, iako politički donešena kao privremeno rješenje problema je jasna – „U Vukovaru se mora poštivati i ispoštivati čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“, u skladu sa duhom zakona jer su ratne rane još uvijek svježe.

No, i pored toga svega, sudski procesi protiv onih koji su se protivili odlukama nerazumne i bešćutne vlasti koja je kršila svojim odlukama Zakone jedne demokratske države, protiv onih koji su se odlučili očuvati Ustav demokratske države, još uvijek traju. Saborsku raspravu na zahtjev 1/3 saborskih zastupnika o uvođenju ćirilice u Vukovar koju smo inicirali, stari saziv Sabora nije imao priliku provesti jer je neprestano na Poslovniku sabora zauzimala posljednja mjesta, kao nebitna.

Inicirali smo također prikupljanje potpisa saborskih zastupnika za objavom registara, provođenje lustracije, puštanje otetog Veljka Marića iz srpskih kazamata gdje je u montiranom sudskom procesu i osuđen, te ukidanje univerzalne jurisdikcije beogradskog suda za ratne zločine za prostore bivše Jugoslavije. Predložili smo projekt „Majka odgojiteljica“, kao pomoć provođenju natalitetne politike, sudjelovali smo u niz akcija u rješavanju braniteljsko-stradalničkih problema, sudjelovali na Tribinama i Okruglim stolovima, pomagali u provođenju aktivnosti drugih Građanskih inicijativa, bili potpora sindikatima radnika, seljaka, blokiranima, kao i svih obespravljenih i ponižavanih građana prema svojim mogućnostima.

Pokušavali smo ujediniti svu braniteljsko-stradalničku populaciju. I nadalje ćemo ustrajati u svojim zahtjevima i provoditi aktivnosti kako bi i domaća i svjetska javnost bila upoznata sa nepravilnostima i kršenju osnovnih ljudskih prava ne samo u našem gradu već i cijeloj RH. Marginalizaciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, njihovo omalovažavanje, vrijeđanje i ponižavanje nećemo dopuštati. Čuvati ćemo ustavno-pravni poredak RH, poštivati Zakone koji se provode u duhu zakona, a one koji nisu više provedivi zahtijevati ćemo da se promjene. Isključivo ćemo se zalagati za sve što je vezano za život u našem gradu, u našoj Domovini, boljitak svih građana i napredak Republike Hrvatske.

Tražiti ćemo da se Vukovar proglasi Mjestom posebnog i trajnog pijeteta i da se kao takav zaštiti Zakonom. Tražiti ćemo pravno i stručno preispitivanje međunarodnih, odnosno bilateralnih sporazuma koji su godinama provođeni, a istrošeni u pravnom i stvarnom smislu, kako bi se isti stavili van snage. Bez vas svih ne bi bilo niti nas.

Još jednom vam se od srca zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći i potpori koju ste nam pružali tijekom protekle tri godine.

SOHV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednik Vlade primio mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića. Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Plenković i mitropolit Porfirije izrazili su želju za nastavkom dijaloga i partnerstva između predstavnika Vlade i državnih institucija te predstavnika crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Mitropolit Porfirije založio se za zajedničko djelovanje u rješavanju pitanja koja su važna za vjernike Srpske pravoslavne crkve i srpsku nacionalnu manjinu.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako hrvatska Vlada radi na jačanju zaštite prava svih nacionalnih manjina, uključujući i veća izdvajanja za gospodarski razvoj i rješavanje pitanja koja su se godinama odgađala.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić o događajima u Srbiji: Demokratska stabilnost je iznimno važna

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da su prosvjedi proteklog vikenda u Beogradu unutarnja stvar Srbije te da je demokratska stabilnost u zemljama jugoistočne Europe važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost.

“Ne mogu komentirati ono što se jučer dogodilo u Beogradu. Mislim da je to unutarnja stvar Srbije, ali generalno ono što mogu reći jest da je demokratska stabilnost u svim državama jugoistočne Europe iznimno važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost”, izjavila je ministrica Pejčinović Burić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, koji su počeli subotu uobičajenim mimohodom “1 od 5 milijuna” da bi zatim došlo do ulaska u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), nastavljeni su u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom i završeni iste večeri ultimatumom vlastima da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Na pitanje kako Srbija napreduje na putu prema EU-u i rješava li Hrvatska bilateralna pitanja u okviru poglavlja 23, Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska podržava put svih zemalja u okruženju prema EU-u, ali uz ispunjavanje svih uvjeta koji vrijede za sve.

“Kada se bude radilo izvješće za Srbiju vidjet će se koliko je napredovala na putu prema EU-u. Mi svakako podržavamo europski put svih zemalja u okruženju, ali za sve zemlje vrijede ista pravila i sve moraju ispunjavati mjerila koja su postavljena. Srbija dobro zna da bez ispunjavanja tih uvjeta teško može dalje u tom procesu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Prije početka sastanka, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarali su s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

“Razgovarali smo o europskom putu Sjeverne Makedonije i svi koji su govorili istaknuli su važnost Prespanskog sporazuma, koji je bio iznimno važan ne samo za odnose Sjeverne Makedonije i EU-a nego i za stabilizaciju u zemljama jugoistočne Europe”, rekla je ministrica.

Prespanskim sporazumom okončan je višegodišnji spor između Atene i Skoplja, kojim je Makedonija dobila službeno ime Sjeverna Makedonija, a što je omogućilo deblokadu te zemlje na njezinu putu prema EU-u i NATO-u.

Ministrica Pejčinović Burić je izrazila nadu da bi Sjeverna Makedonija u lipnju mogla dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om.

(Hina)

 

Kolinda Grabar-Kitarović ne želi destabilizaciju Srbije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari