Pratite nas

Hrvatska

Tri godine rada Građanske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Objavljeno

na

Dana 10.siječnja 2016.g prošle su tri godine od osnutka Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

[ad id=”93788″]

Stožer je osnovan od predstavnika braniteljsko-stradalničkih i civilnih udruga grada Vukovara, kao reakcija na odluku Vlade RH i premijera Zorana Milanovića o uvođenju dvojezičnosti i dvopisanosti u grad Vukovar, odnosno uvođenje ćirilice i srpskog jezika u službenu uporabu i korespodenciju. Neumorno se pozivajući na kršenje čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na štetu većinskog naroda od strane navedenih državnih dužnosnika, poduzeli smo sve kako bi ukazali na neslaganje sa istim. Nakon provedenih niza akcija, događanja naroda i stanovnika, ne samo grada Vukovara nego i cijele Republike Hrvatske, uspjeli smo zaustaviti bjesomučne, nerazumne, bezosjećajne i bezpijetetne odluke vladajuće kastve.

Zaustavljena je daljnja ćirilićna agresija na grad heroj, daljnje uznemiravanje, ponižavanje i omalovažavanje njegovih žitelja. Povodom našeg trogodišnjeg djelovanja i aktivnosti koje smo inicirali i provodili, a koje nismo mogli realizirati bez svesrdne pomoći građanki i građana Republike Hrvatske, dijaspore, poglavito domoljuba, branitelja i stradalnika Domovinsko obrambenog rata, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilnih udruga, sindikata, donatora, predstavnika iz crkvenih redova, jednog dijela bivših saborskih zastupnika, pojedinih djelatnika i službenika državnih institucija, lokalne vlasti koja nas je podupirala i pratila u radu u okviru svojih ovlasti, lokalnih vlasti većine županija, vanjskih suradnika, pravnika, akademika i profesora, demografima, glazbenicima, studentima i učenicima, medijima koji su realno izvještavali i pratili nas, i svima ostalima koji su nam iz pijeteta i savjesti pomagali u ostvarenju ciljeva ovim putem šaljemo javnu zahvalu u svekolikoj pomoći.

stozer grbTijekom protekle tri godine demokratski dozvoljenim sredstvima u okviru zakona, ukazivali smo na nepravilnosti i protuzakonita ponašanja svih koji su pokušavali izvršiti ponovnu agresiju na naš grad i njegove stanovnike, ovoga puta ne oružjem, već mržnjom. Onih koji su koračali besramno u Koloni sjećanja i svojim prisustvom se licemjerno izrugivali žrtvi. Klanjali su se žrtvi, palili svijeće i polagali vijence onima koji više nisu sa nama. Dolazili su, prošetali i vraćali se u svoje urede kako bi nastavili sa moralnim i psihičkim ubijanjem preživjelih suboraca onih kojih više nema. Naš duh nisu uspjeli slomiti. Nismo im dozvolili, i nećemo dozvoliti da to itko učini. Preko 650 000 građana jasno nam je dalo potporu dajući svoj potpis za naš zahtjev za provođenjem Referenduma. Narod je prepoznao bezumnu politiku i nadasve bezumnu vlast.

Na žalost, ta bezumna politika odnijela je jedan mladi život, a krivci još uvijek nisu kažnjeni, iako su prozivani i pozvani na odgovornost. Od posljedica neprofesionalnog postupanja policijskog djelatnika na maloljetnog dragovoljca i branitelja Darka Pajičića, te komplikacija nastalih nakon hospitalizacija, Darko je preminuo. Odluka Ustavnog suda, iako politički donešena kao privremeno rješenje problema je jasna – „U Vukovaru se mora poštivati i ispoštivati čl.8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“, u skladu sa duhom zakona jer su ratne rane još uvijek svježe.

No, i pored toga svega, sudski procesi protiv onih koji su se protivili odlukama nerazumne i bešćutne vlasti koja je kršila svojim odlukama Zakone jedne demokratske države, protiv onih koji su se odlučili očuvati Ustav demokratske države, još uvijek traju. Saborsku raspravu na zahtjev 1/3 saborskih zastupnika o uvođenju ćirilice u Vukovar koju smo inicirali, stari saziv Sabora nije imao priliku provesti jer je neprestano na Poslovniku sabora zauzimala posljednja mjesta, kao nebitna.

Inicirali smo također prikupljanje potpisa saborskih zastupnika za objavom registara, provođenje lustracije, puštanje otetog Veljka Marića iz srpskih kazamata gdje je u montiranom sudskom procesu i osuđen, te ukidanje univerzalne jurisdikcije beogradskog suda za ratne zločine za prostore bivše Jugoslavije. Predložili smo projekt „Majka odgojiteljica“, kao pomoć provođenju natalitetne politike, sudjelovali smo u niz akcija u rješavanju braniteljsko-stradalničkih problema, sudjelovali na Tribinama i Okruglim stolovima, pomagali u provođenju aktivnosti drugih Građanskih inicijativa, bili potpora sindikatima radnika, seljaka, blokiranima, kao i svih obespravljenih i ponižavanih građana prema svojim mogućnostima.

Pokušavali smo ujediniti svu braniteljsko-stradalničku populaciju. I nadalje ćemo ustrajati u svojim zahtjevima i provoditi aktivnosti kako bi i domaća i svjetska javnost bila upoznata sa nepravilnostima i kršenju osnovnih ljudskih prava ne samo u našem gradu već i cijeloj RH. Marginalizaciju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, njihovo omalovažavanje, vrijeđanje i ponižavanje nećemo dopuštati. Čuvati ćemo ustavno-pravni poredak RH, poštivati Zakone koji se provode u duhu zakona, a one koji nisu više provedivi zahtijevati ćemo da se promjene. Isključivo ćemo se zalagati za sve što je vezano za život u našem gradu, u našoj Domovini, boljitak svih građana i napredak Republike Hrvatske.

Tražiti ćemo da se Vukovar proglasi Mjestom posebnog i trajnog pijeteta i da se kao takav zaštiti Zakonom. Tražiti ćemo pravno i stručno preispitivanje međunarodnih, odnosno bilateralnih sporazuma koji su godinama provođeni, a istrošeni u pravnom i stvarnom smislu, kako bi se isti stavili van snage. Bez vas svih ne bi bilo niti nas.

Još jednom vam se od srca zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći i potpori koju ste nam pružali tijekom protekle tri godine.

SOHV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Objavljeno

na

Objavio

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! – poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić komentirajući prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

– Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije.

U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a – op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

– Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu.

Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

 

IVAN ANUŠIĆ: Rad i upornost uvijek donose rezultat!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rugvica: Otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana te otkriven spomenik prvom predsjedniku RH

Objavljeno

na

Objavio

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

“Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta”, rekao je Jandroković.

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. “Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo”, rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari