Connect with us

Vijesti

Tri litavske televizije odbile emitirati video spot gay udruge

Published

on

Litavsko etičko novinarsko povjerenstvo upravo pregledava video spot koji su snimili homoseksualni aktivisti, a koji su tri litavske televizije odbile emitirati. “Video spot sadrži elemente koje trebaju pregledati stručnjaci, a sve to potrajat će do rujna”, istaknula je članica Etičkog novinarskog povjerenstva Zita Zamzickienė.

gay-tvVideo spot producirala je Litavska gay liga, najveća udruga koja zastupa prava homoseksualaca u toj državi. Spot su odbile tri velike televizije LNK, TV3 i Lietuvos Ryto TV, prema zakonu koji brani promociju homoseksualnosti. TV3 zatražila je od Etičkog povjerenstva mišljenje krši li taj video spot zakon. Najviše zabrinutosti izazvao je dio spota koji govori o “različitim modelima obitelji”.

“Budući da svi oglasi i javni sadržaj mora biti u skladu sa zakonom, zatražili smo mišljenje krši li ovaj oglas postojeći zakon”, rekla je glasnogovornica TV3 Vaida Vincevičiūtė.

Prošle je godine Etičko povjerenstvo u Litvi zabranilo prikazivanje spota iste udruge, kojim se promovirao “Gay Pride”, na nacionalnoj litavskoj televiziji.

Radi se o Zakonu o zaštiti maloljetnika od lošeg utjecaja sredstava javnog informiranja koji je na snazi od 2010. godine. Unatoč brojnim pokušajima gay udruga, litavski parlamentarci odbili su ga ukinuti ili ublažiti njegove odredbe.

U Litvi se inače snažno promoviraju tradicionalne obiteljske vrijednosti.

Ovog proljeća premijer Algirdas Butkevičius uveo je amandman na Zakon o administrativnim prekršajima kojim se zabranjuju javni govori, audiovizualni prijenosi i oglasi kojima se promoviraju vrijednosti koje nisu u skladu s ustavno definiranim obiteljskim vrijednostima.

Sličan amandman uveden je i u Zakon o javnom okupljanju kao i u Zakon o zaštiti prava djece koji homoseksualnim parovima zabranjuje usvajanje djece.

Prošlog je mjeseca, parlament odbio zakon koji bi dozvolio istospolne životne zajednice.

Također, na snazi je i amandman Kaznenog zakona koji dopušta javno kritiziranje homoseksualnosti i “transgenderizma”, odnosno da tu nema diskriminacije. (izvor:Laudato.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari