Connect with us

Hrvatska

Tri neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta?

Objavljeno

-

Danas istječe rok za neobvezujuće ponude za monetizaciju autocesta. U javnosti se nagađa o trima ponudama na taj natječaj. Navodno je riječ o konzorciju koji vodi investicijska banka Goldman Sachs, austrijskom Strabagu i australskom Macquarieju. U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ne žele komentirati takve spekulacije, a za 12 sati najavili su priopćenje.

Podsjećamo da je inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ prikupila malo manje od pola milijuna potpisa protiv monetizacije te traži raspisivanje referenduma jer smatra da bi ona nanijela štetu od 80 milijardi kuna. Inicijativa je Ustavnom sudu predala zahtjev da do objave rezultata referenduma Vladi i Ministarstvu prometa zabrani da poduzimaju daljnje mjere u postupku monetizacije. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je da će, ako ne bude monetizacije, Vlada morati dignuti cijenu goriva za 40 lipa.

Ponuđačima koji su iskazali interes za sudjelovanje na natječaju za monetizaciju, 24. rujna ove godine poslan je nacrt koncesijskog ugovora. Njihove ponude bit će pregledane i analizirane, a zatim slijedi poziv ponuđačima na pregovore. Obvezujuće ponude trebale bi biti zaprimljene krajem siječnja, a odluka o koncesionaru donesena u proljeće iduće godine. Ministar Hajdaš Dončić više je puta izjavljivao kako će Vlada od monetizacije odustati jedino ako ponude ne budu zadovoljavajuće, a to su one manje od 2,5 milijardi eura.

Sveukupna glavnica kreditnoga duga Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), čiji se najveći dio namjerava pokriti monetizacijom, iznosi 4,3 milijarde eura, pokazuju podaci o planu dospijeća i otplate dugova HAC-a i ARZ-a. Od toga dug HAC-a je 3,3 milijarde eura, s posljednjom uplatom koja dospijeva 2031., a ARZ-a jedna milijarda eura, s posljednjom uplatom 2034.
Prema modelu koji je prihvatila Vlada, monetizacija javnoga duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb provela bi se dodjelom koncesije za upravljanje i održavanje autocesta (1024 kilometra) na rok od 30 do 50 godina, uz jednokratnu koncesijsku naknadu od 2,4 do 3,2 milijarde eura, ovisno o trajanju koncesije.

hrt/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari