Connect with us

Kronika

Tri i pol mjeseca od akcije Meso: Istraga protiv Lijanovića i dalje traje

Objavljeno

on

Tužiteljstvo BiH i dalje provodi istragu u predmetu Meso, na osnovu kojeg su prije tri i pol mjeseca uhićeni Jerko Ivanković Lijanović, njegova braća te još nekoliko osoba osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neplaćanje poreza, porezna utaja ili prevara i pranje novca, kao i krivično djelo krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Ističući da istraga traje, u Tužiteljstvu ne žele govoriti o detaljima vezanim za slučaj.

Ono što je poznato jeste da ovog mjeseca ističu mjere zabrane koje su osumnjičenima određene nakon puštanja iz pritvora, podsjeća “Oslobođenje”.

Tužiteljstvo BiH bi, prema očekivanjima odvjetnika koji zastupaju osumnjičene, trebalo Sudu BiH uskoro dostaviti izjašnjenje u vezi s navedenim mjerama.

Podsjetimo da je Jerko Ivanković Lijanović s braćom Mladenom (koji je nakon saslušanja odmah pušten, op. a), Jozom i Slavom, te ministrom trgovine Miloradom Bahiljem, knjigovođom Mirkom Galićem, Jozom Sliškovićem i Mirjanom Šakotom, uhićen u akciji SIPA nazvanoj Meso.

Na teret im je stavljeno da su “osnivali više fiktivnih poduzeća u koja su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju s istim zaposlenima, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci”.

Prema tvrdnji Tužiteljstva BiH, osumnjičena grupa je nezakonitim radnjama stekla protupravnu imovinsku korist veću od 11,6 milijuna KM.

Protiv Jerke Ivankovića Lijanovića je nakon toga proširena istraga zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti i povreda slobode opredjeljenja birača. Tereti ga se i da je oštetio proračun BiH za 2.999.200 KM, odnosno da je spomenuta sredstva iz proračuna FBiH koja su bila namijenjena za poticaj poljoprivrednicima nenamjenski dodijelio članovima Narodne stranke Radom za boljitak, a koji su kasnije vrbovali građane dajući im 100 KM da glasaju za navedenu stranku na izborima 2010.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari