Connect with us

Najave

Tribina: Konzervativizam u suvremenoj politici Europe

Objavljeno

-

Udruga Obnova poziva vas na tribinu pod naslovom “Konzervativizam u suvremenoj politici Europe”. 10. ožujka na tribini ćemo ugostiti Ladislava Ilčića i Matiju Štahana, a tribinu će moderirati Davor Dijanović.

LADISLAV ILČIĆ

Zastupnik je u Europskom parlamentu. Obnašao je dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade RH, posebnog savjetnika ministra kulture i vijećnika u Gradskom vijeću Grada Varaždina. Ima 25 godina iskustva intenzivnog djelovanja u nevladinom sektoru, promicanju kvalitetnog odgoja i obrazovanja, roditeljskih prava, života, braka i obitelji. Akademski je glazbenik, a 25 godina svirao je u Simfonijskom orkestru HRT-a. Sa suprugom Lidijom ima šestero djece.

MATIJA ŠTAHAN

Rođen je u Zagrebu 1992. godine, a titulu magistra komparativne književnosti stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Oglede o društvu i kulturi te književne i filmske kritike objavljivao je na više hrvatskih web-portala, kao i u emisijama Trećega programa Hrvatskoga radija.
Kulturno-kritičke priloge objavljuje u Vijencu Matice hrvatske i Republici Društva hrvatskih književnika.

U Hrvatskoj i inozemstvu objavio je nekoliko znanstvenih radova s područja komparativne književnosti, a sudjelovao je i na više popularnih i znanstvenih skupova i tribina. Za kolumnistički je rad dobio Godišnju nagradu Hrvatskih novinara i publicista za 2018. godinu.
Od rujna 2020. godine Matija sudjeluje kao jedan od komentatora HRT-ove emisije Peti dan.

Na portalu Bitno.net, pisao o glazbenom stvaralaštvu američkog kantautora Boba Dylana, zatim o znamenitom eseju američko-britanskog pjesnika i esejista T. S. Eliota, o važnom publicističkom djelu Roda Drehera “Benediktova opcija“, a njegovi tekstovi dio su niza „Kršćanski kontekst zapadne kulture” koji je objavljen u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije. Urednik je portala Heretica, a pisao je i za Direktno.hr.

Obnova je udruga građana koja od 2013. okuplja mlade intelektualce i umjetnike okupljene oko platforme zajedničkih vrijednosti. Udruga je osnovana s ciljem zaštite i razvijanja hrvatskog nacionalnog identiteta, obrazovanja mladih i povezivanja s mladima diljem Europe. Pokretačka ideja udruge jest želja za kulturnom, etičkom i političkom obnovom hrvatskog društva, a što je izraženo i u samom njenom nazivu. Obnova ima širok raspon djelatnosti, a jedan od najbitnijih projekata je istoimeni multidisciplinarni časopis za kulturu, društvo i politiku. Udruga okuplja veći broj studenata s niza zagrebačkih fakulteta, poput Pravnog fakulteta, Hrvatskih studija, Akademije likovnih umjetnosti, Ekonomskog fakulteta, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Medicinskog fakulteta, zatim Hrvatskog katoličkog sveučilišta te drugih hrvatskih fakulteta i viših škola. Također Obnova okuplja i niz mladih intelektualaca, akademski obrazovanih građana te maturanata iz Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Ovaj događaj organizira Udruga Obnova u suradnji s grupom Europskih konzervativaca i reformista (EKR) u Europskom parlamentu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari