Pratite nas

Kultura

Tribina ‘Kurikul povijesti i Domovinski rat u svjetlu reforme školstva’

Objavljeno

na

hkv

U utorak, 5. lipnja 2018. u Klubu veterana na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održana je tribina „Kurikul povijesti i Domovinski rat u svjetlu reforme školstva“, koju su organizirali Hrvatsko kulturno vijeće, Udruga Obnova i Zbor udruga Hrvatski ratni veterani.

Na tribini su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, doc. dr. sc. Ante Birin, prof. dr. sc. Marijan Šunjić i mr. sc. Zvonko Sesar, a voditelj je bio Dominik Andreić. Aktualna i važna tema, stručni govornici i uspješan pokušaj spajanja triju publika, gostiju triju udruga, dvoranu su ispunili slušateljima, unatoč poslijepodnevnoj vrućini i sparini Zagreba uoči pljuska.

Nakon srdačnih riječi dobrodošlice predsjednika Zbora udruga Hrvatski ratni veterani Zvonka Sesara, u čijem se prostoru tribina održala, i intoniranja hrvatske himne, voditelj je predstavio udruge organizatore, pozdravio nazočne govornike i goste te riječ prepustio prof. dr. sc. Marijanu Šunjiću, predsjedniku Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Prof. Šunjić u svojem se izlaganju prvo osvrnuo na činjenicu da su tribinu organizirale tri udruge, istaknuvši to kao pokušaj suradnje i povezivanja kako bi se zajedničkim nastojanjima i uz međusobnu suradnju jednostavnije provele aktivnosti koje su od širega interesa i značenja. Samim time stvara se i veća pozornost javnosti, a i učinak takvih zajedničkih nastupa sigurno je jači nego kad svaka udruga zasebno organizira tematski slične nastupe pa se na taj način stvara velik broj malih događaja koji ostaju na marginama, umjesto da se organiziraju veći, do kraja osmišljeni, ciljani suradnički nastupi za koje bi se angažirali stručnjaci iz pojedinih tematskih područja i koji bi polučili bolje rezultate.

Osvrćući se na temu aktualne tribine i napominjući da će dr. Birin i dr. Nazor moći detaljnije govoriti o predmetnom kurikulu iz povijesti i obradi Domovinskog ratu u njemu, istaknuo je važnost odgoja i obrazovanja za narod i državu kao nešto čega nikad nije dovoljno. Ciljevi odgoja i obrazovanja su mnogostruki, naglasio je, ne samo kao profesionalna edukacija u smislu obrazovanja za posao – što je iznimno važno jer to znači i zapošljavanje, stvaranje obitelji i ostanak u domovini te sudjelovanje u materijalnoj i demografskoj obnovi, nego i kao (in)formacija – odgoj svjesnih, (in)formiranih građana RH (političkih Hrvata) koji to cijene i uzvraćaju te sudjeluju u duhovnoj obnovi, u društvenom i političkom životu i donose ispravne odluke o sudbini RH. Smatra da je sve to osobito važno nakon stoljeća neslobode i fizičke i informacijske agresije na Hrvatsku, koja se i dalje nastavlja, primjerice u medijima se i dalje promiču mitovi: Jasenovac, fašizam, genocidnost…

Zaključio je da je hrvatski narod politički nedovoljno pismen, nedovoljno svjestan povijesti, identiteta, prioriteta, sustava vrijednosti, a posljedica su toga i izborni promašaji. Ipak, primijetio je, hrvatski je narod u kritičnim trenutcima povijesti – posebno 90-ih godina prošloga stoljeća – reagirao veličanstveno, slijedeći povijesnog vođu dr. Franju Tuđmana i srce, svoje osjećaje i ljubav za domovinu. Ali srce ne treba nepotrebno trošiti, nego odluke treba donositi i razumom, odgojem, učenjem… Zato su u svakom narodu važni, nastavio je, domoljubni odgoj i obrazovanje, i tu važnu ulogu u prvom redu imaju nastava i pravilno tumačenje povijesti – nacionalne i svjetske. Dodao je da nije neobično da je dr. Franjo Tuđman bio povjesničar, što mu je omogućilo da bolje shvati i predvidi dramatične promjene i potakne događaje koji su u konačnici doveli do uspostave hrvatske države. Zato su svi protuhrvatski režimi nastojali taj sustav kontrolirati i podložiti svojim ciljevima, a najdrastičniji je primjer Šuvarova reforma, koja je nažalost nastavljena na lukaviji i podmukliji način u Hrvatskoj i nakon 1990. Stoga postoji opasnost, ustvrdio je, da nam na taj način oduzmu identitet, ideale i sustav vrijednosti, da isprazne Hrvatsku od Hrvata ubacujući ovakav psihološki otrov među nas. I zato moramo pažljivo i odlučno braniti sustav odgoja i obrazovanja koji odgovara dugoročnim interesima hrvatskog naroda i države.

Opisani specijalni propagandni rat protiv hrvatskog naroda, naglasio je konkretnije se osvrćući na temu tribine, vodi se već nekoliko stoljeća, ali posebno je pojačan nakon veličanstvene vojne pobjede u „Oluji“. Taj nastavak – neuspjele – agresije pod nazivom „detuđmanizacija“ osobito je postao jak nakon smrti dr. Tuđmana i usmjeren je na tri temelja moderne hrvatske države, a to su Domovinski rat, Hrvatska vojska i dr. Franjo Tuđman. Neopisiva drskost tih napada i sustavnih laži iznenadila je mnoge, osobito zato što je orkestrirana, organizirana, a najčešće i plaćana hrvatskim novcem, ali i glavni su izvođači, nažalost, Hrvati, uz brojne pripadnike u Jugoslaviji privilegiranih struktura, uključujući i razne manjine, rekao je i zaključio svoj govor riječima: „Jedini način da se borimo protiv te agresije jest ISTINA, koja počinje sa znanjem i argumentima i koju treba stalno otkrivati i hrabro širiti. I ova tribina jedan je takav doprinos otkrivanju i širenju istine o Domovinskom ratu. Zato još jednom hvala našim izlagačima.“ (hkv)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

BUDI VJEČNO KRALJICA HRVATA

Objavljeno

na

Objavio

Sklapam ruke svakoga jutra…
i gledam te u sjaju plavog safira,
zahvalan za danas, molim za sutra,
štiti svoj narod kraljice mira.

Pružam ti ruke svakoga trena,
Marijo majko, Velika Gospe !
blagoslovljena ti si od svih žena,
sjaj tvojih zvijezda neka nas pospe !

Smiluj se svome grešnom puku,
hvala ti, hvala, na svakom danu,
kroz bespuća vodi, daj nam ruku,
k’o kap vode, čuvaj na dlanu !

Hrvatsku našu, čuvaj nam mati…
i zacijeli joj Gospe sve rane ljute !
na putu mira uvijek nas prati…
i ne daj da slogu, zli nam mute.

Obitelj nam štiti i kršćanski dom,
sve sinove i kćeri Hrvatske pazi,
da vazda budu svoji na svom…
i usmjeri nas Marijo, k’ rajskoj stazi.

Ružo bijela sva u rosi jutra,
pokucaj na svakog doma vrata,
budi s’ nama danas, budi sutra…
i budi vječno kraljica Hrvata !

Ivan Pajdek / Kamenjar.com

 

Velika Gospa, Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Spomenik poginulim Širićima i Knezovićima

Objavljeno

na

Objavio

Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić

U ponedjeljak 13.kolovoza bilo je svečano u Širića Brigu u selu Broćancu kod Posušja. Tradicionalno, dvanaesto po redu, okupljanje Širića i Knezovića je započelo Sveto misom koju je predvodio fra Mario Knezović.

Na Svetoj misi je pjevala Frama iz Posušja. Nakon Svete mise bilo je otkrivanje i blagoslov novoizgrađenog spomenika poginulima u ratovima za hrvatsku slobodu. Spomenik je izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Iz maloga zaselka gdje žive Knezovići i Širići u Drugome svjetskome ratu i Domovinskome ratu je poginulo 25 branitelja, te brojni u Prvome svjetskome ratu.

Na spomeniku su popisana i sedmorica poginulih iz Cerovih Dolaca. Blagoslov spomenika imao je fra Valentin Vukoja, župnik na Posuškome Gracu.

Svi Širići i Knezovići

Svi Širići i Knezovići

Spomenik su otkrili Branka i Stanko Širić, roditelji poginuloga branitelja Petra Širića, te Venco Knezović sin poginuloga oca Petra Knezovića, a svečanome činu uz mnoštvo mještana i gostiju nazočili su Branko Bago, načelnik općine Posušje i Mladen Begić, ministar branitelja ŽZH. Program je vodio Zvonimir Širić, predsjednik udruge „Didovina“.

Nakon svečanosti blagoslova spomenika bilo je druženje uz tradicijske sportove, pjesmu i večeru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari