Connect with us

Hrvatska

Trideseti hrvatski kontingent upućen na Kosovo

Objavljeno

-

Foto: HRZ /Marinko Karačić

Trideseti hrvatski kontingent (HRVCON) upućen je u petak, 8. veljače 2019. iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama kod Trogira u NATO operaciju potpore miru u Republici Kosovo (Kosovo Force – KFOR).

Zapovjednik jubilarnog 30. kontingenta je bojnik Stjepan Stepić, zamjenik zapovjednika Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i kapetan posade na helikopteru Mi-8 MTV1.

Odlazak kontingenta ispratio je pukovnik Boris Panić, načelnik stožera 93. zrakoplovne baze koji je istaknuo kako HRZ u misiji u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009. godine te je kroz svih 30 misija uz ljudstvo sudjelovao i sa po dva helikoptera Mi-8 MTV1/Mi-171Sh.

“Kontingent je u potpunosti spreman za provedbu zadaća u području operacije, a bit će pod operativnim nadzorom zapovjednika KFOR-a”, istaknuo je pukovnik Panić.

Bojnik Stepić poručio je kako je kontingent dobro pripremljen, iskusan i spreman za još jednu misiju. “Punih deset godina naši pripadnici daju svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije, a naša je uloga i ovoga puta potvrditi punu posvećenost što uspješnijoj provedbi misije te dostojanstveno i časno predstaviti našu Domovinu”, naglasio je bojnik Stepić.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području američke baze Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, priopćio je MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas