Pratite nas

Pregled

Trojici teritorijalaca SAO Krajine po osam godina zbog mučenja zarobljenog hrvatskog policajca

Objavljeno

na

Trojica pripadnika vojske tzv. SAO Krajine, Mirko Ćurčija, Milenko Milković i Momčilo Buinac u petak su na Županijskom sudu u odsutnosti osuđeni na osam godina zatvora zbog nečovječnog postupanja i mučenja zarobljenog pripadnika hrvatskog MUP-a Šefika Pezerovića krajem kolovoza 1991. u Jovcu na Baniji.

U obrazloženju presude sudac Zdravko Majerović naveo je kako je tijekom sudskog postupka utvrđeno da su Ćurčija, Milković i Buinac, kršeći pravila međunarodnog prava, mučili i nečovječno postupali prema Pezeroviću i time počinili zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sudac je istaknuo da je iz optužnice izuzeto kazneno djelo ubojstva jer nije utvrđeno da su nepravomoćno osuđeni pripadnici vojske tzv. SAO Krajine ubili Pezerovića.

Trojici je suđeno u odsustvu budući se nalaze u Srbiji, a za njima je raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog te im je otprije određen pritvor.

Prema optužnici, Ćurčija, Milković i Buinac su 27. srpnja 1991. u mjestu Jovac tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i nelegalnih oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine rukama i nogama udarali Pezerovića kojeg je ranije zarobio Jablan Keić.

Nakon što je pokušao pobjeći, trojica pripadnika Teritorijalne obrane SAO Krajine uhvatila su Pezerovića, vezali ga žicom i nastavili tući, nakon čega su ga stavili u prtljažnik automobila i odvezli se u smjeru mjesta Šakanlije. Na kraju su Pezerovića izbacili na livadu u blizini Zrina gdje je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

Pezerovićevo mrtvo tijelo pronađeno je 17. kolovoza 2000. prilikom ekshumacije na lokaciji Dvor-Zrin livada prema Staroj kuli.

(Hina)

 

Svjedok ratnog zločina: Tukli su nas čim su stigli

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari