Troplet poziva na referendum i zaokruživanje ZA; Telefonske ankete ZA, internetom PROTIV

  2

  [dropcap]U[/dropcap]druga Troplet pozvala je hrvatske građane koji žive u inozemstvu da izađu na nedjeljni referendum te napomenula kako i oni koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj mogu ostvariti svoje pravo u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima iako se nisu registrirali do 20. studenog.

  ”Pravo za izlazak na referendum moguće je ostvariti i na dan referenduma ali samo uz predočenje hrvatske putovnice ili domovnice i važećeg stranog identifikacijskog dokumenta. Znači taj dan se mogu registrirati hrvatski državljani koji nisu s prebivalištem u RH. Malo će trebati pričekati izdavanje potvrde i to je to, navode iz Tropleta te podsjećaju kako se na referendum može izaći na dva glasačka mjesta u veleposlanstvu u Sarajevu, tri glasačka mjesta u Generalnom konzulatu u Mostaru te na po jednom glasačkom mjestu u Generalnom konzulatu u Banja Luci i u konzulatu u Tuzli.

  Troplet poziva na zaokruživanje ZA navodeći kako će glasači time ”doprinijeti da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca”.

  Podsjećaju kako na referendum ne mora izaći 50% birača te da su pravila glasovanja na referendumu ista kao i na izborima.

  ‘Glasovati mogu državljani Hrvatske koji žive u drugim zemljama, a svi koji će glasovati u BiH ne trebaju se prijaviti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH – to mogu učiniti i na dan referenduma”, navode iz Tropleta.

  Telefonska anketa koju je agencija Hendal provela za HRT na uzorku od 1000 ljudi pokazala je da će većina ispitanika, njih 72 posto, izaći na referendum. Neće izaći 17 posto ispitanika, a ne zna 11 posto.

  Od onih koji će izaći, 59 posto glasat će “za”, 31 posto “protiv”, a 10 posto se nije htjelo izjasniti.

  Istraživanje je pokazalo da je gotovo 90 posto građana RH s glasačkim pravom donekle ili potpuno informirano o razlozima raspisivanja referenduma. 43 posto građana podupite raspisivanje referenduma, a 40 smatra da se ne bi trebao održati.

  Neutralno je 15% građana. 68% posto smatra da trošak raspisivanja i održavanja referenduma ne opravdava njegov cilj, dok 25 posto smatra da je taj trošak opravdan, prenosi Index.hr.

  S druge strane, web anketa referendum2013 nudi potpuno drugačije rezultate. Od 11 158 ispitanih 28 posto je “za”, a 72 “protiv”.

   

  Bljesak.info

  facebook komentari

  • Bollero

   ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! 6x

  • Bollero

   ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! ZA ! 6x