Pratite nas

Hrvatska

Trpimir Goluža: Uvedite kodeks za sprječavanje sukoba interesa u upravama javnih bolnica

Objavljeno

na

Može li dekan imati (i) privatnu kliniku?

Ima li privatnu kliniku liječnik kojemu je klinika formalno na supruzi? Može li onda raditi u njoj (a biti i sve navedeno)?

Je li sukob interesa ako rektor (Ivan Pavić) odredi da zaposlenici nekoliko fakulteta rade sistematske preglede u – privatnoj klinici dekana medicinskog fakulteta?


Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) traži od Ministarstva zdravlja donošenje kodeksa za sprječavanje sukoba interesa članova uprava javnih zdravstvenih ustanova budući da zasad ne postoji nikakav zakon ni kodeks kojim bi se to jasno spriječilo.

Kao neposredan povod za tu inicijativu HUBOL navodi imenovanje internista Dragana Ljutića, dekana Medicinskog fakulteta u Splitu i vlasnika privatne poliklinike, novim članom sanacijskog vijeća KBC-a Split.

U sanacijsko vijeće imenovan je kao predstavnik zaposlenika, na prijedlog sanacijskog upravitelja Kolje Poljaka, a HUBOL smatra da je u Ljutićevu slučaju riječ o “teškom sukobu interesa i gomilanju funkcija”.

Poljak: zakon dopušta imenovanje privatnika

Sanacijski upravitelj Poljak ističe da u Ljutićevu slučaju nema sukoba interesa budući da zakon dopušta paralelan rad u privatnom i javnom sektoru.

“Zadaća je sanacijskog vijeća nadziranje rada ravnatelja i ravnateljstva KBC-a. Ljutić na toj poziciji nema nikakav utjecaj na eventualno dovođenje pacijenata u svoju polikliniku. Zakonski, jedino ravnatelj bolnice i njegov zamjenik ne mogu paralelno raditi i privatno. Svi drugi mogu, i sukoba interesa nema”, kaže Poljak.

Kao primjer navodi šefa okulistike u KBC-u Split Kaju Bućana koji također ima privatnu polikliniku, ali i 200 posto odrađenu normu u KBC-u.

“Takvih slučajeva imamo još desetak. Zar je problem ako netko ispuni normu da radi i popodne? Zakon to dopušta i ne vidim tu nikakvih problema”, kaže Poljak.

No, predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža smatra da je nekorektno na javnu dužnost imenovati osobu opterećenu privatnim poslovnim obvezama jer je to izlaže konstantnom sumnjičenju i preispitivanju svih donesenih odluka.

HUBOL i udruga poslodavaca za kodeks

Od Ministarstva stoga traži donošenje kodeksa s jasno definiranim uvjetima pod kojima vlasnici privatne prakse mogu biti imenovani na upravljačka mjesta pojedinih bolnica.

Kodeksom bi se, kaže, onemogućilo da članovi uprava javnih bolnica budu vlasnici ili suvlasnici privatnih poliklinika i ordinacija. Spriječio bi se njihov dopunski ili bilo koji drugi oblik rada u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, kao i poslovni odnosi s dobavljačima i uslužnim društvima, posebno s farmaceutskom industrijom. To bi trebalo vrijediti i za članove njihove najuže obitelji.

I Udruga poslodavaca u zdravstvu podupire donošenje takvog kodeksa. Njezin ravnatelj Dražen Jurković smatra kako bi bilo vrlo korisno da zdravstvena administracija donese jasan kodeks kojim bi se spriječio sukob interesa.

No, pritom treba biti vrlo oprezan jer su iskustva privatnika u upravljanju zdravstvenim ustanovama često dobro došla, kaže Jurković.

Po tom pitanju praksa u zemljama EU-a nije ujednačena, no u većini europskih država odnos privatnog i javnog u zdravstvu riješen je kodeksom ili zakonom.

O tom problemu iz Ministarstva zdravlja Hina nije dobila nikakav komentar.

Natječaji za predstojnike četiriju klinika KBC-a Zagreb

Goluža je također upozorio da u četvrtak, 5. ožujka, istječu rokovi za natječaje za predstojnike četiriju klinika KBC-a Zagreb – za plućne bolesti, radiologiju, reumatologiju i ginekologiju.

Predsjednik HUBOL-a kaže da će biti zanimljivo vidjeti hoće li se obaviti “tipično političko kadroviranje” ili će se napokon birati na osnovi stručno-programskih kriterija i referenci dosadašnjeg rada.

Natječaji su, kaže, raspisani znatno ranije no sto se očekivalo, što pobuđuje sumnju u pokušaj “političkog uhljebljivanja”.

[ad id=”40551″]

Izvor: narod.hr\h

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Održano natjecanje Viribus Unitis u vojarni “Tuškanac” (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Natjecanje pripadnica i pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u crossfitu pod nazivom “Izazov tjelesne spremnosti – “Viribus unitis”, održano je u petak, 15. prosinca 2017. godine, u sportskoj dvorani vojarne “Tuškanac” u Zagrebu, priopćio je MORH

Prestižno natjecanje Viribus unitis, na latinskom “zajedničkim snagama” održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH.

Na ovogodišnje treće natjecanje prijavilo se ukupno 76 pripadnica i pripadnika OS RH i MUP RH svih dobnih skupina.

Prvo mjesto u ženskoj kategoriji od 18 do 30 godina osvojila je kadetkinja Lucija Safundžić, pripadnica Kadetske bojne, u kategoriji od 30 do 40 godina poručnica Ana Marija Kovačić, pripadnica Počasno zaštitne bojne, a u kategoriji od 45 godina na više časnička namjesnica Darinka Kotarski, također pripadnica Počasno zaštitne bojne.

U muškoj kategoriji od 18 do 30 godina, prvo je mjesto pripalo vojniku Martinu Rončeviću, pripadniku Gardijske mehanizirane brigade, u kategoriji od 30 do 40 godina pobijedio je vojnik Hrvoje Kardum, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade, a u kategoriji od 45 godina na više stožerni narednik Dalibor Delić, pripadnik Počasno zaštitne bojne.

U ekipnom natjecanju prvo je mjesto osvojila Počasno zaštitna bojna, drugo mjesto Gardijska mehanizirana brigada, a treće je pripalo Kadetskoj bojni.

Cilj natjecanja je promicanje zdravog načina života, podizanje borbene spremnosti, bavljenja sportskim aktivnostima, poticanje zdravog natjecateljskog duha i razvijanje osobina kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju.

Natjecanje je posvećeno sjećanju na časničkog namjesnika Antu Malića, poginulog pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Ante Malić bio je veliki poznavatelj i štovatelj borilačkih vještina, trenirao je boks, karate i jujutsu gdje je bio nositelj crnog pojasa. Vježbe snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti neumorno je trenirao, promovirao i uvodio u Oružane snage RH.

Ante Malić je izgubio život 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije “Skok-2”.

Foto: OSRH

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalaže se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, rezimirajući u petak u Koprivnici ovotjedni posjet Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, pozdravila inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da zajedničkim projektima bolje iskoriste europske fondove, a kao najveći problem i ovom je prilikom istaknula odljev stanovništva, založivši se za veću uključenost države u rješavanje gorućih problema.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i župani Damir Bajs i Darko Koren održali su u Koprivnici zajedničku konferenciju za novinare.

Župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica gospodarstvenicima dviju županija omogućila predstavljanje svojih potencijala šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Župan Koprivničko-križevački Darko Koren je, napomenuvši kako je svjestan ovlasti kojima predsjednica raspolaže, rekao da ne sumnja da će ona dati značajan doprinos uklanjanju svih problema koji tiše stanovnike dviju županija i šire.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je i ovom priliko negativne demografske trendove istaknula kao pitanje svih pitanja.

“Nažalost, obje županije bilježe odljev stanovništva. Ovdje moram pohvaliti gradove i općine koji rade sve što mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje. Međutim država mora sustavnije i odlučnije pristupiti ovome problemu. Zatvaranje pošta i raznih institucija u manjim sredinama rezultira odlaskom ljudi, a pritom se ostvaruju minimalne uštede,” rekla je.

Istaknula je kako je nužna cjelovita reforma školstva koja će zadržati mlade ljude u Hrvatskoj tako što će se nakon kvalitetnog školovanja lakše zapošljavati.

Založila se za cestovno i željezničko povezivanje manjih gradova i općina, a u tom kontekstu je pružila potporu nastavku gradnje brzih cesta do Bjelovara i Koprivnice, te modernizaciju pruge Zagreb – Koprivnica – Mađarska granica i izgradnju pruge koja će spajati Bjelovar sa Zagrebom s glavnom raskrsnicom u Svetom Ivanu Žabnom.

Podržala je inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske koja je temeljena na uzoru Projekt Slavnija, da bi se bolje iskoristili europski fondovi.

“Novi indeks razvijenosti omogućit će nekim gradovima i općinama lakše povlačenje sredstava Europske unije. Međutim, od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u provedbi zajedničkih projekata,” rekla je predsjednica republike i poručila da će i dalje pomagati gospodarstvu da nalazi nova tržišta izvan državnih granica.

“U poticanju gospodarskih aktivnosti navodim primjer Bjelovara, koji će od iduće godine biti tax free, Grad koji će se odreći komunalnih i drugih naknada u korist poduzetnika,” kazala je Grabar-Kitarović.

Zauzela se za daljnja istraživanja i iskorištavanja geotermalnih izvora koji pokazuju potencijal gospodarske iskoristivosti u obje županije.

“Ovdašnji poduzetnici i obrtnici susreću se s prevelikom birokracijom, slabom suradnjom s državnim institucijama, a kao negativnost isticali su prevelika porezna opterećenja,” rekla je predsjednica te dodala da i prevelik broj inspekcija, koje počesto djeluju represivno umjesto korektivno, ne idu u prilog razvoju gospodarstva.

Grabar-Kitarović: Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao bi uvesti red, a zamke su u iznimkama

Govoreći o poljoprivredi istaknula je nisku otkupnu cijenu mlijeka te je rekla da bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi trebao uvesti reda na tržište.

“Međutim u njemu postoje instituti iznimaka koje bi mogle postati pravilo. Primjerice mogle bi se koristiti u vidu primjene dampinških cijena prilikom uvoza jeftinih proizvoda koji su pred istekom roka valjanosti. To ne odgovara nama potrošačima koji na taj način, umjesto kvalitetnih i zdravih domaćih proizvoda, dobivamo proizvode sumnjive kvalitete,” napomenula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica podupire razvoj drvne industrije. “Hrvatsko drvo treba ići u hrvatski proizvod. Dakle trebamo se više usredotočiti na izvoz drvnog proizvoda, a ne drvne građe,” rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon obraćanja novinarima, predsjednica se uputila na sastanak gospodarstvenika dviju županija s diplomatskim zborom akreditiranim u Hrvatskoj. Na njemu su prezentirane izvozne mogućnosti poslovnih subjekata s ciljem pronalaženja novih tržišta.

To je posljednji formalni sastanak u sklopu njezina ovotjednog boravka u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari