Connect with us

Iz Svijeta

Trump: ‘Afganistan je najveća sramota u povijesti naše zemlje’

Objavljeno

on

Žaleći zbog odluke predsjednika Joea Bidena o povlačenju iz Afganistana, bivši predsjednik Donald Trump u utorak navečer izjavio je da je njegov “sporazum temeljen na uvjetima” s vođom Talibana bio i silovit i “razumljiv”.

“Imali smo vrlo snažan razgovor”, rekao je Trump za “Hannity” za Fox News razgovor s Mullahom Abdul Ghanijem Baradar Akhundom, vođom Talibana. “Rekao sam mu unaprijed, rekao sam, ‘gledaj, prije nego što počnemo, odmah ću ti reći da ako se nešto loše dogodi Amerikancima ili bilo kome drugome – ili ako ikada dođeš u našu zemlju, udarit ćemo te snagom s kojom još nijedna zemlja nije pogođena, snaga tako velika da nećete vjerovati, a vaše će selo – a mi znamo gdje se nalazi, nazvao sam ga – biti prvo. ”

Trump je dodao kako je planirano putovanje Talibana u Washington otkazano tijekom njegove administracije nakon što je Amerikanac ubijen, kako bi pokazao snagu u zemlji, ali je vođa talibana razumio njegovo upozorenje.

“Pitao sam ga,” razumiješ li? ” A on je rekao: ‘Razumijem’, rekao je Trump voditelju Seanu Hannityju. “I želio sam da postignu dogovor s afganistanskom vladom.”

Trump je dodao kako je bijeg bivšeg predsjednika Afganistana Ashrafa Ghanija koji je bio “lopov” koji se “izvukao ubojstvom” i nije imao Trumpovo povjerenje.

“Nikada nisam imao puno povjerenja u Gani”, dodao je Trump. “Rekao sam to otvoreno i otvoreno. Mislio sam da je prevarant i izvukao se s ubojstvom. Sve je to vrijeme proveo sa našim senatorim. Senatori su mu bili u džepu.

“To je bio jedan od problema koje smo imali, ali nikad mi se nije sviđao.”

Trump je spomenuo korupciju odbjeglog predsjednika koji je navodno pobjegao s gomilom novca, dodajući da su talibani uistinu vodstvo s kojim se pregovaralo tijekom njegove uprave.

“Pobjegao je s ubojstvom na mnogo različitih načina, ali imao sam vrlo snažan razgovor s talibanima, što smatram da su u određenom smislu mnogo važniji, jer su oni bili problem”, rekao je Trump. “A oni su tamo već dugo i dobri su borci i žestoko se bore. I nakon što sam to rekao, imali smo prilično dobar razgovor.”

Trump je žalio zbog pada Afganistana pod Bidenovim povlačenjem bez uvjeta.

“Mislim da svih ovih godina naša zemlja nije bila toliko ponižena”, rekao je Trump nazvavši to “najvećom sramotom u povijesti naše zemlje”. “Ne znam bih li to nazvao vojnim porazom ili psihološkim porazom; ovdje se nikada nije dogodilo ništa slično.

“Ovo je bilo najponižavajuće razdoblje koje sam ikada vidio.”

Trump je dodao kako je afganistanska vojska “u osnovi bila podmićena za borbu”, rekavši da su vojnici to učinili za novac, a ne za svoju zemlju, prije nego što su dopustili talibanima da brzo preuzmu vlast.

Potpora Bidenu nakon pobjede talibana najniža dosad

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR