Connect with us

Iz Svijeta

Trump: Biden je učinio najgluplji potez u povijesti SAD-a

Objavljeno

on

Foto: Getty Images

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump ocijenio je kako je upravljanje krizom u Afganistanu predsjednika Joe Bidena rezultat “najglupljeg poteza ikada učinjenog u povijesti SAD-a” i dodao kako se on okružio “uspavanim generalima” koji su svoje prioritete prebacili sa nacionalne sigurnosti na liberalnu politiku.

Donald Trump govorio je za emisiju na “Fox” televiziji, te je otkrio kakav je dogovor imao s talibanskim političkim vođom Mulom Abdulom Ganijem Baradarom.

Abdul, kako sam volio da ga zovem, Abdul je samo mogao da nas čeka”, kazao je Donald Trump u razgovoru telefonom i kazao da je njegova administracija “držala talibane pod potpunom kontrolom”.

“Svaki put kada bismo vidjeli da se pomjeraju, napali bi ih sa avionima F-18 i oni bi prestali sa napredovanjem. Ranije bi bili razoreni u komadiće. Sada, nula otpora”, dodao je on.

Trump je istaknuo da je povlačenje američkih vojnika iz Afganistana “najgluplji potez koji je bilo tko napravio u povijesti zemlje”.

“Ova zemlja nikada nije vidjela ovakvu glupost, i sada je naša zemlja u nevolji. Samo će biti gore… Bili smo u situaciji kada nisu smjeli ni blizu nas, plašili su nas se”, naveo je on i dodao da to više nije slučaj.

“Imao sam dogovor sa talibanskim vođom. To nije bilo lak čovjek. Nije on neki izviđač, kako bih rekao”, naveo je nekadašnji predsjednik SAD-a.
Trump se sastao sa vođom talibana devet puta u periodu od 18 mjeseci prije nego što je došlo do dogovora.

“Bilo je teško pregovarati sa osobom koja se borila protiv nas godinama, a sada ih koristimo da nas štite? Pogledajte šta se dogodilo sa našom zaštitom”, kazao je Trump.

Trump smatra da Talibani “nisu mogli vjerovati kada su čuli da se američka vojska povlači iz rata”.

“Mislim da su poslali neke borce i nisu naišli na otpor. Držali smo sve pod kontrolom prije nego što je Biden došao i oni su vidjeli slabost. Biden ništa nije poduzeo. A zatim su preuzeli zemlju i uništili smo ugled Amerike, naše sjajne zemlje nevjerojatnih ratnika. Oni su i dalje sjajni ratnici, ali i dalje im je potrebno vodstvo koje nemaju”, kazao je bivši predsjednik SAD-a.

Trump je ukazao da su Biden i zapovjednici pokušali da se povuku iz Afganistana, kao što je i on namjeravao povući američke snage, ali ocjenio je kako su to učinili po potpuno pogrešnom redoslijedu.

“Zaboravili su jedno, zaboravili su da vrate u SAD ljude i opremu, ogromnu vojnu opremu. To bi i dijete znalo da uradi. Vojsku vraćate na kraju. Dijete bi to razumjelo. Kako su to mogli učiniti našoj zemlji? To je tako tužno”, rekao je Trump.

On je rekao kako je to sramota sa gledišta vojne taktike, najneprijatnija stvar koja se ikada dogodila SAD-u.

“Izgledamo kao budale po cijelom svijetu, slabi smo, jadni smo, vode nas ljudi koji nemaju pojma šta rade”, rekao je Trump.

Ove izjave će Joe Bidena progoniti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR