Connect with us

Iz Svijeta

Trump: Biti ‘woke’ znači da gubite, sve što je ‘woke’ se pokvari

Objavljeno

on

Trump napao osvajačice bronce u Tokiju: Radikalne, manijakalne, ‘woke‘ ljevičarke, posebno ova ljubičasta

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država i zvijezda reality televizije Donald Trump (75) priopćio je da američka ženska nogometna reprezentacija na Olimpijskim igrama u Tokiju nije osvojila zlatnu medalju jer je vodi “radikalna grupa manijakalnih ljevičarki”, piše The Telegraph.

Nakon što su Amerikanke u utakmici za brončanu medalju rezultatom 4:3 pobijedile Australke, Trump je izdao priopćenje u kojem je zatražio da se “osviještenice” (eng. wokesters) iz reprezentacije zamijene “patriotkinjama”.

Izraz “woke” (budan, osviješten, slob. prev.) u suvremenim “kulturnim ratovima” često se u engleskom jeziku koristi za one koji vole signalizirati svoje vrline, tj. isticati svoju osjetljivost za teme poput rasne ili spolne nejednakosti, raznih percipiranih društvenih nepravdi i sl. Ovisno s koje strane društvene debate netko dolazi, izraz može biti shvaćen pohvalno ili pogrdno.

– Da naša nogometna reprezentacija, koju vodi radikalna grupa manijakalnih ljevičarki, nije “woke”, osvojila bi zlatnu medalju umjesto brončane – stoji u Trumpovom priopćenju .

– Biti “woke” znači da gubite, sve što je “woke” se pokvari, a naša se reprezentacija sigurno pokvarila. Bilo je, međutim, nekoliko patriotkinja koje su ostale stajati. Nažalost, potrebno im je više od toga. Trebali bi zamijeniti te “osviještenice” s patriotkinjama i ponovno početi pobjeđivati – priopćio je Trump referirajući se na činjenicu da su nogometašice kleknule prilikom intonacije američke himne u znak podrške borbi protiv rasizma.

Foto: AFP

Trump se posebno okomio na 36-godišnju krilnu napadačicu Megan Rapinoe, koja je protiv Australije zabila dva pogotka, od kojih jedan direktno iz kornera.

– Žena s ljubičastom kosom igrala je grozno i previše vremena troši na razmišljanje o radikalno ljevičarskoj politici te ne radi svoj posao – tvrdi Trump.

Suprotno očekivanjima, Amerikanke su u polufinalu OI izgubile od Kanađanki 1:0, a Rapinoe je nakon te utakmice rekla da momčad nije igrala s veseljem.

– Za nogomet je uvijek potrebno veselje – rekla je krilna napadačica ljubičaste kose.

Mnogi konzervativci koji podržavaju Trumpa nogometašica su se odrekli kada su tijekom OI u Tokiju kleknule kako bi podržale borbu protiv rasizma u svijetu i sportu.

Rapinoe se nikad nije ustručavala izraziti svoje mišljenje o političkim pitanjima te se znala na društvenim mrežama sukobiti s Trumpom.

Krilna je napadačica svojevremeno na sebe navukla bijes Trumpa kada je, nakon što je ženska nogometna reprezentacija SAD-a 2019. godine osvojila Svjetsko prvenstvo u nogometu, tijekom slavljeničke parade s bocom šampanjca u jednoj ruci i peharom svjetskih prvakinja u drugoj urlala: “Ja ovo zaslužujem”.

Trump je tada na Twitteru pohvalio reprezentaciju, a Rapinoe optužio za nepoštivanje SAD-a, Bijele kuće i američke zastave.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR