Connect with us

Iz Svijeta

Trump i Biden bore se za rane glasove

Objavljeno

-

Suparnici na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump i Joe Biden u nedjelju će pokušati pridobiti glasove birača koji ranije izlaze na izbore, dok se ubrzava kampanja uoči završne debate idućeg tjedna.

Aktualni predsjednik Donald Trump u nedjelju će biti u Nevadi, važnoj državi u kojoj oba kandidata imaju šanse za pobjedu.

Više od 100 tisuća birača već je glasalo u Nevadi, pokazuju službeni podaci.

Trump će održavati predizborne skupove svakoga dana do debate sa svojim protukandidatom, demokratom Joeom Bidenom u četvrtak na Floridi, kazao je glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh.

Prije Floride, Trump će još održati skupove u Arizoni i Sjevernoj Karolini.

Biden će u nedjelju biti u Sjevernoj Karolini, gdje je glasalo već 1,2 milijuna birača, prema službenim podacima.

Do sada je 25,83 milijuna ljudi već iskoristilo mogućnost ranog glasanja na izborima koji se održavaju 3. studenog, prema podacima U.S. Elections Projecta, čime je srušen rekord.

Mnogi su ranije glasali zbog zabrinutosti za sigurnost uslijed pandemije koronavirusa.

Demokrati “uživaju značajnu prednost” kod ranih glasača, uvelike zbog glasanja poštom.

Od 10,6 milijuna glasova poštom, 5,8 milijuna čine demokrati, prema U.S. Election Projectu, koji je pokrenulo Sveučilište Florida.

Trump, prema anketama, “zaostaje za Bidenom” na nacionalnoj razini te u ključnim saveznim državama, dok je također njegova kampanja dobila i manje novčanih sredstava od Bidenove.

‘Do posljednjeg trenutka’

U poruci poslanoj donatorima menadžerica Bidenove kampanje Jen O’Malley Dillon ustvrdila je kako su rezultati anketa na nacionalnoj razini zavaravajući, budući da su Biden i Trump blizu u ključnim državama.

“Ne smijemo postati samodopadni jer je istina da Trump još uvijek može pobijediti i sve indikacije pokazuju da ovo neće biti odlučeno do posljednjeg trenutka”, napisala je.

Trump je održao skupove u subotu u Michiganu i Wisconsinu, državama u kojima je pobijedio s malom razlikom 2016.

Na skupu u Muskegeonu u Michiganu Trump je kritizirao demokratsku guvernerku Gretchen Whitmer zbog oštrih restrikcija uslijed pandemije koronavirusa.

Restrikcije je nazvao “nepoštenima” te je ismijao plan o otmici guvernerke koji je otkrio FBI, a koji je planirala provesti ekstremistička desničarska skupina.

“Nadamo se da ćete joj uskoro poslati njene stvari”; rekao je Trump, dok su okupljeni uzvikivali nekoliko puta: “Zatvorite ju!”.

Whitmer je odgovorila na Twitteru da je “upravo takva retorika dovela živote mene, moje obitelji i drugih vladinih dužnosnika u opasnost, dok pokušavamo spasiti živote naših Amerikanaca”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari