Connect with us

Iz Svijeta

Trump i Biden nadomak predsjedničkim kandidaturama

Objavljeno

-

Hina/epa/ilustracija

Iza Sjedinjenih Država veliki je izborni dan u utrci za Bijelu kuću 2024. Na birališta su izašli glasači u 15 saveznih država kako bi odlučili koga žele kao stranačkoga predsjedničkog kandidata. Superutorak potvrdio je da su Donald Trump i Joe Biden nadomak predsjedničkim kandidaturama svojih stranaka.

Donald Trump sve je bliži republikanskoj predsjedničkoj nominaciji

Super utorak, dan kada su predizbori održani u 15 saveznih država, donio mu je uvjerljive pobjede u Teksasu, Virginiji, Coloradu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Kaliforniji i drugdje.

Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline i američka veleposlanica u UN- u Trumpovoj administraciji, pobijedila je samo na predizborima republikanaca u Vermontu. Budućnost njezine kamapnje neizvjesna je. Haley se nije obratila javnosti nakon velikog izbornog dana u SAD-u.

Donald Trump održao je pobjednički govor iz svoje rezidencije Mar-a- Lago na Floridi. Haley nije nijednom spomenuo, govorio je o svojim postignućima u prvom mandatu, pogreškama Bidenove administracije i planovima da ujedini Ameriku.

Prema do sada prebrojanim glasovima, Joe Biden, koji nema ozbiljnog izazivača na demokratskim predizborima, pobijedio je u svim državama koje su imale stranačke izbore u utorak osim na teritorije američke Samoe. U priopćenju nakon izbora aktualni je predsjednik poručio kako bi povratak Trumpa u Bijelu kuću značio “kaos, podjele i tamu”.

Republikanac Trump treba ukupno 1215 delegata za predsjedničku nominaciju, a demokrat Biden 1969. Na putu su da puno prije stranačkih konvencija koje će se održati u srpnju i kolovozu osiguraju potrebnu potporu i ponovno se u studenom suoče u utrci za Bijelu kuću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari