Pratite nas

Iz Svijeta

Trump i Kim bez dogovora: Razlog prekida su neprihvatljivi sjevernokorejski zahtjevi

Objavljeno

na

Foto: AP

Planirani radni ručak američkog i sjevernokorejskog predsjednika nakon kojeg je trebao biti potpisan sporazum – otkazan je.

Naprasno su prekinuti pregovori između Donalda Trumpa i Kim Jong Una u vijetnamskom Hanoiju. Bijela kuća je objavila da nisu postigli dogovor, a razloge za prekid pregovora na konferenciji za medije pojasnili su američki predsjednik te državni tajnik Mike Pompeo.

Za sada nema dogovora, no dvije se strane raduju susretima u budućnosti, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

– Mislimo smo da nije dobro vrijeme za potpisivanje bilo čega. Imali smo nekoliko opcija, ali odlučili smo da za sada na vučemo nove poteze. Ponekad treba otići s pregovora, rekao je Donald Trump na konferenciji za medije. Dodaje da je Sjeverna Koreja htjela maknuti sankcije. S druge strane nudili su micanje samo dijela nuklearnog naoružanja.

Mislim da će uskoro inspekcije posjetiti sjevernokorejska nuklearna postrojenja.

Istovremeno, prema riječima Trumpa, Kim Jong Un je tražio ukidanje sankcija.

– Sankcije ostaju, ali od ničega nismo odustali. Oni imaju veliki potencijal, sjajna su država, ali vidjet ćemo. Nismo otišli s pregovora tako da smo se digli i otišli, bio je to prijateljski rastanak, dodao je američki predsjednik.

– Napravili smo veliki napredak u posljednjih 36 sati, ali nismo postigli dovoljno. Molili smo Kima da napravi još napora, no on to nije učinio. Rekli smo na početku da će trebati vremena. Znamo što su limiti i izazovi. Cilj je denuklearizirati Korejski poluotok, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo dodajući “da su sve dvije strane približile”.

Osvrnuo se Trump i na druge važne svjetske teme.

– Imamo važne vijesti da će se stvari između Indije i Pakistana riješiti, nakon godina i godina neslaganja. Nadam se da ćemo imati mir. Venezuela se također spominje, šaljemo im pomoć, ljudi umiru od gladi.

Svega nekoliko sati ranije, činilo se da će se postići povijesni sporazum. Kim Jong Un je izjavio da bi razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima, izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un, odgovarajući prvi puta na pitanje stranih novinara.

– Prerano je za prognoze, ali ne bih rekao da sam pesimist, odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

– U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri”, dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da “nema razloga za žurbu… brzina mi nije važna… Važno je da postignemo pravi sporazum.

– Jako mi je drago što neće biti testiranja, istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovom mišljenju može biti “ekonomska sila” ako dvije strane postignu sporazum”.

(Hina/HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari