Pratite nas

Iz Svijeta

Trump napao ‘neiskrene i pokvarene’ demokrate nakon drame o opozivu

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump, kojeg čeka teška kampanja za predsjednički reizbor, u četvrtak je nazvao demokrate koji su pokrenuli proces opoziva “neiskrenima i pokvarenima”, optuživši neke od svojih političkih protivnika da se pozivaju na vjeru u pokušaju da opravdaju svoja nedjela.

Komentari republikanskog predsjednika na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu uslijedili su nakon što ga je Senat oslobodio optužbi u povijesnom suđenju za opoziv pokrenut u Zastupničkom domu u kojemu većinu imaju demokrati.

„Kao što svi znaju, moja obitelj, naša sjajna zemlja i vaš predsjednik prošli su kroz teško iskušenje koje su im nametnuli neki neiskreni i pokvareni ljudi“, rekao je Trump nakon dugačkih ovacija.

„Učinili su sve što im je bilo u moći da nas unište – a čineći to, vrlo su teško povrijedili našu naciju. Znaju da je to što čine loše, no sebe stavljaju daleko ispred ove naše sjajne zemlje“, rekao je Trump. Senat je u srijedu oslobodio Trumpa optužbi da je zloupotrijebio ovlasti i da je opstruirao Kongres, i to zahvaljujući glasovima republikanaca, te je tako ostao na vlasti.

Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke. Romney, koji je mormon, naveo je svoju vjeru kad je glasovao u korist osude Trumpa u srijedu.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć Ukrajini kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump se natječe za reizbor 3. studenoga. Trump, koji ima veliku podršku evanđeoskih kršćana i konzervativnih katolika, optužio je neke od svojih oponenata da se pozivaju na svoju vjeru tijekom procesa opoziva. Nije nikoga spomenuo po imenu. (Hina)

Senat odbacio optužbe protiv Trumpa

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Orban: Paket gospodarskih poticaja bit će odgovor na krizu i priprema za život nakon nje

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska će uvesti novi fond za pandemiju i do utorka razraditi detalje najvećega paketa gospodarskih poticaja, rekao je premijer Viktor Orban dodavši da se planovi u prvom redu fokusiraju na očuvanje radnih mjesta.

Zdravstveni radnici ove godine dobit će bonuse u visini 1500 dolara kao naknadu za dodatno radno opterećenje i rizike u borbi protiv koronavirusa, rekao je.

Mađarska je poput većine ostalih zemalja već pogođena posljedicama epidemije i zaustavljanjem proizvodnje.

Budući da su u ožujku izgubljeni deseci tisuća radnih mjesta, Orban je rekao da će paket gospodarskih poticaja biti odgovor na krizu i priprema za život nakon nje.

“Morat ćemo stvoriti toliko mnogo radnih mjesta koliko je kriza uništila”, rekao je za radijsku postaju u petak. Fond za pandemiju bit će uveden u subotu a detalji plana za gospodarske poticaje u utorak, dodao je.

On je kazao da se Mađarska neće priključiti zemljama koje bacaju neograničena sredstva na krizu, no da će se fokusirati na održavanje ekonomske filozofije usmjerene na rad, jer bilo koji novac potrošen sada mora biti zarađen kasnije.

“Okolnosti su se sada promijenile, ali naši su ciljevi ostali isti, osim što je put do njih promijenjen”, rekao je. “Ne želim da se moja država vrati ekonomiji utemeljenoj na pomoći, jer to vodi kreditima, što vodi do zaduživanja”.

Orban je u deset godina koliko je na vlasti izvukao Mađarsku iz dugova i deficita. Ovaj tjedan odgovorio je na kritike EU-a, SAD-a i skupina za zaštitu prava zbog njegova proširenja posebnih ovlasti, uključujući pravo na upravljanje dekretima do kraja pandemije.

“Bruxelles se bavi nama umjesto da se bavi virusom”, rekao je. “Izvanredne ovlasti mađarske vlade otprilike iste su poput onih koje ima francuski predsjednik u mirnodopsko doba. Očito je da smo meta političkog napada”, istaknuo je.

“Glavno je da se držimo puta…to je mreža koja bi Mađarskoj htjela oduzeti resurse, s Georgeom Sorosom na čelu, i njegovim ljudima u Bruxellesu koji nas kritiziraju”, rekao je Orban. (Hina)

Orban poručio ‘europskim gunđalima’ da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump od Saudijske Arabije i Rusije očekuje da smanje svoju proizvodnju nafte

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump od Saudijske Arabije i Rusije očekuje da smanje svoju proizvodnju nafte, što je signal da bi rat tim energentom između dviju država mogao završiti, a cijene narasti do prijašnjih razina.

Trump je na Twitteru objavio da je razgovarao sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, koji je potom razgovarao s Kremljom.

Dvije strane će smanjiti proizvodnju za 10 do 15 milijuna barela, tvrdi američki predsjednik. Cijene nafte su nakon objave porasle za gotovo 47 posto, piše Financial Times.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, nakon toga je pozvala na izvanredni sastanak proizvođača kako bi se globalno tržište stabiliziralo.

No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za agenciju TASS rekao je da predsjednik Vladimir Putin nije u posljednje vrijeme razgovarao s bin Salmanom, nakon čega su cijene nafte ponovno pale.

„Ne, nije bilo takvog razgovora“, naglasio je Peskov.

Naftni rat između Moskve i Rijada drastično je spustio cijenu energenta koji je već pojeftinio smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari