Connect with us

Iz Svijeta

Trump napao Vrhovni sud i glavnog državnog odvjetnika

Objavljeno

on

Američki predsjednik Donald Trump napao je u subotu Vrhovni sud zbog toga što je odbio razmotriti tužbu za koju se Trump nadao da će poništiti rezultate na američkim predsjedničkim izborima, a za glavnog državnog odvjetnika Williama Barra rekao je da predstavlja “razočaranje.”

Najviši sud u državi u petak kasno navečer odbio je pokušaj bez presedana američke savezne države Teksas da poništi rezultate izbora u četiri savezne države, ocijenivši da Teksas za takav zahtjev “nema nikakvog pravnog temelja”.

Ta odluka objavljena je uoči okupljanja američkog izbornog kolegija na kojemu bi se u ponedjeljak trebala potvrditi “pobjeda” Joea Bidena, piše britanska agencija Reuters.

Republikanac Trump odbija priznati rezultate na izborima.

Svaka savezna država ima određeni broj izbornika u tom kolegiju i oni na okupljanju izbornog kolegija glasaju prema rezultatima izbora u svojoj saveznoj državi.

“Vrhovni sud ima NULA interesa za suštinu najveće izborne prijevare u Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je Trump u subotu na Twitteru nazivajući odluku suda “sramotnom povredom pravde”.

Trump stalno ponavlja da je prevaren na američkim predsjedničkim izborima.

Trump je slavio teksašku tužbu kao potencijalnu prekretnicu u njegovim naporima da preokrene izborne rezultate i otvoreno pozivao Vrhovni sud i zastupnike parlamenata saveznih država, čije rezultate ne priznaje, da pomognu.

Više od 100 republikanskih zastupnika i 17 saveznih država podržalo je tu tužbu.

No, u kratkoj odluci Vrhovnog suda, koju su podržali i suci koje je sam Trump imenovao u najviši sud, sada većinski konzervativnog sastava, napisano je da Teksas nema nikakvih osnova za svoj pravni potez.

Trumpova kampanja i njegovi republikanski saveznici podnijeli su desetke raznih tužbi širom SAD-a osporavajući rezultate izbora i doživjeli su poraz za porazom, kako na prvostupanjskoj razini, tako i u žalbenim postupcima.

No, Trumpa to nije pokolebalo pa je u subotu na Twitteru napisao “TEK SMO SE POČELI BORITI!!!”.

U subotu u saveznoj državi Wisconsin Trump je pred saveznim sudom izgubio u još jednom pokušaju osporavanja izbora.

Američki okružni sudac Brett Ludwig, kojeg je na tu dužnost postavio Trump, odbacio je pokušaj američkog predsjednika da se odbace rezultati izbora u toj saveznoj državi.

“Tužitelj je tražio da se poštuje vladavina prava”, napisao je sudac poručivši u odbijenici: “To se i dogodilo”.

Trumpov odvjetnik Jim Troupis u drugom predmetu u kojem je američki predsjednik pokušavao osporiti rezultate u dva okruga u Wisconsinu čuo je iz usta sutkinje Jill Karofsky da njegova tužba “miriše na rasizam” jer se radi o multietničkim gradskim okruzima u kojima prevladavaju demokratski birači.

Predsjednik je na Twitteru napao i svog glavnog državnog odvjetnika nakon što je list Wall Street Journal izvijestio da je Barr već početkom godine znao za poreznu istragu protiv Bidenova sina Huntera.

Prema priopćenju koje je objavio Bidenov tim, sin budućeg predsjednika Hunter Biden naveo je da ured državnog tužitelja u Delawareu istražuje njegove porezne prijave za koje je ustvrdio da je “legalne i primjerene”.

Trump je na Twitteru prenio poziv radijskog voditelja Todda Starnesa da najuri Barra s dužnosti. “Veliko razočaranje!”, napisao je za Barra Trump.

U subotu konzervativne grupe organizirale su više skupova potpore Trumpu u Washingtonu i drugdje.

Trump je helikopterom nadletio okupljene prosvjednike na putu za West Point u New Yorku gdje je nazočio vojnoj nogometnoj utakmici.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari