Connect with us

Iz Svijeta

Trump nije definirao rok za povlačenje iz Sirije, želi zaštititi Kurde

Published

on

Foto: EPA

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će se Sjedinjene Države povući iz Sirije “kroz neko vrijeme” ne preciziravši koliko će to trajati, ali je naznačio da želi zaštititi sirijske Kurde, ključne saveznike Zapada u ratu protiv islamista, a njihovu je zaštitu zatražio i francuski predsjednik od svog ruskog kolege.

Trump nije objavio vremenski okvir za vojno povlačenje iz Sirije koje je najavio prošli mjesec protivno mišljenju najviših savjetnika za nacionalnu sigurnost i bez konzultiranja sa zastupnicima ili američkim saveznicima koji se bore protiv džihadističke Islamske države.

Zbog te Trumpove odluke ostavku je podnio ministar obrane Jim Mattis.

Na sastanku kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao da nikada nije razgovarao o navodnom roku od četiri mjeseca za povlačenje 2000 američkih vojnika iz Sirije usred borbe s militantima Islamske države.

Zadnjih dana čini se da je odustao od naglog povlačenja te ističe da će ono biti polagano.

“Polako vraćamo naše vojnike kući da budu sa svojim obiteljima, dok se istodobno borimo protiv ostataka Islamske države”, objavio je na Twitteru u ponedjeljak.

Republikanski senator Lindsey Graham rekao je da Trump želi osigurati da se Turska ne sukobi sa snagama sirijskih Kurda (YPG) kada američki vojnici odu i uvjerava Tursku da će imati tampon zonu u tom području kako bi joj se pomoglo da zaštiti svoje interese.

Turska prijeti ofenzivom protiv YPG-a smatrajući njegove borce ogrankom kurdskih separatista iz Turske.

Osjećajući se izdani sirijski Kurdi su se počeli zbližavati sa sirijskom vladom.

U međuvremenu, konvoj boraca sirijskih Kurda povukao se iz Manbidža na sjeveru Sirije, objavilo je sirijsko ministarstvo obrane, a prenosi dpa.

Do sada se povuklo oko 400 boraca, navodi ministarstvo i dodaje da je povlačenje dio dogovora za povratak normalnog života u tom području. Povukli su se na istočnu obalu Eufrata, prenijela je Sirijska novinska agencija. U konvoju je bilo više od 30 vozila.

Međutij, sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da se do sada povuklo samo 250 boraca koji su se borili pod vodstvom Sirijskih demokratskih snaga uz potporu SAD-a.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nešto ranije u srijedu u Parizu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da sirijski Kurdi, saveznici Zapada u borbi protiv Islamske države u Siriji, moraju biti “sačuvani”.

(Hina)

 

Kurdi – Narod koji je Zapad tko zna koji put iskoristio pa potom odbacio

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari