Connect with us

Iz Svijeta

Trump: Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz

Published

on

Tisuće pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda “rezultata izbora”.

Trump se obratio prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, svojim govorom.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?”, pitao se Eric, a prosvjednici su vikali “Ne”.

“Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti”, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici.

Kongres u srijedu treba potvrditi “rezultate izbora”. Mnogi Trumpovi republikanci obećali su da će nastojati oduljiti proceduru iza ponoći, ali vjerojatno neće uspjeti.

Usprkos sve većem pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu pomogne preokrenuti “rezultate izbora”, potpredsjednik Mike Pence planira se držati svojih ceremonijalnih dužnosti na sjednici Kongresa u srijedu, rekli su savjetnici.

“Potpredsjednik ima moć odbiti prijevarom izabrane elektore”, napisao je Trump na Twitteru u utorak.

No, potpredsjednik, odan poručnik tijekom četiri godine Trumpovog predsjedništva, ne planira to učiniti te je rekao Trumpu da nema ovlasti da to učini, dodali su savjetnici.

Države kreću po abecednom redu i verificiraju se njihovi elektori. Prva na redu je Alabama. Očekuje se da će republikanci pokušati osporiti rezultate u Arizoni, Michiganu, Wisconsinu, Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi.

Ako netko uloži prigovor, zajednička sjednica se prekida, a svaki dom o prigovoru raspravlja odvojeno najviše dva sata. Onda se glasa. I tako država po država. Ako republikanci ospore šest država, kao što se najavljuje, to znači da mogu odužiti proceduru za 12 sati.

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari