Pratite nas

Iz Svijeta

Trump o novim sankcijama: Tko god bude poslovao s Iranom, neće poslovati sa SAD-om

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump uputio je upozorenje zemljama koje bi eventualno nastavile trgovati s Iranom pošto je toj zemlji ponovo uveo sankcije koje je nazvao “najžešćima” dosad.

Na ulicama Irana ljudi su ljutito reagirali na vijest o sankcijama koje su uvedene pošto se u svibnju Washington jednostrano povukao iz ugovora o iranskom nuklearnom programu koji je 2015. potpisan s velesilama.

Nakoliko sati prije nego sankcije, koje bi mogle pogoršati stanje u ionako oslabjelom iranskom gospodarstvu, stupe na snagu, predsjednik Hassan Rouhani je u ponedjeljak istaknuo da je riječ o “psihološkom ratu” i otklonio je mogućnost bilo kakvih pregovora o novom nuklearnom ugovoru koji traži SAD.

Američke mjere su naljutile Europljane, potpisnike ugovora, koji kažu da ga žele spasiti, premda sankcije prijete poslovnim vezama mnogih zapadnih tvrtka s Iranom.

Njemački Daimler je u utorak objavio da zatvara podružnicu u Iranu unatoč najavi EU-a da će “zaštititi europske gospodarske subjekte koji legitimno posluju s Iranom” i unatoč tome što je u utorak stupio na snagu poseban zakon u tom smislu.

“Sankcije Iranu službeno su stupile na snagu. To su najoštrije sankcije dosad a u studenom će dosegnuti i viši stupanj”, objavio je Trump na Twitteru.

“Tko god bude poslovao s Iranom NEĆE poslovati s SAD-om. Želim MIR U SVIJETU, ništa manje”, dodao je.

Sankcije uvedene u utorak obuhvaćaju blokadu financijskog poslovanja i uvoza sirovina te kaznene mjere za kupnju u automobilskom sektoru i u komercijalnom zrakoplovstvu.

Nakon sankcija koje su stupile na snagu u utorak u 6.01 sati po srednjoeuropskom vremenu, 5. studenog će se uvesti nove još teže mjere koje će pogoditi naftni i plinski sektor te središnju banku.

(Hina)

 

SAD ponovo uveo sankcije Iranu, u prvom krugu na udaru financijski sektor

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Orban ukida zvijezdu petokraku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban želi da zabrani upotrebu crvene zvijezde, odnosno petokrake, pa njegova stranka Fidesz sprema zakon kojim će biti zaustavljena njena svaka komercijalna upotreba.

Zakon je predvidio kaznu od čak 6,5 milijuna eura ili dvije godine zatvora za sve koji se usude koristiti crvenu zvijezdu petokraku.

Među najviše pogođenima naći će se i čuvena nizozemska pivovara “Heineken”, čiju prepoznatljivu etiketu već desetljećima označava petokraka.

 

Orban: Zapad nije iskusio komunizam, pa ne može razumjeti istočnu Europu

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Japan obilježava godišnjicu kapitulacije, Akihito izrazio ‘duboko kajanje’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Japanski car Akihito izrazio je u srijedu “duboko kajanje” na obljetnicu kapitulacije Japana 1945., prigodom njegove posljednje svečanosti prije abdikacije u travnju.

“Izražavajući duboko kajanje, iskreno želim da se nikada ne ponove ratna razaranja”, kazao je 84-godišnji suveren pred okupljenima, njih oko 6000, u dvorani Nippon Budokan, u središtu Tokija.

Akihito, sin Hirohita koji je tada bio na čelu Japana i objavio kapitulaciju arhipelaga 15. kolovoza 1945., prvi put je 2015. upotrijebio izraz “duboko kajanje”. Otada ga je više puta ponovio.

Njegov stariji sin Naruhito trebao bi ga naslijediti krajem travnja u skladu sa zakonom izuzeća koji mu dopušta da stane na Prijestolje Krizantema prije smrti oca.

Premijer Shinzo Abe također je kazao da se “ratna stradanja ne smiju ponoviti. Suočavajući se ponizno s poviješću, nastavit ćemo čvrsto držati to obećanje”, naglasio je on ne izražavajući, ipak, kajanje. Abe je isto tako poslao ritualne darove u kontroverzni hram Yasukuni u kojemu se među ostalim žrtvama rata odaje počast i ratnim zločincima. Hram Yasukuni zbog toga predmet je spora između Japana i njegovih susjeda Južne Koreje i Kine.

Približno 3,1 milijun Japanaca među kojima 800.000 civila smrtno je stradalo tijekom rata na Pacifiku, za što susjedne zemlje Japana krive japansku carsku vojsku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari