Pratite nas

Iz Svijeta

Trump o novim sankcijama: Tko god bude poslovao s Iranom, neće poslovati sa SAD-om

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump uputio je upozorenje zemljama koje bi eventualno nastavile trgovati s Iranom pošto je toj zemlji ponovo uveo sankcije koje je nazvao “najžešćima” dosad.

Na ulicama Irana ljudi su ljutito reagirali na vijest o sankcijama koje su uvedene pošto se u svibnju Washington jednostrano povukao iz ugovora o iranskom nuklearnom programu koji je 2015. potpisan s velesilama.

Nakoliko sati prije nego sankcije, koje bi mogle pogoršati stanje u ionako oslabjelom iranskom gospodarstvu, stupe na snagu, predsjednik Hassan Rouhani je u ponedjeljak istaknuo da je riječ o “psihološkom ratu” i otklonio je mogućnost bilo kakvih pregovora o novom nuklearnom ugovoru koji traži SAD.

Američke mjere su naljutile Europljane, potpisnike ugovora, koji kažu da ga žele spasiti, premda sankcije prijete poslovnim vezama mnogih zapadnih tvrtka s Iranom.

Njemački Daimler je u utorak objavio da zatvara podružnicu u Iranu unatoč najavi EU-a da će “zaštititi europske gospodarske subjekte koji legitimno posluju s Iranom” i unatoč tome što je u utorak stupio na snagu poseban zakon u tom smislu.

“Sankcije Iranu službeno su stupile na snagu. To su najoštrije sankcije dosad a u studenom će dosegnuti i viši stupanj”, objavio je Trump na Twitteru.

“Tko god bude poslovao s Iranom NEĆE poslovati s SAD-om. Želim MIR U SVIJETU, ništa manje”, dodao je.

Sankcije uvedene u utorak obuhvaćaju blokadu financijskog poslovanja i uvoza sirovina te kaznene mjere za kupnju u automobilskom sektoru i u komercijalnom zrakoplovstvu.

Nakon sankcija koje su stupile na snagu u utorak u 6.01 sati po srednjoeuropskom vremenu, 5. studenog će se uvesti nove još teže mjere koje će pogoditi naftni i plinski sektor te središnju banku.

(Hina)

 

SAD ponovo uveo sankcije Iranu, u prvom krugu na udaru financijski sektor

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Sirijac potvrđen kao napadač u Koelnu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Muškarac koji je u ponedjeljak u Koelnu uzeo taokinju je 55-godišnji Sirijac kojemu je odobren azil u Njemačkoj, objavila je policija, dodavši kako je on u komi nakon što je nekoliko puta nastrijeljen.

Pretpostavlja se da je Sirijac plinom pokušao zapaliti restoran McDonaldsa na glavnoj željezničkoj stanici u tom njemačkom gradu. Policijski službenik Klaus-Stephan Becker na konferenciji za medije rekao je kako bi to uzrokovalo “ogromnu” eksploziju.

Napadač je nekoliko minuta kasnije kao taokinju uzeo ženu u obližnjoj ljekarni u kojoj je radila.

Svjedoci tvrde da je taj muškarac, koji je u Njemačku stigao u ožujku 2015., povezan s Islamskom državom, iako za to nisu pronađeni dokazi, dodao je Becker.

U pretresu njegovog stana pronađene su dodatne zalihe plina i arapski napisi na zidu s “muslimanskim referencama, ali ne islamističkim”.

Sirijac je iz dosad nepoznatih razloga izašao iz McDonaldsa i otišao u ljekarnu s jednim od spremnika s plinom i zapaljivim materijalom.

Tamo su pronađeni dokumenti koji su pokazivali da je imao pravo boravka u Njemačkoj do lipnja 2021.

Otmičar je živio u izbjegličkom smještaju i nije bio zaposlen jer nije bio radno sposoban, istaknuo je Becker. Upitan je li to bilo zbog psiholoških problema, Becker je odgovorio kako se sve više čini da je to slučaj.

(Hina)

 

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Patrijarh Irinej: Kriza u kojoj je pravoslavni svijet veoma je duboka

Objavljeno

na

Objavio

Kriza u kojoj je pravoslavni svijet veoma je duboka, a može, nažalost, doći i do tragedije dubokog i dugotrajnog raskola, ocijenio je u utorak patrijarh srpski Irinej, naglasivši kako, unatoč nesuglasju, globalni crkveni poredak nije nepovratno promijenjen

U intervjuu Večernjim novostima, danom prije odluke Ruske pravoslavne crkve u ponedjeljak da prekine odnose s Carigradskom patrijaršijom, koja je priznala autokefalnost Ukrajinske crkve, patrijarh srpski kaže da „Crkva ne zna za nepovratne procese i konačne promjene“.

„Crkveni poredak je, zapravo, u bitnome nepromjenjiv, a problemi nastaju kad ga mi ljudi, ne isključujući ni one najodgovornije u Crkvi, iz bilo kojih razloga i radi bilo kakvih ciljeva, narušimo“, rekao je poglavar SPC.

On je, govoreći o svojim nedavnim susretima s najvišim velikodostojnicima Ekumenske patrijaršije u Istanbulu i Ruske patrijaršije u Moskvi, naglasio kako nije bio „u nekoj specijalnoj pomiriteljskoj misiji“.

„Ali sam, u ime SPC, činio sve što sam mogao da se izbjegne najgori scenarij“, rekao je patrijarh Irinej.

On podsjeća da su i Sabor i Sinod SPC apelirali da carigradski patrijarh „ne prenagljuje” u odlukama i da “ide putem dijaloga i svepravoslavnog konsenzusa“.

Stajalište SPC je da „treba potpuno i neizostavno poštovati stoljetni crkveni poredak i svete kanone“, kaže Irinej, uz ocjenu da „naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini“.

„Mi nismo na klackalici ’za i protiv’. Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vjernost kanonskom poretku, a protiv svega što dijeli i vodi u opasnost raskola“, poručio je vrhovni poglavar SPC.

Ruska pravoslavna crkva odlučila je u ponedjeljak prekinuti suradnju s Ekumenskom patrijaršijom u Istanbulu zbog odluke ekumenskog patrijarha Vartolomeja da ukine osudu šizmatičke ukrajinske crkve, čime su stvoreni uvjeti za neovisnost ukrajinske crkve od Moskovske patrijaršije, kojoj kanonski pripada.

Srpska pravoslavna crkva objavila je na svojoj internetskoj stranici odluku Moskovske patrijaršije da „prekine euharistijsko općenje s Carigradskom patrijaršijom“, ali se SPC o tome još nije službeno očitovala.

Carigradski patrijarhat priznao neovisnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari