Connect with us

Iz Svijeta

Trump pokušava isključiti strogu sutkinju iz postupka

Objavljeno

-

Foto: EPA

Obrana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnijela zahtjev za izuzećem sutkinje Okružnog suda SAD-a Tanye Chutkan iz postupka koji vodi protiv njega zbog navodnog upletanja u izborni postupak.

Citirajući riječi sutkinje koja je bila oštra u drugim slučajevima vezanima uz napad na Kongres 6. siječnja, Trumpovi odvjetnici tvrde da je pokazala pristranost prema njemu što bi, po njima, spriječilo pošteno suđenje.

– Chutkan je, u vezi s drugim slučajevima, sugerirala da bi predsjednika Trumpa trebalo kazneno goniti i zatvoriti, napisao je Trumpov odvjetnik Todd Blanche u podnesku na devet stranica.

– Takve izjave, dane prije početka ovog slučaja i bez odgovarajućeg postupka, same su po sebi diskvalificirajuće.

Trumpov odvjetnik citirao je njezine riječi vezane uz presudu protiv osobe koja je sudjelovala u napadu na Kongres 6. siječnja da je osuđeni pokazao “slijepu lojalnost jednom čovjeku koji je, usput rečeno, do danas ostao izvan zatvora”.

– Zakon i golem javni interes za integritet ovog povijesnog postupka zahtijevaju izuzeće, dodao je Blanche.

Ako se Chutkan sama na izuzme iz suđenja, Trump će od okružnog prizivnog suda u Washingtonu tražiti da je ukloni iz predmeta.

Chutkan je odredila kao datum početka suđenja Trumpu 4. ožujka i obećala da će pravdu što prije ispuniti.

Chutkan je nasumično odabrana da sasluša slučaj nakon što je velika savezna porota potvrdila optužnicu protiv Trumpa za njegovo navodno nastojanje da poništi rezultate na predsjedničkim izborima 2020.

Suočen je s četiri optužbe, uključujući “zavjeru za prijevaru SAD-a, upletanje u rad Kongresa i oduzimanje drugima prava glasa”.

Trump se izjasnio da nije kriv. (H/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari