Connect with us

Vijesti

Trump potvrdio: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Objavljeno

-

Potvrđeno je – vođa tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je. No, neki su i ovu vijest primili s rezervom. Ne zaboravimo, i prije je bilo informacija da je Al-Bagdadi teško ranjen, ubijen. Ali ovaj put s terena dolaze potvrde. I to ne od očevidaca, nego od suradnika američke vojske u noćašnjoj akciji.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da je odbjegli čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj skupini.

Al-Bagdadi se ubio tijekom američke operacije aktiviranjem samoubilačkog pojasa s eksplozivom, rekao je Trump u svom obraćanju naciji koje je prenosila televizija iz Bijele kuće. Testovi DNK provedeni po završetku operacije na licu mjesta potvrdili su njegov identitet, istaknuo je američki predsjednik.

Pod al-Bagdadijevim vodstvom Islamska država, koja je u jednom trenutku kontrolirala velika područja Iraka i Sirije, provodila je jezive napade na vjerske manjine te napade na pet kontinenata u ime jednog oblika ultrafanatičnog islama.

“On je bio bolestan i zao čovjek i sada ga više nema”, kazao je Trump dodajući da je umro “kao pas” i “kao kukavica”. Također je rekao da za sobom u smrt al-Bagdadi povukao i troje djece.

Po njegovim riječima, mnogi al-Bagdadijevi ljudi su ubijeni i SAD će objaviti njihov točan broj u dogledno vrijeme.

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je sudjelovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je.

Trump je rekao da želi zahvaliti Rusiji, Siriji, Turskoj i Iraku na potpori.

Smrt al-Bagdadija važna je pobjeda za Trumpa nekoliko tjedana nakon što je njegova iznenadna odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala val oštrih kritika, uključujući iz redova njegovih republikanaca, da će taj potez dovesti do oživljavanja Islamske države.

“Siledžija koji je toliko pokušavao zastrašiti druge proveo je svoje posljednje trenutke u užasnom strahu, panici i stravi, prestravljen američkim snagama koje dolaze po njega”, izjavio je Trump.

Trump je rekao da je al-Bagdadi umro nakon što je ušao u tunel bez izlaza.

“Došao je do kraja tunela dok su ga lovili naši psi. Aktivirao je svoj pojas s eksplozivom i ubio sebe i troje djece. U eksploziji mu je raskomadano tijelo i tunel se urušio na njega”, dodao je Trump.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari