Connect with us

Iz Svijeta

Trump: Prioritet je osigurati da Amerika ima najčišći zrak i najčišću vodu na planeti

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je u obraćanju pohvalio politiku svoje administracije i napore na očuvanju okoliša kritizirajući istodobno mjere koje predlažu Demokrati.

Pohvalio je svoju politiku navodeći da je poboljšala kvalitetu zraka i vode te stvorila nova radna mjesta u energetici te ponovno branio izlazak iz, kako je rekao, “nepoštenog” Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

“Kažnjavanje Amerikanaca nikada nije pravi put da se proizvede bolji okoliš ili bolje gospodarstvo”, rekao je Trump.

No stručnjaci za okoliš osudili su njegovu politiku koja se odnosi na zaštitu klime.

Ocjenjuju da se ona prije svega usmjerava na njegovu ekonomsku politiku, a niti ne spominje klimatske promjene.

“Od prvoga dana moja administracija postavila je kao glavni prioritet osigurati da Amerika ima najčišći zrak i najčišću vodu na planeti”, rekao je Trump govoreći o politici zaštite okoliša u društvu s povjerenikom Agencije za zaštitu okoliša Andrewom Wheelerem i ministrom unutarnjih poslova Davidom Bernhardtom, koji su i bivši lobisti naftne i industrije ugljena.

“Jako gospodarstvo je vitalno kako bi se održao zdrav okoliš”, kazao je Trump dodavši da su u njegovom mandatu kreirani milijuni radnih mjesta vezani uz nove energije.

Također je napao političku Demokrata, kako onu iz vremena administracije Baracka Obame tako i sadašnju politiku Kongresa.

Njihov plan o Zelenom New Dealu, sveobuhvatnom planu o tome kako bi se gospodarstva trebala nositi s korijenima uzroka klimatskih promjena, nazvao je nepraktičnim i nedostupnim.

Također je optužio Obaminu administraciju za “vođenje rata” oko energije.

Braneći svoje povlačenje iz Pariškog klimatskog sporazuma, odluku koja je naišla na neka osporavanja čak i unutar Bijele kuće, Trump je rekao da svaka druga nacija “zaostaje iza Amerike”.

Pariški klimatski sporazum, kojeg su potpisale 194 zemlje i kojemu je cilj ograničenje globalnog zatopljavanja, nazvao je “nepoštenim, neučinkovitim i vrlo, vrlo skupim”.

“Sjedinjene Države ne trebaju žrtvovati svoja vlastita radna mjesta kako bi predvodili u svijetu”, dodao je američki predsjednik.

Trump je ponovno aktivirao desetke mjera zaštite zemlje i protiv emisije štetnih plinova no nastavljajući ignorirati upozorenja koja dolaze iz njegovih vlastitih agencija o učincima klimatskih promjena.

Također je u više navrata doveo u pitanje znanost koja se bavi zaštitom okoliša te je ranije ove godine ustvrdio da klimatske promjene idu “u oba smjera” optuživši druge nacije za pogoršanje kvalitete zraka i vode.

(Hina)

 

Donald Trump: Slavimo našu povijest, naš narod, naše heroje

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari