Connect with us

Iz Svijeta

Trump proslavio imenovanje Barrett u Vrhovni sud kao ‘važan dan’: ‘Obitelj Barrett osvojila je američka srca’

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je potvrdu Amy Conney Barrett u Senatu za sutkinju Vrhovnog suda nazvao “važnim danom”, a agencije podsjećaju da će njezinim ulaskom na mjesto preminule liberalne sutkinje konzervativna većina u najvišem američkom sudu imati nadmoćnu prednost 6:3.

Predsjednik Trump je na svečanosti u Bijeloj kući proslavio jedno od svojih postignuća, osam dana uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Sutkinja Barrett sjela je na ispražnjeno mjesto u najvišem američkom sudu nakon što je prošli mjesec preminula liberalna ikona Ruth Bader Ginsburg.

Budući da republikanci kontroliraju Senat s 53 glasa prema 47 i budući da ništa nije upućivalo na internu pobunu protiv Barrett, ishod glasovanja bio je očekivan, uz samo jedan “pobunjeni” glas iz republikanskog bloka.

U republikanskim redovima samo je Susan Collins uskratila glas sutkinji Barrett čije je imenovanje diglo na noge demokrate koji su zagovarali da se o izboru za mjesto u Vrhovnom sudum odlučuje nakon izbora.

Objema stranama to je bilo izuzetno važno pitanje jer se radi o doživotnoj dužnosti, a imenovanjem Barrett konzervativni blok zacementirao je svoju prevagu u Vrhovnom sudu.

“Obitelj Barrett osvojila je američka srca”, rekao je Trump stojeći uz sutkinju i dodao da je “dolično što će ona popuniti mjesto istinskog pionira za prava žena, sutkinje Ruth Bader Ginsburg”.

Nakon što je položila jednu od dviju zakletvi, sutkinja Barret je ponovo poručila da će svoju dužnost obnašati odvažno i neovisno o politici ili svojih uvjerenja.

“Zakletva koju sam večeras svečano položila u biti znači da ću svoj posao obavljati bez straha i pogodovanja te neovisno o političkim sklonostima i mojim vlastitim uvjerenjima”, rekla je Barrett.

Polaganje zakletve vodio je konzervativni sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas, a drugu će na sudu u utorak voditi sudac John Roberts.

Vođa senatskih demokrata Chuck Schumer je kazao da su republikanci odlukom o popunjavanju mjesta u Vrhovnom sudu tik pred same izbore “spalili svoj kredibilitet”.

Mitch McConnell, vođa republikanske većine u Senatu, odbacio je kritike demokrata i ponovio da je Barrett imala sve kvalifikacije za nominaciju za Vrhovni sud i dodao da “nimalo ne sumnja da bi demokrati, da su bili na njihovom mjestu učinili isto”.

“Mi smo ustavna republika. Legitimitet ne proistječe iz njihovih osjećaja. Izbori imaju posljedice i ne mogu na svima pobijediti”, poručio je McConnell.

Demokrati upozoravaju da bi 48-godišnja Barrett mogla srušiti Obamacare, zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju koji je milijunima Amerikanaca omogućio pristup zdravstvenoj skrbi te da će sud s njezinim imenovanjem skrenuti oštro u desno po pitanjima poput pobačaja, kontrole oružja ili prava homoseksualaca. (Hina)

Velika Trumpova predizborna politička pobjeda: Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari