Pratite nas

Iz Svijeta

Trump: Sjeverna Koreja nema gospodarske budućnosti ako ima nuklearno oružje

Objavljeno

na

Američki je predsjednik Donald Trump rekao u subotu kako Sjeverna Koreja ima svijetlu gospodarsku budućnost ako bi dvije zemlje postigle dogovor, ali da nema nikakvu gospodarsku budućnost s nuklearnim oružjem.

Drugi susret Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jon Una u Vijetnamu je u četvrtak prijevremeno prekinut nakon što nisu uspjeli postići dogovor o opsegu olakšanja sankcija Sjevernoj Koreji u zamjenu za mjere kojima bi odustala od svoga nuklearnog programa.

“Sjeverna Koreja ima nevjerojatnu, sjajnu gospodarsku budućnost ako postigne dogovor, ali nemaju nikakvu gospodarsku budućnost ako imaju nuklearno oružje”, rekao je Trump na Konferenciji konzervativne politike akcije.

Dodao je kako odnosi sa Sjevernom Korejom izgledaju “veoma, veoma jaki”.

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja kažu kako namjeravaju nastaviti razgovore, ali ne i kada bi moglo doći do sljedećeg kruga.

Neki odaju priznanje Trumpu što je odbio pristati na loš sporazum, dok ga drugi kritiziraju što je hvalio Kimovo čelništvo.

Propast summita ostavlja Kima u posjedu arsenala kako analitičari procjenjuju od 20 do 60 nuklearnih bojnih glava koje bi ako se postave na interkontinentalne balističke projektile mogle zaprijetiti kontinentalnom SAD-u.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su pojačale sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ponovila nuklearne i projektilne probe 2017.

Washington traži potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje prije nego što se mogu ukinuti sankcije što je Pyongyang ranije odbacio kako “gangsterski” zahtjev. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Zarif upozorava da bi se i Iran mogao ponašati ‘nepredvidljivo’ kao i SAD

Objavljeno

na

Objavio

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je u srijedu da bi Teheran mogao “nepredvidljivo” postupiti odgovarajući na “nepredvidljive” politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Uzajamna nepredvidljivost dovest će do kaosa. Predsjednik Trump ne može biti nepredvidljiv i očekivati od drugih da budu predvidljivi. Nepredvidljivost će dovesti do uzajamne nepredvidljivosti, a nepredvidljivost je kaotična”, rekao je Zarif u govoru na Stockholmskom međunarodnom institutu za mirovna istraživanja (SIPRI).

“Arapi u Zaljevu ne mogu postići stabilnost u regiji trošeći milijarde dolara na kupnju zapadnog oružja. Nikakva strana vojna nazočnost u Zaljevu ne može spriječiti nesigurnost”, kazao je.

Dodao je da arapske zemlje u Zaljevu ne bi smjele pokušavati “kupiti sigurnost izvana” i osudio slanje ratnih mornarica u Zaljev.

“Ako želite razgovarati o sigurnosti, nemojte slati flotile u Perzijski zaljev. To je mala vodena površina. Slanjem flotila ne štitite slobodu plovidbe, nego je ograničavate.”

Velika Britanija, Australija i Bahrein do sada su se priključili američkoj sigurnosnoj misiji pružanja zaštite trgovačkim brodovima na Bliskom istoku.

“Ne možete imati otok sigurnosti zahvaljujući svojoj floti u Perzijskom zaljevu dok SAD vodi ekonomski rat protiv Irana”, rekao je Zarif. (Hina)

 

Iran: SAD pretvara Perzijski zaljev u ‘bure baruta spremno za paljenje’

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka ukida tzv. solidarni prirez za obnovu bivšeg DDR-a

Objavljeno

na

Objavio

Njemačka vlada odlučila je u srijedu za najveći dio poreznih obveznika ukinuti plaćanje tzv. solidarnog prireza koji je uveden nakon ujedinjenja dviju njemačkih država kao potpora za gospodarski oporavak bivše Istočne Njemačke.

„Troškovi ujedinjenja su najvećim dijelom pokriveni. Zato danas možemo pokrenuti mehanizam koji će dovesti do toga da od 2021. najveći dio poreznih obveznika više neće morati plaćati solidarni prirez“, rekao je nakon sastanka vlade ministar financija i vicekancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Nacrt zakona predviđa postupno ukidanje solidarnog prireza od 2021. za 90 posto svih poreznih obveznika. Daljnjih 6,5 posto bi plaćalo smanjenu stopu, a samo 3,5 posto onih s najvećim primanjima (preko 74.000 eura bruto godišnjih primanja) bi solidarni prirez plaćalo u istom obujmu kao i dosad.

Unija CDU/CSU, veći partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, zalagala se za potpuno ukidanje solidarnog prireza.

Solidarni prirez je uveden 1991. kako bi se financirala obnova infrastrukture i gospodarstva na istoku zemlje. Isprva je taj prirez iznosio 7,5 posto, a 1995. je smanjen na 5,5 posto. (Hina)

 

Njemačka obilježava 58. obljetnicu gradnje zloglasnog Berlinskog zida

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari