Connect with us

Iz Svijeta

Trump smatra da je Sj.Koreja iskrena vezano uz razgovore o nuklearnim testovima

Objavljeno

-

Čini se da je Sjeverna Koreja “iskrena” u svojoj izraženoj spremnosti da obustavi nuklearne testove, što je kao mogućnost najavljeno tijekom razgovora s južnokorejskim dužnosnicima, a do toga dolazi zbog velike pogođenosti njihove vlade pojačanim sankcijama, kazao je u utorak američki predsjednik Donald Trump.

Trump je odbio reći ima li kakve preduvjete za razgovore s Pjongjangom istodobno dok američki dužnosnici, kao i oni iz Južne Koreje i Kine oprezno odgovaraju na tu mogućnost nakon višemjesečne razmjene uvreda i prijetnji između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una.

“Mislim da su iskreni. I mislim da su iskreni zbog sankcija i onog što radimo vezano uz Sjevernu Koreju, uključujući veliku pomoć koju smo dobili od Kine”, kazao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji nakon susreta sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom, koji predstavlja američke interese u Sjevernoj Koreji.

Vijest o mogućim razgovorima o denuklearizaciji objavili su dužnosnici Južne Koreje nakon što su se vratili s prvog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom u Pjongjangu u ponedjeljak.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pozdravio mogući napredak u sjevernokorejskom pitanju nakon što je Pjongjang, prema navodima Seula, spomenuo moguću denuklearizaciju ukoliko će biti zajamčena sigurnost režima.

Visoki dužnosnik američke administracije kazao je da je Sjeverna Koreja zaslužila skepticizam Amerike nakon kršenja svih ranijih sporazuma o nuklearnom programu, no da je Trumpova administracija istodobno otvorena za moguće razgovore s Pjongjangom.

No neki američki i južnokorejski dužnosnici upozoravaju da napredak vezan uz najveći nacionalni sigurnosni izazov američke administracije ostaje malo vjerojatan nakon što su propali raniji razgovori. Oni ističu da se možda radi o tome da Sjeverna Koreja pokušava kupiti vrijeme kako bi razvila svoje nuklearne programe i istodobno traži olakšanje pod teretom američkih i UN-ovih sankcija.

Više od 10 sati nakon što je Južna Koreja objavila navodnu sjevernokorejsku spremnost, nema nikakvih komentara iz Pjongjanga.

Ranije je Trump rekao novinarima u Ovalnom uredu, sastajući se sa švedskim premijerom, kako su SAD sa Sjevernom Korejom “prešle dug put, ako ništa ono barem retorički” te da su “objave koje dolaze iz Južne i Sjeverne Koreje vrlo pozitivne”.

Upitan ima li kakve preduvjete za moguće razgovore Trump je kazao kako “ne želi o tome govoriti” dodavši: “Vidjet ćemo što se događa”.

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da će SAD nastaviti politiku pritiska na Sjevernu Koreju te da su “sve opcije na stolu” dok Washington ne vidi da Sjeverna Koreja doista poduzima korake na denuklearizaciji.

Švedski premijer Lofven sa svoje je strane istaknuo da Švedska može osigurati kanal glavnim stranama koje se bave sjevernokorejskim nuklearnim programom jer ima dugogodišnje diplomatske odnose s Pjongjangom.

Sjeverna i Južna Koreja sljedećeg će mjeseca održati prvi sastanak na vrhu od 2007. godine u pograničnom selu Panmunjomu, najavio je čelnik južnokorejskog izaslanstva Chung Eui-yong.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas