Connect with us

Iz Svijeta

Trump spreman obnoviti konzervativni savez s Orbanom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Donald Trump spreman je obnoviti konzervativni savez s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, potvrdio je u petak republikanski kandidat za američkog predsjednika

“Radujem se ponovnoj bliskoj suradnji s premijerom Viktorom Orbanom nakon što prisegnem kao 47. predsjednik SAD-a”, rekao je Trump, nazvavši mađarskog čelnika “velikim čovjekom”.

Novi predsjednički mandat Trumpa bi predstavljao olakšanje u odnosima SAD-a i Mađarske, zemlje koja se našla na udaru žestokih kritika Washingtona zbog njezinih bliskih veza s Rusijom i odugovlačenjem ratifikacije primitka Švedske u NATO, na što je Budimpešta konačno pristala u veljači.

Trumpova video poruka je prikazana na Konferenciji konzervativaca za političku akciju (CPAC) u Budimpešti, trećoj konferenciji CPAC-a održanoj u Mađarskoj.

“Kao predsjednik bio sam ponosan što sam mogao surađivati s premijerom Orbanom, inače velikim čovjekom, u promicanju vrijednosti i interesa naših dviju nacija. Suzbili smo ilegalnu imigraciju, zaštitili naše granice, otvorili radna mjesta i obranili našu tradiciju i judeokršćanske vrijednosti”, poručio je Trump.

Orbana, koji je 2022. četvrti put izabran za premijera, tvrda desnica u Americi vidi kao osobu koja je odlučna u borbi protiv ilegalne imigracije i koji je potpora obitelji i kršćanskim konzervativnim vrijednostima.

Orban je u četvrtak na CPAC-u rekao da je 2024. izborna godina u brojnim zemljama i da konzervativci moraju zajedno raditi kako bi pobijedili i okončali “liberalnu hegemoniju”.

Orbanova stranka Fidesz je usprkos izazovima i dalje najpopularnija stranka u Mađarskoj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas