Pratite nas

Iz Svijeta

Trump stavio veto na rezoluciju Kongresa o okončanju vojnog angažmana u Jemenu

Objavljeno

na

Američki predsjednik Donald Trump stavio je u utorak veto na rezoluciju Kongresa kojom se tražilo zaustavljanje američke potpore saudijskoj koaliciji u ratu u Jemenu, suprotstavivši se tako drugi put u dva mjeseca odluci američkog parlamenta.

“Ova rezolucija, beskoristan i opasan pokušaj da se oslabe moje ustavne ovlasti, stavlja u opasnost živote američkih građana”, rekao je Trump u priopćenju, osvrnuvši se na tekst koji su usvojila oba doma Kongresa.

Kongres je iskoristio zakon izglasan 1973. o ograničavanju vojnih ovlasti predsjednika u sukobima u inozemstvu.

Zastupnici su pozvali na okončanje vojnih operacija u Jemenu gdje od 2015. Pentagon daje “neborbenu podršku” koaliciji koju vodi Saudijska Arabija, saveznik SAD-a.

“Dajemo potporu iz više razloga. Prije svega, naša je zadaća zaštititi sigurnost više od 80.000 Amerikanaca koji žive u nekim zemljama koalicije a koji su bili žrtve napada Hutija iz Jemena”, pojašnjava predsjednik u priopćenju koje je prenijela Bijela kuća.

Rezolucija koja je prihvaćena u Zastupničkom domu u travnju i u Senatu u ožujku prvi je put da su oba doma parlamenta dala potporu Rezoluciji o ratnim ovlastima koja ograničava mogućnost predsjedniku da šalje vojnike u akciju.

Pristaše te mjere kazali su da je rat u Jemenu samo pogoršao humanitarnu krizu, te su snažno kritizirali Rijad zbog pogibije civila.

Oni također kažu da američko sudjelovanje u Jemenu krši ustavnu odredbu po kojoj Kongres – a ne predsjednik – treba odlučiti kada zemlja sudjeluje u ratu.

U četverogodišnjem građanskom ratu u Jemenu, u kojem se bore koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije koja podupire provladine snage protiv pobunjeničkih Hutija uz potporu Irana, poginuli su deseci tisuća ljudi.

UN naziva tamošnje stanje najgorom humanitarnom krizom, a zemlja je na rubu gladi.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Szijjarto: Snage koje organiziraju migracije ponovno su u ofenzivi

Objavljeno

na

Objavio

Szijjarto optužio Bruxelles da potiče krijumčarenje ljudima

Mađarski ministar vanjskih poslova, Peter Szijjarto optužio je u ponedjeljak Bruxelles i “određene zapadne države članice EU-a” da “otvoreno podržavaju krijumčare ljudi” tvrdeći da je na Sredozemnom moru provedena “međunarodno organizirana” operacija krijumčarenja ljudi

“Bruxelles i određene zapadne članice Europske unije su sami sebe otkrili”, rekao je Szijjarto mađarskim novinarima u pauzi tijekom sastanka šefova diplomacija EU-a u Bruxellesu.

“Nakon što su shvatili da se migracije mogu zaustaviti ne samo na kopnu nego i na moru, počeli su kontinuirano poticati krijumčarenje ljudima” jer je Bruxellesu i određenih zapadnim državama u interesu pridobiti sve više migranata u Europu, kazao je.

Szijjarto je upozorio da su “snage koje organiziraju migracije ponovno u ofenzivi”, dodajući da države članice staju na stranu krijumčara.

Rekao je da Europa ima dvije opcije po pitanju migracija – ili da potiče krijumčarenje ljudima ili da zahtijeva legalan ulazak.

Szijjarto je rekao da će krijumčarenje ljudima koje “podržavaju skupine civilnog društva” pokrenuti nove migracijske valove prema Europi.

“Takve politike potiču ljude da plate krijumčarima i da se ukrcaju na brodove” jer će ionako biti spašeni i odvedeni do talijanske ili malteške luke, rekao je Szijjarto.

(Hina)

 

Viktor Orban želi okončati financiranje nevladinih organizacija novcem EU-a

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

SAD će odbijati azil migrantima koji stižu preko Meksika

Objavljeno

na

Objavio

Američka vlada je u ponedjeljak objavila da će odbijati davanje azila migrantima koji pristižu na njezinu južnu granicu, a da pritom nisu zatražili izbjeglički status u Meksiku ili nekoj drugoj zemlji na putu za SAD.

“SAD je velikodušna zemlja, ali je potpuno shrvana teretom prihvata i procesuiranja stotina tisuća stranaca uzduž svoje južne granice”, kazao je ministar pravosuđa Bill Barr.

Nova pravila koja su stupila na snagu, pojašnjava Barr, “obeshrabrit će ekonomske migrante da iskorištavaju američki sustav azila”.

Najavljena zabrana prihvata migranata koji ne zatraže azil u prvoj sigurnoj zemlji već azil traže u zemlji svog izbora jedino se neće odnositi na migrante koji su žrtve krijumčara ljudi.

Privremeni ministar za unutarnju sigurnost Kevin McAleenan je kazao da se radi o “prijelaznoj” mjeri jer se čeka da Kongres preispita migracijski zakone.

SAD se suočava s masovnim priljevom migranata na granici s Meksikom, s više od 100.000 ljudi koje se od ožujka svaki mjesec privedu zbog ilegalnih prelazaka granice. Većinom su iz siromašnih zemalja Centralne Amerike – Salvadora, Gvatemale i Hondurasa.

(Hina/AFP)

 

>>> Trump najavio veliku akciju deportacije migranata bez dokumenata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari