Connect with us

Iz Svijeta

Trump zapovijedio povlačenje Nacionalne garde iz Washingtona: Puno manje prosvjeda od očekivanog jučer navečer!

Objavljeno

-

Američki predsjednik Donald Trump zapovijedio je u nedjelju povlačenje iz Washigtona vojnika Nacionalne garde, ocijenivši da je situacija pod kontrolom nakon više dana prosvjeda potaknutih smrću Georgea Floyda.

“Upravo sam naredio našoj Nacionalnoj gardi da se počne povlačiti iz Washingtona DC sada kada je sve savršeno pod kontrolom”, objavio je na Twitteru.

“Povući će se, ali mogu se brzo vratiti, bude li potrebno. Puno manje prosvjeda od očekivanog jučer navečer!”, dodao je.

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u subotu u Washingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost.

Trump o gradonačelnici Washingtona: Grubo je nesposobna i nekompetentna da vodi tako važan grad

Dvanaesti dan zaredom prosvjedovalo se u brojnim urbanim središtima, New Yorku, Atlanti, Philadelphiji, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Seattlu, Bostonu i Miamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje.

Jedno od većih iznenađenja bilo je okupljanje između 150 i 200 prosvjednika u sklopu pokreta “Black Lives Matter” u gradiću Vidor na istoku Teksasa, na zlu glasu po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Intenzitet prosvjeda počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhitile svu četvoricu policajca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, premda je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubojstvo drugog stupnja.

New York je u nedjelju ukinuo policijski sat, slijedeći primjer Los Angelesa i Washingtona koji su to već prije učinili, kao i mnogi drugi gradovi. (Hina)

Carlo Maria Viganò: Otvoreno pismo Donaldu Trumpu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari