Connect with us

Iz Svijeta

Trumpovi saveznici ne priznaju poraz

Objavljeno

-

Odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugi važni savjetnici odbijaju priznati poraz na izborima, dok u isto vrijeme demokrat Joe Biden ignorira te probleme i priprema prijenos predsjedničke vlasti.

“U ovom trenutku bi za njega bilo pogrešno da prizna poraz”, rekao je Rudy Giuliani, predsjednikov osobni odvjetnik.

Iako nije priložio materijalni dokaz, rekao je da će nastaviti s podnošenjem tužbi. Trump još nije dobio nijedan važan slučaj dosad.

Kevin McCarthy, najiskusniji republikanac u Zastupničkom domu, također je nagovijestio da utrka još nije gotova, rekavši da je bila pretijesna da bi se proglasio pobjednik.

“Predsjednik Trump ne bi se trebao predati”, rekao je FOX-u rekao senator Lindsey Graham, ključni Trumpov saveznik.

Međutim, senator Mitt Romney, republikanac koji je dugo u svađi s Trumpom, kaže da vjeruje da ne postoji način da Trump preokrene izbore u svoju korist.

“Nećete uspjeti promijeniti prirodu predsjednika Trumpa u ovim, očito posljednjim danima njegovog predsjedništva”, rekao je Romney CNN-u.

“Radije bih da svijet svjedoči dostojanstvenijem odlasku. No, to jednostavno nije u prirodi toga čovjeka”, rekao je Romney.

Bidenov tim za prijenos vlasti već radi na pripremama za preuzimanje Bijele kuće u siječnju, bez obzira hoće li Trumpova administracija pristati na suradnju ili ne.

Njegov prvi konkretni korak bit će formiranje radne skupine za borbu protiv koronavirusa, koju će činiti medicinski i znanstveni stručnjaci, a čiji će sastav biti objavljenu ponedjeljak.

I dok će rezultati izbora biti formalno potvrđeni tek u nadolazećim tjednima, tradicionalno prijenos vlasti počinje kad mediji proglase pobjednika izbora i gubitnik prizna poraz. Postoji savezni zakon koji propisuje postupak prijenosa vlasti. (Hina)

Trump: Ne odlučuju mediji o tome tko je pobjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari