Connect with us

Iz Svijeta

‘Trumpovi suci’ odlučujući u dugoj kampanji za ukidanje ‘prava na pobačaj’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sedamnaest mjeseci nakon što je napustio dužnost, bivši predsjednik Donald Trump u petak je ispunio svoje predizborno obećanje tako što je konzervativna većina na Vrhovnom sudu SAD-a, koju je on dodatno učvrstio, poništila presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Presuda je predstavljala pobjedu u dugom nastajanju dobro organiziranog i velikodušno financiranog konzervativnog pokreta koji će pogurati američke sudove udesno uz pomoć pravnih aktivista i spretnog političkog manevriranja najvišeg republikanca u Senatu, Mitcha McConnella.

Trump je tijekom svoje četiri godine kao predsjednik imenovao tri suca – Neila Gorsucha 2017., Bretta Kavanaugha 2018. i Amy Coney Barrett 2020. – kako bi sudu, koji je sa četiri liberala i četiri konzervativca ideološki bio u ‘slijepoj ulici’ u trenutku kada je preuzeo dužnost, ostavio solidnu konzervativnu većinu 6 prema 3 kada je otišao.

Sva trojica imenovanih bili su dio većine prilikom donošenja odluke o rušenju odluke iz slučaja “Roe protiv Wadea”.

Mjesec dana prije Trumpovih izbora u studenom 2016., republikanski poduzetnik koji je postao političar obećao je tijekom debate sa svojom demokratskom protivnicom Hillary Clinton da će imenovati suce koji će poništiti odluku Roea.

„Postavimo li još dva ili možda tri suca, to će se, po mom mišljenju, dogoditi automatski jer postavljam na sud suce koji podržavaju život”, rekao je tada Trump.

Trumpov se prijedlog svidio konzervativnim kršćanskim glasačima koji su postali ključni tijekom njegova predsjedništva.

„Današnja odluka, koja je najveća pobjeda za život u jednoj generaciji, zajedno s drugim odlukama koje su nedavno objavljene, omogućena je samo zato što sam sve ispunio kako sam obećao, uključujući nominiranje i potvrđivanje tri vrlo cijenjena i jaka konstitucionalista u Vrhovni sud SAD-a“, rekao je Trump u priopćenju u petak. „Bila mi je velika čast to učiniti!“, dodao je.

Kritičari su odluku Roe nastojali prikazati kao loše obrazložen liberalni pravosudni aktivizam. Potaknuti glasnom podrškom pokreta protiv pobačaja koji su predvodili konzervativni kršćani, težili su cilju imenovanja sudaca neprijateljski raspoloženih prema pravima na pobačaj.

Demokratski predsjednik Joe Biden u petak je priznao Trumpovu ključnu ulogu u rušenju Roea.

„Tri suca koje je imenovao jedan predsjednik, Donald Trump, bili su ključni za današnju odluku da se vaga pravde pomakne i eliminira temeljno pravo žena u ovoj zemlji“, rekao je Biden.

Vrhovni sud desetljećima je imao republikansku većinu, ali do sada mu je nedostajalo pet glasova potrebnih za poništavanje Roea. Najveće približavanje ovakvoj situaciji dogodilo se 1992. u slučaju pod nazivom Planirano roditeljstvo jugoistočne Pennsylvanije protiv Caseyja.

Trump i McConnell – među kojima su zahlađeni odnosi – bili su ključni u projektiranju propasti Roea. McConnell je, kao čelnik većine u Senatu, 2016. blokirao demokratskog predsjednika Baracka Obamu da imenuje suca na sudu u posljednjoj godini svog mandata nakon što je preminuo konzervativni sudac Antonin Scalia. Obamin kandidat dao bi sudu liberalnu većinu od 5-4.

McConnellov postupak značio je da je Trump mogao zamijeniti Scaliju kolegom konzervativcem Gorsuchom. McConnell je 2018. u Senat doveo Bretta Kavanaugha nakon spornog procesa potvrđivanja u kojem je kandidat zanijekao seksualno nedolično ponašanje. McConnell je potom brzo krenuo s potvrdom Amy Coney Barrett u Senatu tjedan dana prije izbora 2020. na kojima je Trump poražen.

Konzervativni sudac Samuel Alito je, obrazlažući presudu, istaknuo u petak kako je vrijeme da se ”pitanje pobačaja vrati predstavnicima narodima”.

Konzervativni sudac Clarence Thomas kazao je da bi Vrhovni sud u budućnosti trebao razmotriti presude u slučaju Griswold (pravo na kontracepciju), u slučaju Lawrence, kojim se zabranjuje kažnjavanje sodomije te u slučaju Obergeffel kojom su legalizirani homoseksualni brakovi u SAD-u.

Sudac Brett Kavanaugh koji je glasao za rušenje presude Roe protiv Wadea, smatra da je ustav neutralan po pitanju pobačaja, pa i Vrhovni sud mora biti ”strogo neutralan”.

“Da budemo jasni, današnja odluka Suda ne zabranjuje pobačaj u cijelom SAD-u. Naprotiv, odluka Suda ispravno ostavlja pitanje pobačaja ljudima i njihovim izabranim predstavnicima u demokratskom procesu”, kazao je Kavanaugh.

U izdvojenom mišljenju liberalnih sudaca Stephena Breyera, Elene Kagan i Sonie Sotomayor ističe se da je rezultat odluke Vrhovnog suda ”suzbijanje ženskih prava i njihovog statusa kao slobodnih i jednakih građana”.

“Nitko ne bi trebao biti uvjeren da je ta većina gotova sa svojim poslom. Pravo koje su priznali Roe i Casey ne stoji samostalno. Naprotiv, Sud ga je desetljećima povezivao s drugim utvrđenim slobodama koje uključuju tjelesni integritet, obiteljske odnose i rađanje”, dodaje se.

Istaknuli su i da je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Wadea samo zato što se promijenio sastav suda.

“S tugom izražavamo neslaganje s presudom zbog ovog suda, ali više zbog milijuna Amerikanki koje su danas izgubile temeljnu ustavnu zaštitu”, navodi se u mišljenju spomenutih sudaca. (Hina)

Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD-a o pobačaju, Biden kritizirao

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas