Pratite nas

Tucači Kamena

Objavljeno

na

Razgledavajući i prevrćući knjige novijeg izdanja u jednoj zagrebačkoj knjižari, naslovnica jedne knjige privukla mi je osobitu pozornost. Zgodna crnka u crvenom kupaćem kostimu u nekoj napuštenoj hali maše srpom i čekićem. Naslov knjige je Tucači kamena, a autor Ernest Stadler.

Ernst Stadler[dropcap]P[/dropcap]onukan znatiželjom uzeo sam u ruku tu knjigu pomislivši da se radi o prijevodu meni nepoznatog djela ekspresionističkog pjesnika Ernsta Stadlera. Nakon nekoliko pročitanih rečenica iz jednog dijaloga knjige, shvatio sam da autor ove knjige nije nesretni pjesnik. No, iznenađenju nije bilo kraja kada sam nastavio s čitanjem. Jednostavno nisam mogao prekinuti do završetka tog poglavlja, usput se nesvjesno glasno smijući, što je izazvalo sumnjive poglede ostalih kupaca. Bez puno dvoumljenja kupio sam knjigu.

Knjigu sam istu večer pročitao u jednom dahu. Istini za volju, početak sadržaja knjige nije nešto osobito obećavao. Međutim, iz poglavlja u poglavlje knjiga je postajala sve duhovitija i sve zanimljivija. Pravo osvježenje u današnjoj surovoj svakodnevnici. Redale su zgode i nezgode glavnih junaka, tzv. starih trabanata, uz puno izvrsnih i do suza komičnih dijaloga.

Čitajući taj uzbudljivi roman od sedamnaest poglavlja, koji su u neku ruku i samostalne priče koje prate naše junake u razdoblju od četrdeset godina, pred kraj knjige dolazi se do novog dramatičnog iznenađenja. Roman završava uzbudljivo, potpuno neočekivano, trilerski.

O čemu je zapravo riječ u ovom iznimno uspješnom romanu? Po svemu se radi o autobiografskom djelu autora koji se krije iza pseudonima Ernest Stadler. Autor očito nije „tvornički” romanopisac kojemu kao po traci malo pa malo izlazi novi roman, gdje pisac više piše rutinom nego srcem. Upravo možda u tome leži sva vrijednost ovog humorističkog romana kojemu je autor svojom avanturom pisanja darovao i svoj komadić duše.

Osvježenje u hrvatskoj književnosti

Izuzev velikih gradova, nazivi gradova i naselja, a vjerojatno i imena junaka, izmišljeni su, no, sudeći po jeziku, mentalitetu i atmosferi, središnja radnja ove dojmljive priče događa se u jednom slavonskom selu, ali neki se dijelovi zbivaju diljem Hrvatske te u Trstu, Grazu i drugdje.

tucaci-kamena 34b7feRoman nevjerojatno duhovito, jednostavno i pitko govori o bezuvjetnom prijateljstvu kroz priču o sazrijevanju generacije dvadesetogodišnjaka iz ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas. Vodi čitatelja kroz metamorfozu „starih trabanata” iz nevine tinejdžerske dobi u onu krajnje problematičnu, alkoholiziranu, razuzdanu, u izgubljeni naraštaj koji je živio „na rubu” u vremenu supkulture rock ‘n’ rolla.

Autor u likovima svojih junaka upućuje na besmislenost takvog življenja, ali spretno izbjegava moraliziranje i svoje likove uvijek opisuje sa šarmom i simpatijama. Pored toga, knjiga obiluje sarkastičnim i ironičnim prikazima političkog ozračja tih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zasigurno se mogu naći i mnoge primjedbe i kritike na ovaj uzbudljivi roman. Kao što je već rečeno, pomalo otegnut početak, u kojemu nam se predstavljaju likovi i postavlja radnja, možda nije toliko duhovit kao ostatak romana. Možda će nekoga smetati previše „alkohola” u romanu, netko će mu prigovarati manjak književne profesionalnosti, ljepote stilskog izričaja, traljav lektorski posao… Ali tko je uopće taj Ernest Stadler?

Sve u svemu, ovaj roman je prekrasno osvježenje u hrvatskoj književnosti. Bez obzira radi li se u romanu o stvarnim ili izmišljenim događajima, autor nam je ponudio toplu i duhovitu priču o prijateljstvu i sazrijevanju u sumraku socijalizma. Toplo ga preporučujem kako mlađim uzrastima tako i onima koji su živjeli u vremenu maksime Sex, Drugs and Rock ‘n’ Roll.

Stjepan Grgurić, prof/hkv

facebook komentari

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari