Pratite nas

Kultura

TUĐA ZEMLJA TUGA JE GOLEMA!

Objavljeno

na

U tuđoj zemlji
Di sve je strano,
Topline nema
Ljudi ni malo.
Pod tuđim krovom
Nije nam vruće,
Ništa tu toplo
Nije nam tuđe.

Ni Sunce sa Neba
Ne grije baš vruće,
Ko ono baš naše
Što sije kod kuće.
I cviće to tuđe
Ne miriše ko naše,
Ništa baš u tuđini
Nama ne paše.

Samo taj novac
Proklet on bio,
Od nas baš svako
Njega bi htio.
I tako nas je sve
U tuđinu otjerao,
Sem njega u tuđini
Ništa nam nije dano.

Umorno tilo,
Slomljene kosti,
Sa tuđinom
Triba se bosti.
I jezik svoj
Zaboravit moraš,
Dok po tuđoj ti
Zemlji toj hodaš.

I kad sve prođe
I ta penzija dođe,
Slomljenih leđa
Kući se tad pođe.
A tamo sve je
Opustilo gadno,
Zaraslo u korov
Tužno je i jadno.

Pa opet tada
Iz početka poći,
Kad svojoj kući
Rođenoj doći.
Ni ptice domaće
Ne poznaju te više,
Ni Sunce, vjetar
Niti baš kiše.

Ni kruška stara
Ne pozna te ko si,
Po sidoj te tvojoj
Ne poznaju kosi.
Za nji si stvarno
Ko neki stranac,
Jer prikino se
Taj domaći lanac.

Jer tuđa zemlja
Tuga je golema,
U njoj ti ništa
Toploga nema.
I kad se doma
Ko stranac vratiš,
Opet iz početka
Jadan ti patiš.

Zato savjet ovaj
Od mene ti primi,
Sine moj dragi
Oprosti i izvini.
Stisni ti zube
Ostani do kraja,
Od Domovine i kuće
Ni lipšega kraja.

Čuvaj ti svoju
Didovinu sine,
I očevinu milu
Što je on sačuva,
Pusti tuđinu
I proklete novce,
Jer lipše je kod kuće
Biti sritan i čuvati ovce.

U tuđoj toj zemlji
Di sve je strano,
Topline nema
Viruj ni malo.
Pod tuđim krovom
Nije nam vruće,
Ništa tu toplo
Nije nam tuđe!

Autor: Bojan Kožica

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

MOJ HRVATSKI

Objavljeno

na

Objavio

zaplakao sam hrvatski
progovorio hrvatski
hrvatski govorim
šapćem hrvatski
šutim hrvatski
sanjam hrvatski
i na javi sanjam hrvatski
volim na hrvatskom
volim hrvatski
pišem hrvatski
kad ne pišem ne pišem hrvatski
sve mi je na hrvatskom
hrvatski mi je sve

Pajo Kanižaj

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Hrvatskom se jeziku želi isključiti moć

Objavljeno

na

Objavio

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić smatra da se materinski jezik želi reducirati, odnosno da mu se želi isključiti ona organska moć sporazumijevanja.

”Obzirom na političku poziciju hrvatski mediji u BiH nisu u mogućnosti promicati hrvatski jezik u onoj količini koliko bi trebali”, komentirao je za Bljesak.info profesor hrvatskog jezika i književnosti Marko Tokić položaj hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime, međunarodni dan materinskog jezika obilježava se svake godine 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Današnji položaj hrvatskog jezika u višenacionalnoj i višejezičnoj Bosni i Hercegovini profesor Tokić ocjenjuje zadovoljavajućim i boljim nego u prijašnjim vremenima, ali naglašava da uvijek ima prostora za napredak.

”Problem je što medija na hrvatskom jeziku nema dovoljno, a za one koji postoje valja postaviti pitanje koliko uspijevaju voditi brigu o jeziku”, ističe Tokić i objašnjava da je najveći problem novac koji onemogućava zapošljavanje lektora u redakcijama.

”Mediji bi trebali imati lektore koji bi upozoravali novinare na greške koje svakodnevno čine”, kaže Tokić.

Drugi mediji, prema njegovim saznanjima, funkcioniraju drugačije zahvaljujući financiranju iz državnog i federalnog proračuna, dok nijedan hrvatski medij nema takve izvore novca.

Tokić također ističe da se često unutar tekstova u hrvatskim tiskovinama i portalima može pronaći priličan broj nehrvatskih izraza, što objašnjava činjenicom da je jezik u dodiru sa drugim kulturama, te da je isto tako velik utjecaj hrvatskog jezika na druge jezike bliskih kultura.

Školovanje na hrvatskom jeziku omogućeno je svima od najranije dobi do završnog školovanja, i zato je, kako kaže profesor Tokić, na prosvjetnim djelatnicima i Crkvi da rade ustrajnije na njegovanju hrvatskog jezika.

Književnik i sveučilišni profesor Antun Lučić smatra da se materinski jezik želi reducirati, odnosno da mu se želi isključiti ona organska moć sporazumijevanja.

”Ako je ta reduciranost nužnost, pribojavamo se da će doći do šifriranosti, a time jezik gubi onaj ‘materinski’ osjećaj”, objašnjava profesor Lučić.

Prema njemu upravo su izloženost viškovima ili šumovima, obilatost slikama, brzina i forsiranje engleskih riječi i ostalih tuđica jedni od najvećih problema potiskivanja materinskog jezika.

”Izazovima ovog doba možemo jedino odgovoriti kroz opću jezičnu kulturu i narodnu baštinu”, zaključio je profesor Lučić.

Međunarodni dan materinskog jezika obilježava se od 2000. godine, a UNESCO-v dokument kaže da materinski jezik označuje put ljudskog bića i pomoću njega ono ulazi u društvo, čini svojom kulturu grupe kojoj pripada i postavlja temelje razvoju svojih intelektualnih sposobnosti.

Prema procjenama, gotovo svakodnevno u svijetu nestane po jedan jezik, a najugroženiji su jezici s malim brojem govornika.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH, hrvatski jezik koristi 515.481 građanin, što je tek 14,60%, od čega 36.857 građana ne živi na području Federacije.

Hrvatski jezik, prema popisu, najviše se koristi u Županiji Zapadnohercegovačkoj – 98,83%, što je 93.783 građana. Općina u kojoj najveći broj stanovnika govori hrvatski jezik je Posušje.

U Hrvatskoj se svake godine u ožujku obilježavaju Dani hrvatskoga jezika. Taj je spomen-tjedan utemeljen odlukom Hrvatskoga sabora 1997. u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, a obilježavaju ga i pojedine škole u BiH koje rade po hrvatskom planu i programu.

Na Međunarodni dan materinskoga jezika, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava početak Mjeseca hrvatskoga jezika, manifestacije koja počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari