Tuđmanov najveći proročki govor: Prije 20 godina shvatio je tko su ‘JUGOKOMUNISTIČKI OSTACI’ i ‘DILETANTI’

13

Od brojnih govora prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, teško je izdvojiti jedan koji bi kao malo koji oslikao situaciju koja je i danas u Hrvatskoj aktualna, međutim, moguće je iako baš taj govor neće mnogima ostati u sjećanju kao pozitivan, s obzirom da su ga mediji u ono vrijeme pokopali te je medijski godinama tretiran kao ‘buncanje’ čovjeka koji je ‘ishlapio’ i koji ne zna što govori.

Nažalost, rijetko kada je predsjednik Tuđman bio u pravu kao te 1996., u vrijeme vlastitog suočavanja s teškom bolešću.

Povod govora Franje Tuđmana u Zračnoj luci Pleso tog 23. studenoga 1996. godine možda je bio prosvjed u Zagrebu za takozvani spas Radija 101, međutim, stvarni uzroci nešto su dublje prirode, iako su Tuđmanove emocije izbile na površinu svakako saznanjem da mu je dijagnosticiran rak u Americi, odakle, se vratio u Hrvatsku, piše kamenjar.com

– Nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije.
Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje.

Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima…
Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima…

Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.
Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda.

Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija.
Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom.

Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini – rekao je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
Da je Tuđman bio u pravu danas je jasnije no ikad.

Zamislite što bi Tuđmanu hrvatski novinari rekli i da li bi ga proglasili neuračunljivim da je 1996. godine rekao kako će u budućnosti, i to vrlo skoroj, jedan intendant HNK govoriti o Hrvatima kao o izmišljenoj naciji, Hrvatskoj kao fašističkoj državi i Jugoslaviji kao budućnosti?

Dakle, nema dvojbe, Franjo Tuđman je apsolutno bio u pravu s obzirom da je shvatio kamo Hrvatska ide i gdje bi mogla stići. Bilo je to vrijeme kada se u Hrvatskoj pojavio zloglasni George Soros, samozvani borac za demokraciju, mešetar i tajkun koji je svojim novcem upropastio hrvatsko novinarstvo, zapravo, koji je financirajući ekstremiste i ulične štemere stvorio medijsku rulju koja je uglavnom dobivala novce iz njegove sumnjive blagajne kako bi linčovali Tuđmana.

Dakle, to je činjenica koja je zapravo danas lako dokaziva, neki koji su bili Sorosevi plaćenici zapravo su notorni ratni profiteri.

Tuđman, naravno, kao državnik, kao povjesničar, nikada nije govorio o Jugoslaviji kao neposrednoj ponovnoj opasnosti, ali jeste o jugoslavenskom ekstremizmu kao o potencijalnoj opasnosti u budućnosti?

Međutim, danas, iz ove perspektive, Tuđman je bio vizionar. Budimir Lončar, koji je 1991. bio praktički veleizdajnik, s obzirom da je bio jedan od najzaslužnijih za nametanja embarga na oružje Hrvatskoj, a onda i za pad Vukovara, godinama je u neposrednoj blizini Tuđmanovih nasljednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Što bi tek rekli na priču o Dejanu Joviću ili na tvrdnje nekih srpskih ekstremista u Hrvatskoj koji tvrde da je Oluja bila etničko čišćenje? Danas neki komunisti i novokomponirani fašisti čak razmatraju promjenu imena Domovinskom ratu, takve čak i Hrvatska kroz državnu blagajnu financiraju, a sve to zato što Domovinski rat, pazite sada, ‘iritira Srbe.’

Ukratko, i ovako površno sve je jasno, uz dodatak, a to nažalost medijski ratni profiteri namjerno zaboravljaju, da Franjo Tuđman nikada hrvatski narod nije nazvao ‘stokom sitnog zuba’, on je isključivo govorio o onima koje je i spomenuo u svom govoru 1996. prije točno 20 godina, nikako i nikada o narodu.

kamenjar.com

facebook komentari

 • milanU

  Malo je takovih! Gubci, Jelačići, Kvaternici, Radići, Pavelići i Tuđmani se rijetko rađaju. Dr. Dinko Šuljak je napisao knjigu: “TRAŽIO SAM RADIĆEVU HRVATSKU”. Ta knjiga ima posebnu vrijednost, ali ne i važnu vrijednost. Tu uz svu svoju ljubav i prvrženost Hrvatskoj, dr. Šuljak ne veliča Stjepana Radića koliko veliča HSS stranku, Vladka Mačeka i njegovu Cvetković/Maček Banovinu.
  Ja bih za mene osobno rekao – a takovih Hrvata ima na milijune – da “TRAŽIM POGLAVNIKOVU HRVATSKU”. I, vjerovali ili ne, dok se to ne ostvari, neće biti mirna i staložena Hrvata. Jer iza nas dolaze mlađi, savršeniji, mnogo u čemu više odgojeni, pametniji, određeniji koji će znati uzeti u svoje hrvaysko/državotvorne ruke uzde i povesti hrvatski narod za bolju budućnost i Veću Hrvatsku od tri inicijala, kao što to ovih dana čini i sprovodi 45eti predsjednik SAD Donald Trump. Rodit će se i naš hrvatski TRUMP, kojeg ja prozivljem HRVATSKI KRAMP koji će uistinu ostvariti HRVATSKO TROJSTVO: “KATOLICI, MUSLIMANI I PRAVOSLAVCI” u službi Hrvatske Države.

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Kasno je Tuđman shvatio, a ovaj istiniti govor kasni 5 godina. Stvar je trebao rezati 1991., Manolića i Perkovića pred streljački vod za veleizdaju, pa da vidiš kako bi ostali “udbaši” radili za interese Domovine.

 • Nikica

  Proročki Tuđmanov govor, koji bi se U Hrvata, kao Sveto Pismo trebao učiti u školama, generacijama…
  I ponavljati i objašnjavati neukima, zatucanima, zaglupljenima i nedoraslima, od politologije, filozofije, žurnalistike, sve do kulture, prava i ekonomije, a posebice svima (!) koji se U Hrvata spremaju ili već bave politikom i vlasti.
  Zaista, usprkos nekim možebitnim pogriješkama (a tko ih od smrtnika nije napravio? op.pi.), Otac Domovine i najveći Hrvatski sin drugog milenija.

 • Nikica

  Nije Franjo baš kasno shvatio, ali je bio realno pragmatičan.
  * Pročitajte (ako niste, isprika) “Moj život s Francekom”, po meni najbolju kronologiju od “neprofesionalne” osobe, pisan od supruge Ankice, pa će te vidjeti da je sve znao, dosta toga nije mogao, a puno toga nije ni smio. Poučen i naučen povijesnim posljedicama nekih ranijih kardinalnih, a sudbonosnih uradaka i griješaka, od kojih je štete imao samo hrvatski narod i hrvatska država.
  U interesu Republike Hrvatske: “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto!”

 • Kazimir Mikašek – Kazo

  Drago mi je što sam tu knjigu pročitao odmah, prvom prilikom. Da, malo grubo je reći “kasno je shvatio”. To je zapravo izraz moje želje za drugačijim razvojem stvari.Ali sve silnice unutarnje i vanjske, povijesne i vizionarske s pogledom u “sutra” uvjetovale su pragmatiku koju s pravom spominjete.

 • Ivan

  Svi bolje upućeni svjedoci onog vremena znaju kako je predsjednik Tuđman, sve do početka 1994.godine svoju politiku prema BiH gradio na tezi da se trajni mir na ovim prostorima može postići isključivo strateškim dogovorom Hrvata i Srba o BiH. Kako su Srbi i onda bili inzistirali na podjeli Bosne, sporazum sa Srbima bio je moguć jedino oko podjele: sam je Dr.Tuđman bezbroj puta, pred bezbroj i danas živih svjedoka opširno govorio o “maloj zemljici Bosni, između Tuzle, Zenice i Sarajeva” koja će preostati Bošnjacima, nakon što Srbi i Hrvati uzmu svoj dio.
  “Ovaj dio, kod Cazinske krajine, kao i zapadna Hercegovina, pripast će nama. Za srednju Bosnu i Posavinu još ćemo vidjeti. Svi dijelovi uz Drinu, kao, kao i dijelovi Sarajeva, pripast će Srbima, a Aliji će ostati mala zemljica Bosna, trokut između Zenice, Tuzle i Sarajeva.”
  Najveću cijenu u ljudskim životima, podjele Bosne i Hercegovine (i promašene ideje o “zemljici Bosni”), koju je Tuđman dogovarao sa velikosrpskim agresorom, upravo su platili BH Hrvati !

 • sjena

  Taj govor prvog Hrvatskog predsjednika Dr.Franje Tuđmana bi trebao postati politički testament. On bi trebao stajati ispod korica Biblije kada se predsjed. države zaklinje ,trebao bi se zakleti na poštivanje svega što je navedeno u tom govoru !!! niti više niti manje !
  P.S. “stoka sitnog zuba ” je bila zgodna metafora na sve one jude ,politikante ,na one koji nisu poštivali svoju zemlju ,narod ,povijest !

  za dom !

 • sjena

  Možda ,jeli imao oko sebe petnaest kvalitetnih osoba (politički-vojno -diplomatskog znanja ) ?????????

 • cleuna892

  Ovaj govor i govor Stjepana Radića bili su proročanski govori.
  Nažalost u oba slučaja,učinjeno je suprotno,odnosno učinjeno je sve ono štoo se nije smjelo učiniti.
  Nismo li prokleti?

 • Harvosko_sarce

  Pitanje je druge naravi. Tko kaže da je Tuđman dijelio?

  Zar nije ovo bio Tuđmanov zaključak nakon što je vidio kako Srbi i Muslimani žele BiH SAMO za sebe, bez Hrvata, pa je zaključio kako će stvar završiti.
  Zlobnici su to tumačili kao Tuđmanovu podjelu. Ne! Zaključio je kamo stvari vode.

  Bude li bošnjačko vodstvo bahato kao sada, tako će završiti. Republika Srpska optužnicama uspješno podvaja Hrvate i Bošnjake, bošnjačka dinastija na vlasti u BiH podilazi svom krvniku – RS a na štetu svog saveznika – HRHB.

  RS će se odvojiti, referendum je tu, a onda ostade BiH bez 49%.

 • Nikica

  Pa zato, između ostaloga, i Imate moju zadnju rečenicu u komentaru.
  No, što se tiče “podjele avnojevske republike BiH”, po meni je problem nastao onda kad je T. odstupio od te politike!
  Znate ono, kad ulaziš u gajetu, držeći u ruci konope, kojima je prova bila vezana, a ona pomalo ide od mula vani: ako ne uskočiš u pravom trenutku, a jedna noga na obali, druga na gajeti…

 • milanU

  Nismo mi prokleti, nego smo zakržljali od neznanja…

 • lopov

  nista on nije shvatio..osim jedne ideje ..on je izravni krivac sta mi danas imamo antifasiste cetnike partizanske spomenike!!Nije tako?Jel su mu rekli zasto ne zabrani sdp?-nije htio,jel su mu suradnici rekli da nije u redu da postoji Lik i kult tita,sta je on reko na to?Ni cut!!!jel upravo on proglasio aboliciju samo 5 dana nakon rata?Svijet ga je pritiskao?A koji mu je izgovor da je uz sebe imao okorjele udbo uboijice?Jer je tako morao..kad sve to zbrojim i oduzmem imamo partizansku verziju Hrvatske,izmisljen grb,slavimo procetnicke praznike,zivimo zajedno s koljacima!!I Jer je svijet tako naredio..jer bi inace ..nije njemu svijet naredivao vec njegov polticki naredbodavac Stevo Krajčić i Josip Manolić..prave domoljube oni su likvidirali ..njih nije zanimao kako da se ukloni sdp vec hos i hsp..jadno prejadno