Pratite nas

Kronika

Tuga u Livnu i Rami: Fra Ivica poginuo u sudaru dok je žurio u bolnicu dati pomazanje umirućem

Objavljeno

na

Svećenik fra Ivica Baketarić (1982.) poginuo je u mjestu Pakline ispod sela Mokronoge gdje se njegov automobil sudario s kamionom. Brojni su vjernici u Livnu šokirani, a župnik fra Vinko Sičaja kaže da su mnogi od njih do kasno u noć dolazili u crkvu, plakali i pričali o tragediji. “Vjernike je to strašno šokiralo, mnogi su komentirali; Bog nam uze ono najslađe. Fra Ivica je bio pravo osvježenje među vjernicima gdje god bi se pojavio”, rekao je za Dnevni list župnik Sičaja, koji je i sam ostao u šoku jer je izgubio svećenika s kojim je proveo zadnjih sedam godina svećeništva.

Podletio pod kamion

_fra_ivica_baketariPrema njegovim riječima, fra Ivica je ovih dana bio na godišnjem te je bio kući u Rami, a na dan tragedije upravo se vraćao u Livno, ali je nažalost na putu naletio na kamion i poginuo.

Dok se vozio u Livno u automobilu Škoda Fabia, fra Ivica je na cesti skliskoj zbog kiše prešao na suprotni trak te se silovito zabio u kamion koji je naišao iz suprotnog smjera u mjestu Pakline.

Župnik Sičaja kaže da se prije nesreće čuo s fra Ivicom preko mobitela.

“Mi smo se čuli tog dana, čovjek je umirao u bolnici i trebalo je obaviti bolesničko pomazanje, ispostavilo se da će on prije stići u Livno nego što ćemo se mi vratiti s mise. Ja sam mu rekao da bi on mogao obaviti to bolesničko pomazanje. On je u nekim prigodama bio kao dijete, dijete se katkad zna zaletjeti, eto, i on je žurio da bi obavio svoju svećeničku dužnost”, tužnim glasom je prokomentirao tragičan događaj župnik Sičaja.

“Nažalost, ispostavilo se da je fra Ivica umro prije tog čovjeka, kasnije je i taj čovjek umro u bolnici i donijeli su ga u istu mrtvačnicu kao i fra Ivicu”, rekao je za Dnevni list livanjski župnik.

Brojne aktivnosti

Župnik Sičaja je imao brojne riječi hvale za preminulog svećenika.

“Ne znam odakle bih počeo, on je bio sa mnom u Bugojnu, još četiri godine zajedno smo bili u Livnu. Sedam godina smo zajedno bili, imao sam prema njemu očinski odnos. On je bio poletan, radostan, vedra duha, željan osvajanja svijeta”, govori livanjski župnik, koji ističe da je fra Ivica s velikim žarom radio sve čega bi se prihvatio.

Vodio je framaške sekcije u Bugojnu i kasnije u Livnu, a posebno se isticao njegov humanitarni rad.

“On je bio jedan od pokretača, posebno bih istaknuo karitativnu sekciju, vodio je ove mlade. Oni bi za Božić, Uskrs, pomagali siromašnima, skupljali bi priloge”, kaže župnik Sičaja, dodajući da je Ivica bio vrlo aktivan i u liturgijskoj sekciji.

“Radio je i s mladim framašima, njegovi mladi su nama pjevali na misama, fra Ivica je bio posebno angažiran oko toga. Sav je bio u tome, njegovi framaši su upravo snimili i pjesmu, a ja sam uvjeren da će njihova pjesma pobijediti na sljedećem Framafestu” bolnim glasom nam je prokomentirao livanjski župnik.

Za stradalog fra Ivicu je dodao kako je on bio vrlo svestran.

“Bavio se i zidarskim poslovima, zidao je oko crkve, postavio stazu od kamenja, po kući, ako bi se nešto pokvarilo, on bi se uhvatio toga i popravljao, eto kakav je bio… bavio se i amaterskim slikarstvom, skupljao slike, sam je slikao…”, nabrajao je župnik sve stvari u kojima se preminuli svećenik isticao.

“Posebno je fra Ivicu oduševljavalo jer je postao član Međureligijskog vijeća, mogu reći da smo mi ovdje u Livnu posebno napredak ostvarili preko Međureligijskog vijeća, sklopljena su i neka prijateljstva, pa baš i nakon pogibije ovdje u crkvu su nam dolazili hodže izraziti sućut”, dodao je župnik.

Župnik Sičaja je rekao da i on sam ne bi mnoge stvari postigao kao župnik da nije bilo fra Ivice.

“Mene je kao župnika u sve gurao; “Hajdemo ovo, hajdemo ono”. Nedavno smo izgradili crkvu u Guberu i tu se fra Ivica posebno angažirao, za samo godinu dana smo je završili, sve postavili…vjernici su za nas govorili da smo pravi tandem.. Za njega mogu reći samo sve najbolje, imao je taj polet, baš je htio osvojiti svijet. Jedino, eto, bilo mu je žao što nije bila bolja situacija i među vjernicima i u svijetu, što nisu više vjernici…”, zaključio je župnik Sičaja opis ovog svećenika, čija je smrt jako pogodila vjernike u Livnu.

Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Podignuta nova optužnica protiv Milana Bandića i drugih

Objavljeno

na

Objavio

Protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Uskok je dopunio optužnicu kojom ga tereti da je, zajedno sa svojim suradnicima, pogodovao tvrtki Petra Pripuza u dodjeli poslova zbrinjavanja otpada te izbjegao plaćanje poreza na donacije za svoju predsjedničku kampanju, čime je gradski proračun navodno oštetio za više od tri milijuna kuna, a državni proračun za više od 540 tisuća kuna.

Optužnicom se Bandića, kao gradonačelnika Zagreba, i Slobodana Ljubičića kao predsjednika Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, tereti da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje Petra Pripuza, predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, javljaju HRT Vijesti.

“USKOK je, nakon što je na temelju odluke Županijskog suda u Zagrebu provedena dopuna istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv osmorice hrvatskih državljana M. B. (1955.), S. LJ. (1958.), P. P. (1957.), Ž. H. (1960.), I. T. (1962.), I. M. (1980.), F. Č. (1965.), M. B. (1959.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem, utaje poreza ili carine i poticanja na trgovanje utjecajem, navodi se, među ostalim, u priopćenju USKOK-a.

Optužnicom se prvookrivljenom M. B., kao gradonačelniku Zagreba, i drugookrivljenom S. LJ., kao predsjedniku Uprave trgovačkog društva Zagrebački holding d.o.o, čiji je jedini osnivač Grad Zagreb, stavlja na teret da su od listopada 2013. do svibnja 2014., po dogovoru i na traženje trećeokrivljenog P. P., predsjednika Uprave trgovačkog društva CE-ZA-R d.o.o., člana C.I.O.S. grupe, društvima C.I.O.S. grupe pogodovali pri dodjeli poslova na zbrinjavanju otpada Grada Zagreba, iako je postojala mogućnost da otpad zbrine Zagrebački holding privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem, za što je Zagrebački holding od Grada Zagreba trebao ishoditi dozvolu, koju drugookrivljeni S. LJ., prema dogovoru, nije tražio. Radi realizacije navedenog, prvookrivljeni M. B. i drugookrivljeni S. LJ. osobno ili posredstvom četvrtookrivljenog Ž. H., posebnog višeg savjetnika gradonačelnika i glavnog koordinatora za otpad Grada Zagreba, svi koristeći autoritete svojih položaja, nalagali su poduzimanje radnji radi dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako je postojala mogućnost zbrinjavanja istog na drugi način. U skladu s njihovim nalozima, radi realizacije opisanog dogovora, ostali okrivljenici, i to petookrivljeni I. T., član Uprave Zagrebačkog holdinga d.o.o. koji je na temelju specijalne punomoći ovlašten zamjenjivati predsjednika Uprave, šestookrivljeni I. M., v.d. direktora Službe za nabavu u Direkciji Zagrebačkog holdinga d.o.o., sedmookrivljeni F. Č., referent nabave u Službi za nabavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. i osmookrivljeni M. B., voditelj u Zagrebačkom holdingu d.o.o.,Podružnica Čistoća, poduzimali su naložene radnje zbrinjavanja otpada po žurnom postupku, a sve kako bi se izbjegao postupak javnog natječaja te u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave angažiralo društva iz C.I.O.S grupe, slijedom čega su navedeni okrivljenici, prema traženju, unutar svojih ovlasti poduzimali radnje dodjele poslova na zbrinjavanju otpada po žurnom postupku bez provedbe propisanog postupka javnog natječaja za korist društava C.I.O.S. grupe, iako su svi okrivljenici bili svjesni da se uvjeti natječaja prilagođavaju dozvolama i mogućnostima društava C.I.O.S. grupe te da nisu ispunjeni zakonski razlozi za iznimnu žurnost jer se nije radilo o događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti”, stoji u priopćenju.

Milana Bandića tereti se i za primanje donacija nakon predsjedničkih izbora

U USKOK-ovu priopćenju dodaje se da se: “Prvookrivljenom M. B. na teret stavlja da je od 3. ožujka 2011. do 28. veljače 2013. u Zagrebu, vezano za izbore za predsjednika Republike Hrvatske održane 2009./2010. na kojima je bio predsjednički kandidat, u svrhu financiranja izborne promidžbe na svoje ime otvorio žiro-račun na koji je primao donacije do dana održavanja izbora 10. siječnja 2010., nakon čega je Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske podnio završno izvješće o visini i izvoru sredstava korištenih za financiranje izborne promidžbe, nakon podnošenja spomenutog izvješća, suprotno zakonskim odredbama, na navedeni račun nastavio primati uplate fizičkih i pravnih osoba, pa je tako od 3. ožujka 2011. do 5. lipnja 2012. zaprimio uplate u ukupnom iznosu od 15.741.500,00 kuna. Uplate primljene nakon održavanja izbora se, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, smatraju drugim dohotkom za koji je bio u obvezi podnijeti prijavu poreza na dohodak nadležnom poreznom tijelu, a što nije učinio. Na taj je način prvookrivljeni M. B. izbjegao plaćanje poreznih obveza u ukupnom iznosu od 3.714.994,00 kuna, čime je na ime neobračunatih i neplaćenih poreza državni proračun Republike Hrvatske oštetio za 542.912,50 kuna, a na ime neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza proračun Grada Zagreba je oštetio za 3.172.081,50 kuna.”

USKOK predložio spajanje postupaka

“USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio da se prema članku 25. stavku 1. točki 1. i 2. i stavku 2. Zakona o kaznenom postupku kazneni postupak u ovom kaznenom predmetu spoji s kaznenim postupkom koji se pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi povodom optužnice ovog Ureda protiv I. okr. M. B., III. okr. P. P., V. okr. I. T., VIII. okr. M. B., IX. okr. I. B., X. okr. K. R. U., XI. okr. B. M., XII. V. B., XIII. okr. M. L., XIV. okr. Z. A. i XVIII. okr. trgovačkog društva te da se provede jedinstveni postupak s obzirom na to da je u navedenom predmetu u tijeku postupak protiv istih okrivljenika, a isto tako postoji međusobna veza i isti dokazi.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zoran Erceg uzvikivao ‘Tuđman, zločinac!’ pa dobio šaku u glavu!?

Objavljeno

na

Objavio

Na ceremoniji otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u organizaciji Grada Zagreba, javlja N1.

Nakon što je netko viknuo ‘Tuđman je zločinac’, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je “pala” i šaka u glavu.

U zagrebačkoj policiji za N1 potvrdili su da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji.

Drugi put policija je postupila u 16 sati, kad je došlo i do fizičkog obračuna. U policiji kažu da je muškarac rođen 1959. godine trenutno u bolnici, a da u ovom slučaju još traje utvrđivanje činjenica odnosno da se tek treba rasvjetliti što se dogodilo, prenosi Tportal.

Da se radi o Zoranu Ercegu, ‘bivšem agentu KOS-a’, osobi koja se pojavljuje na braniteljskim skupovima i manifestacijama domoljubnog sadržaja doznao je Maxportal.hr

Policija i dalje pokušava utvrditi što se točno dogodilo. Više detalja policija bi trebala objaviti sutra.

Na svom Facebook profilu Erceg je najavio incident, a po svemu sudeći pokušao je organizirati i druge ljude:

U Zagrebu otkriven spomenik Franji Tuđmanu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari