Pratite nas

Kronika

Tuga u Livnu i Rami: Fra Ivica poginuo u sudaru dok je žurio u bolnicu dati pomazanje umirućem

Objavljeno

na

Svećenik fra Ivica Baketarić (1982.) poginuo je u mjestu Pakline ispod sela Mokronoge gdje se njegov automobil sudario s kamionom. Brojni su vjernici u Livnu šokirani, a župnik fra Vinko Sičaja kaže da su mnogi od njih do kasno u noć dolazili u crkvu, plakali i pričali o tragediji. “Vjernike je to strašno šokiralo, mnogi su komentirali; Bog nam uze ono najslađe. Fra Ivica je bio pravo osvježenje među vjernicima gdje god bi se pojavio”, rekao je za Dnevni list župnik Sičaja, koji je i sam ostao u šoku jer je izgubio svećenika s kojim je proveo zadnjih sedam godina svećeništva.

Podletio pod kamion

_fra_ivica_baketariPrema njegovim riječima, fra Ivica je ovih dana bio na godišnjem te je bio kući u Rami, a na dan tragedije upravo se vraćao u Livno, ali je nažalost na putu naletio na kamion i poginuo.

Dok se vozio u Livno u automobilu Škoda Fabia, fra Ivica je na cesti skliskoj zbog kiše prešao na suprotni trak te se silovito zabio u kamion koji je naišao iz suprotnog smjera u mjestu Pakline.

Župnik Sičaja kaže da se prije nesreće čuo s fra Ivicom preko mobitela.

“Mi smo se čuli tog dana, čovjek je umirao u bolnici i trebalo je obaviti bolesničko pomazanje, ispostavilo se da će on prije stići u Livno nego što ćemo se mi vratiti s mise. Ja sam mu rekao da bi on mogao obaviti to bolesničko pomazanje. On je u nekim prigodama bio kao dijete, dijete se katkad zna zaletjeti, eto, i on je žurio da bi obavio svoju svećeničku dužnost”, tužnim glasom je prokomentirao tragičan događaj župnik Sičaja.

“Nažalost, ispostavilo se da je fra Ivica umro prije tog čovjeka, kasnije je i taj čovjek umro u bolnici i donijeli su ga u istu mrtvačnicu kao i fra Ivicu”, rekao je za Dnevni list livanjski župnik.

Brojne aktivnosti

Župnik Sičaja je imao brojne riječi hvale za preminulog svećenika.

“Ne znam odakle bih počeo, on je bio sa mnom u Bugojnu, još četiri godine zajedno smo bili u Livnu. Sedam godina smo zajedno bili, imao sam prema njemu očinski odnos. On je bio poletan, radostan, vedra duha, željan osvajanja svijeta”, govori livanjski župnik, koji ističe da je fra Ivica s velikim žarom radio sve čega bi se prihvatio.

Vodio je framaške sekcije u Bugojnu i kasnije u Livnu, a posebno se isticao njegov humanitarni rad.

“On je bio jedan od pokretača, posebno bih istaknuo karitativnu sekciju, vodio je ove mlade. Oni bi za Božić, Uskrs, pomagali siromašnima, skupljali bi priloge”, kaže župnik Sičaja, dodajući da je Ivica bio vrlo aktivan i u liturgijskoj sekciji.

“Radio je i s mladim framašima, njegovi mladi su nama pjevali na misama, fra Ivica je bio posebno angažiran oko toga. Sav je bio u tome, njegovi framaši su upravo snimili i pjesmu, a ja sam uvjeren da će njihova pjesma pobijediti na sljedećem Framafestu” bolnim glasom nam je prokomentirao livanjski župnik.

Za stradalog fra Ivicu je dodao kako je on bio vrlo svestran.

“Bavio se i zidarskim poslovima, zidao je oko crkve, postavio stazu od kamenja, po kući, ako bi se nešto pokvarilo, on bi se uhvatio toga i popravljao, eto kakav je bio… bavio se i amaterskim slikarstvom, skupljao slike, sam je slikao…”, nabrajao je župnik sve stvari u kojima se preminuli svećenik isticao.

“Posebno je fra Ivicu oduševljavalo jer je postao član Međureligijskog vijeća, mogu reći da smo mi ovdje u Livnu posebno napredak ostvarili preko Međureligijskog vijeća, sklopljena su i neka prijateljstva, pa baš i nakon pogibije ovdje u crkvu su nam dolazili hodže izraziti sućut”, dodao je župnik.

Župnik Sičaja je rekao da i on sam ne bi mnoge stvari postigao kao župnik da nije bilo fra Ivice.

“Mene je kao župnika u sve gurao; “Hajdemo ovo, hajdemo ono”. Nedavno smo izgradili crkvu u Guberu i tu se fra Ivica posebno angažirao, za samo godinu dana smo je završili, sve postavili…vjernici su za nas govorili da smo pravi tandem.. Za njega mogu reći samo sve najbolje, imao je taj polet, baš je htio osvojiti svijet. Jedino, eto, bilo mu je žao što nije bila bolja situacija i među vjernicima i u svijetu, što nisu više vjernici…”, zaključio je župnik Sičaja opis ovog svećenika, čija je smrt jako pogodila vjernike u Livnu.

Dnevni list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari