Pratite nas

Komentar

Tumačenje je bitnije od sadržaja

Objavljeno

na

Poslušah jako dobar i odmjeren govor nove hrvatske predsjednice i postavljam si pitanje kako će taj govor odjeknuti u glavama slušatelja.

Staro retoričko pravilo kaže da nije istina ono što govornik kaže nego ono što slušatelj razumije.

Kad popratim analitičare na HTV-u i HRT-u imam dojam da različiti slušatelji različito tumače pa je očekivanje da će Hrvatska krenuti novim putem u najmanju ruku izraz izrazite hrabrosti ili naivnosti.

Što Gojanica i slični javni djelatnici razumiju kad čuju Kolindu da govori o toleranciji i zajedništvu?

Oni očito pod tolerancijom podrazumjevaju odmak od HDZ-ove retorike i Tomislava Karamarka koji se odnosi na lustraciju i naglašavanje tog segmenta. Po njihovom tumačenju zajedništva i tolerancije bi to moralo značiti neutralan odnos prema onima koji su do dana današnjeg upravljali državom, a bili su sudionici komunističkog sustava. Tolerancija po njihovom razumjevanju znači konačno ustoličenje teorije da komunizma više nema i da zato trebamo prihvatiti laž da nema ni jugofila ni komunističkih zadojenih vladara.

Kaže Kolinda da se okrenemo budućnosti. Kako oni to tumače? Odmak od tamnih 90.

Odmak od vremena u kojem se govorilo o naciji i odmaku od Jugoslavije i komunizma. Zaborav Domovinskog rata, ako ništa barem njegovo stavljanje u zapećak. Okrenutost budućnosti znači prihvaćanja statusa quo u odnosu na tamnu komunističku prošlost jer eto i Kolinda je rekla, kao i Gotovina, da se okrenemo budućnosti. To je navodno suvremeno, poželjno i jedino što nam garantira napredak.

Ta ispraznica o okrenutosti budućnosti zvuči tako genijalno da ju treba sedamdeset sedam puta pročitati. Na nju se pozivaju polupismeni koji nam tumače da se ne živi od povijesti. Kao da se živi od budućnosti?
U kontekstu naše povijesti ove riječi i njihovo tumačenje od strane javnih elita me podsjeća na savjet psihijatra nekoj žrtvi da ne govori o svojoj tragediji, da se okrene budućnosti i prigrli svojeg silovatelja koji će u budućnosti zajedno s njom stvarati novi život.

Pomirbeni ton je bio u svakoj rečenici. Kako to tumače javne elite kao Gojanica? Pomirba je za njih trik u govoru. Za njih je pomirba da oni i nakon inauguracije furaju priču o Sheratonu. Pomirba za njih znači da oni i nadalje pljuju i podmeću, a da oni drugi pređu preko toga. Strašno me to podsjeća na Tuđmanovu pomirbu koja je po meni bila najveća obmana naroda i istine. Nema pomirbe bez sudske ili barem javne kazne zločinaca zbog kojih smo tu gdje jesmo, a oni su po svim strankama.

No koji je put iz ovog duhovnog ćorsokaka? Daljnje podjele? Ne! Upravo suprotno, moramo tražiti budućnost, ali ne smijemo biti naivni da se ona može zasnivati na obmanama i lažima, na statusu quo u kojem ovom državom još vladaju iste elite koje su narod uništile, a mi sami sebe zavaravamo navodno dobro školovanom mladeži koja jedva čeka da dođe do izražaja. Ti novi kadrovi u Hrvatskoj očito ne postoje.

Sad možemo reći da imamo predsjednicu koja želi zajedništvo, pomirbu i napredak. Narod isto tako to očekuje. Jesmo li se pomakli?

Jesmo, ako pomirbu i zajedništvo ne tumačimo kao zaborav nego kao cilj.
Naivno je očekivati da svi na isti način tumačimo što je to budućnost. Nažalost u javnosti se sve više promovira definicija budućnsti kao odmak i lažiranje prošlosti.

U tom smislu zajedništvo i napredak se mogu graditi samo na objektivnom promatranju povijesti i na istini, a ne na naivnim željama za boljim životom.

Samo luđak može tumačiti da postoji sadašnjost i budućnost bez prošlosti, a prelazak preko te jednostavne istine nas i jeste doveo u ovakvu situaciju.

Kad izjave o budućnosti postanu izraz nesposobnosti, naivnosti, laži, interesa ili obmane onda možemo očekivati potpuno iste rezultate kao i do sada.

Kao potvrdu svojeg teksta uzimam sljedeću emisiju Nedjeljom u dva.

puhovski_nenadEvo i kod Stankovića je Nenad Puhovski, ekspert za inauguracije, koji u prvoj svojoj rečenici naglašava da je njegov brat za inauguracije u Beogradu. Govori o cirkusu i kritizira okruženje.

Smeta mu Merčep jer on nije publika za budućnost. Evo i Markićke i Thompsona itd. To je njihovo poimanje zajedištva i pomirbe. U toj budućnosti nema mjesta za Thompsona, Markićku, Bulića itd. Njihova budućnost podrazumjeva budućnost bez hrvatske nacije.

Kao prilog se pojavljuju dokumentiranja o neofašizmu i zločinima hrvatske vojske. E moj narode. Koja pomirba??

[ad id=”40551″]

Vinko Vukadin

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari