Pratite nas

Tunel „1. mart“ je primjer kako se gradi BiH

Objavljeno

na

Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH izavio je kako su završetkom druge, najzahtjevnije faze radova na tunelu „1. mart“, koji se nalazi na dionici koridora 5C od Kaknja prema Zenici, bosanskohercegovački građevinari dobili referencu sa kojom se mogu pojaviti na bilo kojem građevinskom tenderu u regionu ali i šire, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Karić je kazao kako ga je tokom izgradnje ovog tunela posebno radovalo to što se 300 radnika, koliko ih je bilo angažirano na projektu, nisu ponijeli samo kao radnici, već su tunel gradili srcem.
– Potez Federalne vlade da izgradnju ovog tunela, nakon niza problema sa slovenskim firmama koje su bile prvobitno angažirane na njegovoj izgradnji, na kraju ipak dodijeli bh. građevinarima, pokazao se kao pravi potez. Naši građevinari ne samo da su radove izvršili na vrijeme i kvalitetno, oni su to uradili dva mjeseca prije ugovorenog roka – rekao je Karić, pojašnjavajući da izgradnja tunela „1. mart“ ne treba gledati samo kao građevinski poduhvat, već da je to dokaz da BiH ima obrazovane i sposobne ljude, te tunel treba da bude primjer kako se gradi BiH.

Svečanom ceremonijom jučer je ozvaničen kraj druge faze radova na tunelu „1. mart, koji će skratiti i olakšati putnu komunikaciju između dva važna privredna grada u BiH, Sarajevo i Zenicu.

Riječ je o najdužem i najmodernijem tunelu u BiH. Njegovo puštanje u promet očekuje se do lipnja ove godine. Unutrašnjost tunela „1. mart“ bit će osvijetljena specijalnom led rasvjetom, a bit će u potpunosti pokriven i video nadzorom koji će detektovati i najmanji problem u tunelu.

– Izgradnja tunela jedna je od najkomplikovanijih građevinskih poduhvata. Ali, bh. građevinari su pokazali da znaju odgovoriti i ovim izuzetno zahtjevnim projektima – kazao je Karić za NAP.

Patria (NAP)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Munira Subašić: Svi naši u Srebrenici su bili živi dok Ratko Mladić nije došao

Objavljeno

na

Objavio

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske RS Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

“Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim općinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan”,istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

“Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece…koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju”, zaključila je predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

ICTY u srijedu izriče presudu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić: Nikome se ne sudi za Škabrnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Hrvatska povukla kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Objavljeno

na

Objavio

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit.

Iako se danas očekivala odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA), za što se kandidirao i Zagreb, iz Ministarstva je stigla obavijest da Hrvatska povlači svoju kandidaturu.

‘Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine.

Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije’, stoji u priopćenju.

Za sjedište te agencije do jutrošnjeg se priopćenja MVEP-a natjecalo 19 gradova, među kojima i Zagreb.

Podsjetimo, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) na kojem je trebala sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić trebala bi se donijeti odluka o budućim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje moraju napustiti London nakon Brexita.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari