Pratite nas

Politika

:)Tunel Sveti Ilija pušten u promet

Objavljeno

na

Cestarine za prolazak kroz tunel za osobna vozila je 20 kuna. Po kategorijama vozila cestarina se kreće od 12 kuna za motocikle do 66 kuna za teške kamione s prikolicom i šlepere. Tunel Sveti Ilija, na spojnoj cesti Zagvozd-Baška Voda, pušten je danas u promet, izvijestili su iz Hrvatskih autocesta.

Tunel se sastoji iz glavne i servisne tunelske cijevi međusobno povezanih prolazima za pješake i interventna vozila. Duljina glavne tunelske cijevi iznosi 4.249 metara, dok je duljina servisne tunelske cijevi 4.255,62 m, a koristit će se za potrebe spašavanja i evakuacije sudionika u prometu.

Glavna tunelska cijev ima dva vozna traka ukupne širine kolnika 7,7 metara, a brzina vožnje kroz tunel ograničena je na 80 kilometara na sat.

Naplata cestarine za uporabu tunela Sv. Ilija obavljat će se sjevernoj strani tunela na naplatnoj postaji Biokovo.

Cestarine za prolazak kroz tunel za osobna vozila je 20 kuna. Po kategorijama vozila cestarina se kreće od 12 kuna za motocikle do 66 kuna za teške kamione s prikolicom i šlepere.

Iz Hrvatskih autocesta pritom napominju kako korisnici IA, I i II skupine vozila ostvaruju 60 posto popusta s pre-paid ENC-om. Primjerice, korisnik osobnog vozila (I skupina) s pre paid ENC-om će cestarinu od 20 kuna platiti 7,83 kune. Korisnik pre paid ENC-a prvo ostvaruje popust od 21,74 posto na uplaćeni iznos, a potom nakon svakog prolaska tunelom Sv. Ilija korisnik na svoj ENC račun dobiva povrat od 50 posto iznosa plaćene tunelarine, što u primjeru korisnika osobnog vozila iznosi 10 kuna.

Korisnici sezonskog ENC-a u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka imaju pogodnost neplaćanja drugog prolaska tunelom unutar 12 sati.

Od 1. travnja do 31. listopada korisnici sezonskog ENC-a za vozila IA, I i II skupine dobivaju na ENC račun povrat 50 posto iznosa plaćene cestarine za svaki prolazak tunelom.

Naplatna postaja Biokovo prva je u potpunosti automatizirna postaja Hrvatskih autocesta i ima šest naplatnih staza s po tri ulaza i izlaza.

Cestarina se na naplatnoj postaji Biokovo može platiti ENC uređajem ili na automatskoj blagajni, na kojoj se može plaćati kreditnim karticama, INA karticom, ubacivanjem kunskih kovanica i novčanica te očitavanjem invalidske kartice, a povrat novca je samo u kovanicama.

dnevnoba

 

facebook komentari

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari